UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Fabienne heeft een eetstoornis en psychische klachten
Fabienne heeft een eetstoornis en psychische klachten
Mijn ziekte/beperking Interview

Fabiënne besluit te leven

Fabiënne (27) heeft anorexia en een posttraumatische stressstoornis. Maar ze laat zich niet kennen.

keer gelezen
1135

Door haar moeilijke jeugd heeft Fabiënne Broer (27) anorexia en PTSS (posttraumatische stressstoornis). Ze nam het dappere besluit zich niet langer te laten leiden door haar angsten.

'Tot mijn 21e heb ik niemand iets verteld. In het begin, toen ik nog heel klein was, dacht ik dat mishandeling en misbruik normaal was. Dat het bij iedereen thuis zo ging. Later zag ik wel bij vriendinnetjes thuis dat het er anders aan toeging. Maar ik hield mijn mond. Ik had iets anders ontdekt. Door niet of nauwelijks te eten viel ik af. Daardoor verzwakte mijn lichaam en schakelde ik mijn gevoel uit. Zo kon ik mezelf verdoven. Toen ik 11 was, begon ik in mijn lichaam te snijden. Ik dacht: als ik me onaantrekkelijk maak, houdt het wel op. Maar het hield niet op. Het ging door tot mijn 14e.

Beter worden

Mijn nieuwe overlevingsstrategie vanaf toen: heel hard werken. Ik deed een opleiding tot schoonheidsspecialiste en toen ik op mijn 18e op mezelf ging wonen startte ik mijn eigen salon. Daarnaast had ik een fulltimebaan in een kledingzaak. Vrije tijd had ik nauwelijks. 3 jaar later stortte ik in. Ik kreeg last van paniekaanvallen, nachtmerries en flashbacks en moest stoppen met werken. Pas toen ben ik gaan vertellen. Over de mishandelingen, het seksueel misbruik. De afgelopen jaren heb ik gevochten tegen mijn ziekte anorexia. Niet gemakkelijk, want zodra ik weer aankom, nemen ook de angsten toe. Net zoals toen. Maar met nieuwe medicatie gaat het sinds kort iets beter. En zo kwam ik vorig jaar tot mijn besluit. Ik wil beter worden. Ik heb een lieve vriend en we wonen nu 6 jaar samen. Ik wil daarvan kunnen genieten. Ik wil gelukkig zijn.

Dus vecht ik door tegen de anorexia en volg een speciale therapie (EMDR) om het trauma uit mijn jeugd te verwerken. In september ben ik gestart met de hbo-opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening. Schoonheidsspecialiste wil ik blijven voor vriendinnen, als hobby. Hoe de toekomst eruit gaat zien en of het me allemaal gaat lukken, weet ik niet. Maar mijn besluit staat vast: ik wil eindelijk gaan leven!'

Gedicht van Fabiënne:

Vandaag besluit ik te leven,

vandaag besluit ik door te gaan.

Tot alles op is, zal ik geven,

zolang er kracht is,

zal ik overeind blijven staan.

Vandaag besluit ik te verlangen,

naar een leven samen met hem.

Ik besluit dagelijks zijn liefde op te vangen.

Vandaag weet ik dat ik morgen ben.

Gepubliceerd op: 14-10-2013

Reacties

Door Remi ter Haar op woensdag 16 oktober 2013, 17:42

Hoi Fabiënne,

Ik ben onder de indruk van je verhaal. Ik herken er ook bepaalde dingen in. Heb zelf ook EMDR en dat is niet makkelijk. Daarom wil ik je even heel veel sterkte wensen en zeggen dat ik je heel moedig vind!

Ga zo door!
Remi

Door Florende op donderdag 17 oktober 2013, 16:10

Erg herkenbaar. Ben zelf 23, en tot voor kort nooit gepraat over misbruik & mishandeling, of eigenlijks gewoon nergens over. Heb nu ook EMDR en het doel, ja, ook beter worden, gelukkig zijn, leven in plaats van overleven.

Wil je heel veel kracht wensen!

Door Tess op donderdag 17 oktober 2013, 20:18

Beste Fabiënne,
Je komt over als een zeer krachtig persoon. Ik denk dat je heel veel kracht en doorzettingsvermogen in je hebt. Ik wil je heel veel succes wensen.
Mooi gedicht trouwens!
Het ga je goed.

Door carol Zeitlin op vrijdag 18 oktober 2013, 14:01

Hoi Fabiënne,
Moedig van je om je verhaal te vertellen! Heb ik ook sinds kort gedaan en er viel een last van mijn schouders af: mijn geheim is openbaar en ik wil gezien worden. Het is een hele klus, maar ik geloof (in) je.
Zelf heb ik net Stichting Geheim Geweld ontdekt, speciaal voor volwassen mensen die in hun jeugd mishandelt zijn. Misschien ook iets voor je? Daar kan je o.a. lotgenoten vinden.
Succes en ik wens je een liefdevol, warm leven toe!

Door M op zaterdag 19 oktober 2013, 20:06

Lieve Fab,

Ik wilde je even laten weten hoe ontzettend trots ik op je ben dat je je verhaal hebt durven vertellen. Zo knap! En zo kom je weer een stapje dichterbij die mooie toekomst die jij absoluut verdient!!

Heel veel liefs en een dikke knuffel,

M (je weet wel wie ik ben :p )

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord