UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
tips voor eigen bedrijf met handicap
eigen baas in 6 stappen
Werken Tips

Eigen baas in 6 stappen

Droom je ervan een eigen bedrijf te starten? Check of je klaar bent om voor jezelf te beginnen.

keer gelezen
5871

Voor mensen met een ziekte of handicap kan een eigen bedrijf dé manier zijn om geld te verdienen. Ben jij klaar om voor jezelf te beginnen? Check het bij de Kamer van Koophandel!

'Wat is mijn idee en is het haalbaar?'

1. Hoe goed ken ik mezelf?

Ben je creatief? Ben je energiek? En zit je altijd vol goede ideeën? Dan is dat een mooi begin. Maar bij het runnen van een onderneming komt meer kijken. Kun je goed plannen? Beschik je over goede contactuele eigenschappen? Kun je nauwkeurig een boekhouding bijhouden? Beantwoord deze vragen eerst zelf, laat daarna anderen deze vragen over je beantwoorden. En doe de ondernemerstest van de Kamer van Koophandel.

2. Wat is mijn idee?

Wat wil je gaan verkopen? Wat is je doelgroep? Het antwoord op deze vragen moet helder zijn. Kies je doelgroep zorgvuldig. Je doelgroep kan niet ‘iedereen’ zijn. Dat lijkt misschien een open deur, maar veel startende ondernemers hebben hun doelgroep niet goed afgekaderd. Probeer zo specifiek mogelijk te benoemen voor wie je aan de slag wilt. 

3. Is mijn idee haalbaar?

Als je je idee en je doelgroep goed omschreven hebt, is het tijd om marktonderzoek te doen. Verzamel zo veel mogelijk informatie over de sector waarin je jouw onderneming wilt starten. Wat zijn de trends en ontwikkelingen? Wie zijn je concurrenten? Deze informatie kun je vinden bij de Kamer van Koophandel, maar ook bij banken en de gemeente. 

4. Maak een goede beschrijving van product, plaats, prijs en promotie

Zorg dat alles goed op elkaar is afgestemd: product, prijs, waar en hoe je het wilt gaan verkopen. Moeilijk? Op internet vind je standaardbusinessmodellen die je kunt invullen. Zo’n ondernemingsplan heb je nodig om geld te kunnen lenen. 

5. Maak een financieel plaatje

Welk bedrag heb je nodig om te kunnen beginnen? Denk daarbij bijvoorbeeld aan de huur van een werkruimte, een auto, reclamebudget en voorraad. Kun je daarvan zelf een deel financieren? Is er een familielid dat wil investeren? Bereken daarna hoeveel je wilt lenen van de bank. Er zijn overigens ook andere financieringsmanieren, bijvoorbeeld crowdfunding of microkredietorganisaties zoals Qredits. En dan het leukste: bereken wat je aan inkomsten verwacht en wat je overhoudt na aftrek van belasting.

6. Wat zijn mijn ondernemersrisico's?

Tot slot. Inventariseer welke risico’s je loopt met je onderneming en zoek daar de juiste verzekeringen bij. Let op: je privéverzekeringen gelden niet zakelijk. 

Lees meer over dit onderwerp op UWV Perspectief

Kijk voor meer informatie: 

Gepubliceerd op: 02-03-2016

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord