UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Minister De Jonge overhandigt Rick een leren tas
Werken Achtergrond

Eerste ‘minister van Gehandicaptenzaken’ gekozen

Nederland telt bijna 2 miljoen mensen met een beperking. Tijd voor een minister van Gehandicaptenzaken. Rick Brink neemt deze taak als allereerste op zich.

keer gelezen
464

De 33-jarige Rick Brink uit Hardenberg is maandag 17 juni verkozen tot de allereerste minister van Gehandicaptenzaken van Nederland. Rick won deze mooie benoeming tijdens de uitzending van het tv-programma De minister van Gehandicaptenzaken op NPO1. Aanstaande vrijdag gaat Rick al voor een eerste bespreking op bezoek bij minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). 

‘Er gebeurt wel het nodige voor de mensen met een handicap, maar dat is niet genoeg’

Een officiële ministerspost is het niet: Rick komt in dienst bij KRO-NCRV en krijgt een jaar lang de kans om relevante onderwerpen op de politieke en media-agenda te zetten. Hoewel officieus, minder belangrijk is het niet. Rick kan in deze nieuwe functie obstakels wegnemen voor alle Nederlanders met een handicap. Zelf heeft Rick osteogenis imperfecta, een erfelijke bindweefselaandoening waardoor hij in een rolstoel zit. 

Waarom deze ministerspost?

In Nederland zijn er bijna 2 miljoen mensen met een handicap. Op dit moment worden de belangen van mensen met een handicap niet door één ministerie vertegenwoordigd, maar zijn de taken verspreid over diverse ministeries in Den Haag. De minister van Gehandicaptenzaken wordt het gezicht en de stem van alle mensen met een beperking in Nederland. Rick zal als minister van Gehandicaptenzaken maandelijks bij minister De Jonge langsgaan om hem te adviseren.

Rick als minister

Rick Brink werkt op dit moment nog als projectleider in de zakelijke dienstverlening. Dat hij al enige jaren politieke ervaring heeft als raadslid in de gemeente Hardenberg zal hem zeker helpen het komende jaar. Rick gaat zich vooral inzetten voor de integratie van mensen met een handicap in de samenleving. Als allereerste minister van Gehandicaptenzaken vindt hij het belangrijk te laten zien dat hij van meerwaarde is voor Nederland. ‘Dat kun je in mijn beleving doen door te werken aan heel concrete thema’s waarmee je laat zien dat je echt een aanvulling bent op de ministersploeg zoals deze er nu zit. Er gebeurt wel het nodige voor mensen met een handicap, maar dat is niet genoeg, vind ik. Daarom wil ik bijvoorbeeld werken aan meer inclusieve speeltuinen, waar kinderen elkaar accepteren. Ongeacht wie ze zijn of wat ze kunnen. En waar kinderen met een handicap zelfstandiger worden.’ Een ander thema waar Rick zich hard voor maakt is meer maatwerk bij de inzet van werkvoorzieningen. Hij is ervan overtuigd dat dan minder mensen langs de zijlijn van de samenleving staan: ‘De sociale werkvoorziening moet meer maatwerk worden waardoor meer mensen mee kunnen doen.'

Ministerstaken

De minister van Gehandicaptenzaken gaat ervoor zorgen dat het normaal is om anders te zijn. Samen met een team van mediaspecialisten gaat Rick de zichtbaarheid vergroten van mensen met een beperking en echt zaken veranderen. De minister is een influencer, een scherp debater, een graag geziene gast in de media, controleur en als het moet een ‘pain in the ass’, zodat niemand meer om de minister van Gehandicaptenzaken heen kan. 

Onafhankelijke positie

Rick werkt los van de politiek, belangenbehartigers of patiëntenverenigingen. Hij gaat wel regelmatig met deze partijen in gesprek en laat zich adviseren. Maar de belangen van alle mensen met een handicap staan altijd bovenaan. 

Waar moet deze minister volgens jou vooral mee aan de slag? 

De redactie probeert een interview te regelen met deze nieuwe minister. Wat zou jij graag van deze kersverse minister willen weten? Waar moet hij volgens jou vooral aandacht voor vragen in Den Haag? Laat het weten in het reactieformulier onderaan het artikel. 

Meer weten over de minister van Gehandicaptenzaken?

Gepubliceerd op: 18-06-2019

Reacties

Door Visa op maandag 24 juni 2019, 13:31

Gaat de minister ook kijken naar meer en geschiktere werkplekken voor de mensen met bijv een functiebeperking (add en/of autisme spectrumstoornis) met een hoog genoeg iq en niveau om normaal werk te doen? Deze vallen vaak buiten de boot omdat ze of maar naar een dagbesteding moeten of er geen leuke en geschikte baan te vinden is bij de werkgever omdat het begeleiden hiervan 'te veel energie, tijd en geld kost'. Ze willen en kunnen heel veel maar dan wel met een nuttigheidsgevoel en passende uitdaging.

Met vriendelijke groet Visa

Door Charlotte van … op maandag 24 juni 2019, 15:28

Waar ik graag aandacht voor zou willen hebben: is voor mensen zoals ik, die vroeger in een Melkertbaan of Idbaan hebben gewerkt en voor 34% afgekeurd waren, die nu opgenomen zijn in het Doelgroepregister. Feitelijk is er niets veranderd maar zit het in een nieuwe naam en nu weten de bedrijven en instellingen niet meer wat ze ermee moeten.
Ik krijg WW van Uwv (10uur) en ben opgenomen in doelgroepregister, heb beperking op geestelijk en lichamelijk gebied. Wil heel graag werken maar ik kom moeilijk aan het werk, uwv doet niks voor mij en wordt teruggeworpen op Gemeente, omdat ik door doelgroepregister in de participatiewet val met Banenafspraak. Ik krijg geen andere uitkering omdat ik:zegt het CAK, gemeente, Uwv en CIZ geen recht op heb. Wajong nvt beperking pas op 34 jarige leeftijd aan orde is gekomen. Geen wia minder dan 35% afgekeurd.Dat daar maar eens naar gekeken wordt en aandacht aan besteed wordt.

Door Thecla Groot K… op donderdag 27 juni 2019, 19:47

Algemeen aandacht voor:

1. toegankelijkheid gehandicaptentoiletten. ( staat vaak vol rotzooi of schoonmaakspullen en is vaak op slot. Sleutel bij de drukke bar moeten vragen).
Mensen met een rolstoel zijn heel zichtbaar gehandicapt. Mensen met b.v. een beenprothese vaak niet zo zichtbaar. Het zou fijn zijn als je niet zo duidelijk hoeft te maken dat jij ook niet 2 trappen op of af wil naar de gewone toiletten.

2. zitbaarheid van parken. Er wordt vaak bezuinigd op bankjes. Dat maakt een rondje lopen lastiger voor mensen met een motorische beperking.

3.normale bejegening van mensen in een rolstoel.

Veel succes Rick!

Door Rene op donderdag 27 juni 2019, 21:17

Ik werk voor een jobcoach organisatie.
En zoek werkplekken voor arbeidsbeperkte Wajongers.
Het zou mooi zijn als UWV veel kandidaten kan presenteren voor functies in techniek, zorg en detailhandel.
Er zijn nu bijna geen Wajongers (meer?) te krijgen. Mijn vraag is of dit klopt; of is er iets anders aan de hand?

Indien er wel voldoende ‘thuiszittende Wajongers’ voorhanden zijn, waarom komen deze dan niet ‘bovenwater’ en kan dit worden verbeterd?

Door Quinty Haacke op donderdag 27 juni 2019, 22:03

Algemene toegankelijkheid van overheidsgebouwen, scholen, kantoren, uitgaansgelegenheden, winkels. Meer kansen op de arbeidsmarkt, werkgevers die meer kansen bieden. Daar wetten voor realiseren. Uitzendbureau’s gespecialiseerd in deze doelgroep. Wilde ik zelf al in beginnen. Maar wegens omstandigheden nog niet mogelijk. Uitkeringen aanpassen naar mogelijkheden en niet kijken wat iemand niet meer kan. Re-integratie coaches opleiden voor deze doelgroep aan een baan te helpen. Niet zoals ik te horen krijg bij UWV, gewoon zelf blijven solliciteren (met een beperking) geen werkgever die hierin vertrouwen in mij heeft. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Interesse om met mij te sparren, hoor ik het graag.
Mvg
Quinty Haacke

Door Tukker op dinsdag 2 juli 2019, 17:59

Bekendheid geven aan mensen die overgevoelig zijn voor prikkels bv autisme, nah en nog veel meer. De huidige maatschappij is een maatschappij vol met prikkels waar geen invloed op uit te oefenen is. Denk bv aan “tv schermen” op straat met reclame inclusief geluid maken. Of hoe sporten als bij alle sportactiviteiten standaard achtergrond muziek is die zo luid is dat het geen achtergrond muziek kan heten. Achteruit rijdende vrachtauto’s en hoogwerkers die zo hard piepen dat het straten verder nog is te horen. Ontwikkeling van bv geluidloze schuurmachines, zaagmachines etc zou een prachtig iets zijn. Gemeenten leren dat niet iedere festiviteit met muziek gepaard hoeft te gaan. Gemeenten leren dat muziekfestiviteiten verdeeld over de stad plaats moeten vinden. Mi is het ook belangrijk ook voor ‘normale mensen’ . Er zijn teveel ‘normale mensen’ die een burn-out hebben en mi speelt ook daarin een rol dat onze maatschappij te veel prikkels geeft.

Door Tukker op dinsdag 2 juli 2019, 18:10

De wetgeving rondom ziek zijn. Er zijn teveel WGA’ers met een gedeeltelijke uitkering en sollicitatieplicht. Bij geen werk vinden gaat het mis op alle fronten en komt men mi in een vicieuze cirkel terecht. Te weinig inkomen waardoor een verhoogd risico op schulden. Stress naast de bestaande ziekte waardoor er stress gerelateerde ziekten ontstaan en/of de bestaande ziekte verergert. Hierdoor zieker zijn en niet kunnen werken. Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat armoede leidt tot veel meer problemen dan schulden en stress. Armoede leidt bv tot een hoger gebruik van de gezondheidszorg. Zoals vaststaat lopen de kosten van de gezondheidszorg op, zou het zomaar zijn dat armoede daarmee te maken heeft? Verdiep jezelf eens in wat de gevolgen zijn van armoede en leg een relatie met wet WIA, Wajong etc.

Door Tukker op dinsdag 2 juli 2019, 18:18

Vervolg

Nu is de gedachte van het kabinet besparen, geef mensen weinig geld zodat ze wel gaan werken. Mijn gedachte is anders meer geld uitgeven aan WIA, Wajong etc zodat mensen niet in armoede hoeven te leven. Dat geeft ruimte om werk te zoeken, werk te vinden, aan het werk te blijven en om meer te gaan werken. Tevens wordt bv geld gespaard op de gezondheidszorg. Ook verandert er dan wat in de toekomst daar kinderen die in armoede opgroeien later meer problemen hebben dan kinderen die niet in armoede opgroeien. Ziek wordenof gehandicapt geboren worden zoekt men niet vrijwillig op. Als het UWV met de huidige zeer strenge keuringseisen bepaalt u valt in onze doelgroep laten we dan zo sociaal zijn om deze mensen niet in een gat te laten vallen.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord