UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
bijverdienen met klusjes naast je uitkering
Bijverdienen naast je uitkering
Geld Achtergrond

6 vragen over bijverdienen naast je uitkering

Verdien je wel eens wat bij met een klusje? Of verkoop je spullen via internet? Lees of dit gevolgen heeft voor je arbeidsongeschiktheidsuitkering. 

keer gelezen
13523

Ontvang je een arbeidsongeschiktheidsuitkering en doe je ook wel eens een (vrijwilligers)klusje? Verdien je wat bij? Wat verstaat UWV onder werk en bijverdienen? En wat moet je doorgeven? 6 belangrijke vragen en antwoorden over bijverdienen naast je Wajong-, WIA- of WAO-uitkering.

1. Wat verstaat UWV onder werken naast je uitkering?

Elk klusje dat je doet, betaald of onbetaald, valt voor UWV onder werk. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk, iemand bijles geven of iets repareren voor je buren. Alles wat je naast je uitkering bijverdient, valt voor UWV onder werk. Dat betekent dat je dit altijd moet doorgeven aan UWV. Of je werk of bijverdiensten van invloed zijn op je uitkering, verschilt per geval. UWV bekijkt alle gevallen afzonderlijk. Heb je een klusje gedaan of wat bijverdiend, geef dit dan door via het wijzigingsformulier op uwv.nl

2. Wat als ik spullen verkoop via Marktplaats?

Als je spullen via internet verkoopt, hoef je dat alleen aan UWV door te geven als het gaat om bedrijfsmatige verkoop: dat wil zeggen als je echt gaat handelen in spullen. Heb je een uitkering en verkoop je wel eens je overbodige spullen via bijvoorbeeld Marktplaats? Dat is geen probleem. Het geld dat je ontvangt voor de verkoop van je eigen tweedehandsspullen geldt niet als inkomen. Het bedrag dat je met deze verkoop extra verdient naast je uitkering, hoef je dus niet te melden aan UWV en de Belastingdienst. Lees meer hierover op UWV Perspectief: Verkopen via internet doorgeven aan UWV

3. Hoe geef ik mijn bijverdiensten, vrijwilligerswerk en klusjes door aan UWV?

Je bijverdiensten, klusjes, vrijwilligerswerk en eventuele onkostenvergoedingen daarvoor kun je doorgeven aan UWV met het online formulier Wijzigingen doorgeven met een WIA-, WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering. Je hebt hiervoor je DigiD nodig, zodat je kunt inloggen. Als je niet in Nederland woont, moet je gebruikmaken van het formulier Wijzigingen doorgeven - Buitenland. Geef je klusjes, werk en vergoedingen door binnen 1 week nadat dit bekend was of had kunnen zijn. 

4. Ik wil een kamer in mijn huis verhuren. Ziet UWV de huur als inkomsten?

Als je als particulier een kamer verhuurt, beschouwt UWV dat in principe niet als inkomsten. Maar zodra je bedrijfsmatig gaat verhuren, verandert dat. De ontvangen huur kan dan door UWV worden beschouwd als ‘inkomsten als zelfstandige’. In dat geval wordt een deel van je inkomsten verrekend met je uitkering. Onder bedrijfsmatig verhuren verstaat UWV het actief op zoek gaan naar nieuwe huurders via websites als Airbnb, en ontbijt voor uw huurders verzorgen. In dat geval wordt een deel van je inkomsten verrekend met je uitkering.  

5. Hoe zit het met vrijwilligerswerk en onkostenvergoeding?

Van UWV mag je vrijwilligerswerk doen, maar geef dit altijd door aan UWV. Soms krijg je onkostenvergoeding voor je vrijwilligerswerk. Ontvang je meer dan € 170 onkostenvergoeding per maand of meer dan € 1.700 per jaar, dan is het belangrijk dit ook door te geven aan UWV. Ook mag je niet meer dan € 5,00 per uur aan onkostenvergoeding ontvangen als je 22 jaar of ouder bent. Ben je jonger dan 22, dan mag je maximaal € 2,75 per uur krijgen. Deze bedragen zijn inclusief een eventuele reiskostenvergoeding. Als je niet meer dan € 170 per maand en € 1.700 per jaar ontvangt, heeft dit geen gevolgen voor je uitkering. Ontvang je meer, dan verrekent UWV de volledige vergoeding met je uitkering. Ontvang je een hogere onkostenvergoeding? Dan gaat UWV ervan uit dat je betaald werk doet en geen vrijwilligerswerk. Het bedrag dat je hebt ontvangen trekt UWV dan af van je uitkering.

6. Ik twijfel of ik iets moet doorgeven aan UWV of niet. Wat moet ik doen?

Als je niet zeker weet of je iets moet opgeven als (vrijwilligers)werk, klusje, inkomsten of niet, neem dan contact op met UWV. Dat kan via UWV Webcare:

  • Wajong-forum
  • UWV Webcare op Twitter
  • Telefonisch: 0900 - 92 94. Je betaalt een starttarief van 4,5 cent en daarna 4 cent per minuut, plus je gebruikelijke belkosten.
  • Of laat je reactie achter onder het artikel

Eigen bedrijf beginnen naast je uitkering

Als je een eigen bedrijf start, kun je zelf je werk inrichten en afstemmen op je eigen mogelijkheden. UWV kan je hierbij helpen. Bespreek allereerst je plannen met je arbeidsdeskundige. Die bekijkt samen met jou de mogelijkheden om te onderzoeken of een eigen bedrijf iets voor je is. Jullie maken afspraken over de stappen die je moet zetten om zelfstandig ondernemer te worden.

UWV heeft ook een online training over zelfstandig ondernemerschap: Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering. Deze training is ook geschikt voor mensen met een WAO-, WIA- of Wajong-uitkering. Als je je bedrijf bent gestart, dan verrekent UWV de inkomsten uit je bedrijf met je uitkering. Maak je winst, dan kijkt UWV of je uitkering aangepast moet worden, om te voorkomen dat je achteraf veel geld moet terugbetalen. Als het nodig is, past UWV je uitkering aan. Als je besluit te stoppen met je bedrijf, kan het zijn dat UWV opnieuw moet beoordelen in hoeverre je niet meer kunt werken.

Meer weten over een eigen bedrijf met een uitkering?

Voor meer informatie over een Eigen bedrijf met een arbeidsongeschiktheidsuitkering kun je terecht op uwv.nl.

Of lees de artikelen op UWV Perspectief:

Gepubliceerd op: 04-06-2018

Reacties

Door Karyn op donderdag 28 juni 2018, 19:37

Ik lees iets wat ik verwarrend vind. Je mag een onkostenvergoeding van maximaal 150€ per maand of 1500€ per jaar krijgen als je vrijwilligerswerk doet.
Dus als je 12 maanden 150€ krijgt heb je een probleem? Waarom komen die bedragen niet overeen?

Door Stephanie op donderdag 28 juni 2018, 19:42

Als je 150 per maand ontvangt voor een werkervaringsplaats word dit dan afgetrokken van je uitkering?

Door Marianne Rulo op donderdag 28 juni 2018, 19:55

Graag uitleg in verband met iemand in hetzelfde huis laten wonen,zonder die persoon ervoor te laten betalen.Wordt dit als samenwonen beschouwd?Ik woon strikt alleen en vraag dit alleen uit nieuwsgierigheid.En wat,als die persoon, geen huur betalend wel boijdrage levert in bebruik vzan electriciteit voor bijvoorbeeld diens scheerapparaat, wordt dit als eventueel inkomen beschouwd? Wanneer wordt het wonen door iemand in hetzelfde huis,waarvan ik eigenaresse ben beschouwd als samenwonen? Ik vind 't er allemaal nogal geheimzinnig aan toe gaan.Uit veiligheidsoverwegingen laat ik niemand hier in huis blijven slapen. Stel, dat er ineens contrôleurs aan de deur komen, dien ik aan hun de bewijzen van al de door mij gendane betalingen te laten zien?Mag ik mijn dochter met schoonzoon en kleinkinderen bij mij in huius op vakantie laten komen of wordt dit beschouwd als "zaken doen", als zij gewoon en familiebezoek afleggen. Helemaal uit engeland komende zijn ze niet de volgende dag alweer weg.

Door Baratza op donderdag 28 juni 2018, 20:26

"Als je een eigen bedrijf start, kun je zelf je werk inrichten en afstemmen op je eigen mogelijkheden. UWV kan je hierbij helpen. Bespreek allereerst je plannen met je arbeidsdeskundige. Die bekijkt samen met jou de mogelijkheden om te onderzoeken of een eigen bedrijf iets voor je is. Jullie maken afspraken over de stappen die je moet zetten om zelfstandig ondernemer te worden."

Raar dit te lezen, ik heb zelf meermaals gevraagd om een afspraak met een arbeidsdeskundige, daarbij is mij verteld dat ik geen persoonlijke arbeidsdeskundige heb. Ook heb ik alles omtrent het opzetten van een eigen bedrijf op mijn eigen houtje uitgezocht, UWV was stroperig en vooral niet behulpzaam, het kastje naar de muur geval van handelen, niemand kon mijn op wat voor manier dan ook concrete informatie geven, het antwoord was standaard "Dat kunnen we zo niet zeggen" Juist de informatie die je nodig hebt om zon stap te maken blijft vaag, en dat motiveert niet, jammer.

Door Santusia op donderdag 28 juni 2018, 20:43

Ik heb een uitkering bij UWV en ik wil binnenkort een opleiding gaan doen.
Wie gaat dan de boeken, lesgeld, vervoer regelen/betalen?
Moet ik het zelf doen of komt het UWV tegemoet?
Heb in het verleden voor UWV gewerkt.

Door Merelyn op vrijdag 29 juni 2018, 09:16

“Als je een eigen bedrijf start, kun je zelf je werk inrichten en afstemmen op je eigen mogelijkheden. UWV kan je hierbij helpen. Bespreek allereerst je plannen met je arbeidsdeskundige. Die bekijkt samen met jou de mogelijkheden om te onderzoeken of een eigen bedrijf iets voor je is. Jullie maken afspraken over de stappen die je moet zetten om zelfstandig ondernemer te worden.”

Ik kwam tot aan de arbeidsdeskundige, had daar het meest demotiverende gesprek ever. Helpen? Samen stappen zetten?
Nee mevrouw, houdt u het maar een beetje in de bijverdienste sfeer... ?

Door UWV Webcare op vrijdag 29 juni 2018, 11:07

Hallo Karyn en Stephanie,

Bedankt voor jullie vragen over inkomsten naast je uitkering.
De maximale onkostenvergoeding voor vrijwilligerswerk mag inderdaad niet meer zijn dan € 1500,- per jaar. Bij 12 maanden à € 150,- verdien je meer en gaan we ervan uit dat je betaald werk doet. Zie hiervoor ook: https://www.uwv.nl/particulieren/vrijwilligerswerk/index.aspx.
De bedragen zijn in de wet zo vastgelegd. Ook de Belastingdienst hanteert deze bedragen.

Een werkervaringsplaats is normaal gesproken geen vrijwilligerswerk. Daarom worden die inkomsten verrekend met je uitkering.
Vraag je je af hoe dit in jouw situatie zit? Overleg dan met je arbeidsdeskundige. Dit doe je door een bericht te sturen via je Werkmap of Mijn UWV: https://www.uwv.nl/particulieren/mijnuwv/index.aspx.

Met vriendelijke groet,
Nelleke
UWV Webcareteam

Door Webcare op vrijdag 29 juni 2018, 11:26

Hallo Marianne,
Logisch dat je wilt weten wanneer we je zien als samenwonend in verband met de hoogte van je uitkering.
Belangrijk hierbij is het volgende.
De uitkering is gebaseerd op jouw persoonlijke situatie. Hierbij is rekening gehouden met je gezondheidssituatie en/of arbeidsverleden. Daarop is de uitkering gebaseerd. Indien je iemand bij je in huis neemt (tijdelijk of langdurig) verandert de hoogte van je uitkering niet.
Als de hoogte van je totale inkomsten in jouw situatie onder het sociaal minimum komen, kan het zijn dat je een toeslag ontvangt op je uitkering. In dat geval kan de toeslag wel veranderen als iemand bij jou gaat wonen. Voor de toeslag kijken we namelijk naar de totale inkomsten in de leefsituatie. Neem je (tijdelijk) iemand bij je in huis (niet voor vakantie) dan zal het inkomen van die persoon worden meegerekend worden voor het berekenen van je toeslag.
1/2

Door UWV Webcare op vrijdag 29 juni 2018, 11:36

Hallo Marianne,
Logisch dat je wilt weten wanneer we je zien als samenwonend in verband met de hoogte van je uitkering.
Belangrijk hierbij is het volgende.
De uitkering is gebaseerd op jouw persoonlijke situatie. Hierbij is rekening gehouden met je gezondheidssituatie en/of arbeidsverleden. Daarop is de uitkering gebaseerd. Indien je iemand bij je in huis neemt (tijdelijk of langdurig) verandert de hoogte van je uitkering niet.
Als de hoogte van je totale inkomsten in jouw situatie onder het sociaal minimum komen, kan het zijn dat je een toeslag ontvangt op je uitkering. In dat geval kan de toeslag wel veranderen als iemand bij jou gaat wonen. Voor de toeslag kijken we namelijk naar de totale inkomsten in de leefsituatie. Neem je (tijdelijk) iemand bij je in huis (niet voor vakantie) dan zal het inkomen van die persoon worden meegerekend worden voor het berekenen van je toeslag.
1/2

Door UWV Webcare op vrijdag 29 juni 2018, 11:36

2/2
Je kunt je leefsituatie vaststellen met het stappenplan: https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/toeslag-van-uwv/de…
Op het forum hebben we een speciaal topic over samenwonen: https://perspectief.uwv.nl/forum/s/sticky-is-op-jezelf-gaan-wonen-samen…
Ik wens je een mooie zomer!
Met vriendelijke groet,
Petra
UWV WebcareTeam

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord