UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
filmpje over vrijwilligerswerk
Vrijwilliger Danielle heeft WIA en is ambassadeur voor NLvoorelkaar
Actief blijven Interview

Hoe vind ik vrijwilligerswerk dat bij mij past?

Vrijwilligerswerk? Waar moet ik beginnen? Laat je inspireren door vrijwilligster Daniëlle en bekijk de tips van Simone van Vrijwilligers Centrale Amsterdam.

keer gelezen
2189

Wil je aan de slag als vrijwilliger, maar weet je niet waar je moet beginnen met zoeken? Ga eens langs bij een van de vrijwilligerscentrales in Nederland of een organisatie als Zorgvoorelkaar. Zij kunnen je begeleiden bij het vinden van passend vrijwilligerswerk. 

Vrijwilligers Centrale Amsterdam

Simone Knaapen werkt als adviseur en bemiddelaar bij Vrijwilligers Centrale Amsterdam: ‘Wij kijken steeds naar wat iemand wil en wat iemand kan, en welk type vrijwilligerswerk bij iemand past. Er is van alles mogelijk, van heel uitvoerend werk tot heel organisatorisch of heel sociaal werk waarbij je echt een steuntje in de rug bent voor iemand anders. De meeste mensen gaan de deur uit met 2 of 3 mogelijkheden voor vrijwilligerswerk. Vrijwilligers Centrale Amsterdam heeft ruim 1600 vacatures op verschillende niveaus: van gastvrouw tot administratief werk, van lesgeven tot klussen, van bestuurswerk tot tuinonderhoud. 

Alle vacatures staan op www.vrijwilligersnetwerk.nu

Niet meer kunnen werken

Daniëlle van Hooff zit in een rolstoel. Ze werd geboren na een zwangerschap van 33 weken en kwam daarna een halfjaar in een couveuse te liggen. Door deze vroeggeboorte heeft ze de aandoening CP (cerebrale parese), ook wel hersenverlamming genoemd. 4 jaar geleden is ze volledig arbeidsongeschikt verklaard en ontvangt een WIA-uitkering. Via NLvoorelkaar vond Daniëlle vrijwilligster Sanne die leuke dingen met haar doet. Zo werd ze zelf enthousiast om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ze kreeg hiervoor toestemming van UWV. Nu is ze ambassadeur van NLvoorelkaar.

'Nu maak ik me weer nuttig'

Verdriet om arbeidsongeschiktheid

Het grootste deel van haar vrijwilligerswerk doet ze in een bejaardentehuis, waar ze slechtziende en blinde mensen helpt. Ze helpt bij het invullen van menulijsten of ze helpt bij de bingo. Haar hulp wordt zeer gewaardeerd. Daniëlle: ‘Toen ik afgekeurd werd, had ik zo veel verdriet. Nu maak ik me weer nuttig en iedereen is blij met me!’

Geef vrijwilligerswerk door aan UWV

Voor je aan de slag gaat als vrijwilliger moet je toestemming vragen aan UWV. Kijk voor meer informatie over vrijwilligerswerk naast je arbeidsongeschiktheidsuitkering op uwv.nl. 

Gepubliceerd op: 04-07-2013

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord