UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Bremanregeling, hoe werkt het?
Bremanregeling, hoe werkt het?
Dienstverlening UWV Achtergrond

Loonaanvulling met de Bremanregeling

Heb je een Wajong-uitkering en verdien je minder dan normaal? Misschien kom je in aanmerking voor de Bremanregeling.

keer gelezen
5133

Als je een Wajong-uitkering hebt en door je ziekte of handicap minder verdient dan het gebruikelijke loon, dan kan UWV in sommige gevallen je loon aanvullen. Dit heet de Bremanregeling. Hoe werkt deze regeling en wanneer kom je ervoor in aanmerking? 

'Met de Bremanregeling vult UWV soms het loon van een Wajonger aan'

Wat is de Bremanregeling, ook wel Wet Breman genoemd?

Wajongers die gaan werken, kunnen te maken krijgen met loondispensatie. Dat is het geval als de arbeidsprestatie die jij levert lager is dan die van je collega’s. Je werkgever kan een aanvraag voor loondispensatie indienen bij UWV. Bij akkoord krijgt je werkgever toestemming om je tijdelijk minder loon te betalen. Omdat jouw inzet even groot is als die van een collega maar jij voor hetzelfde werk minder loon ontvangt, is de Bremanregeling in het leven geroepen.

Kom ik in aanmerking voor de Bremanregeling met een oude Wajong-uitkering (vóór 2010)?

Ontvang je een oude Wajong-uitkering (vóór 2010)? Dan geldt: als je door je ziekte of handicap minder verdient dan je collega’s, en als je werkgever loondispensatie toepast, dan kan UWV je inkomen aanvullen tot maximaal 120% van het wettelijk minimumloon. De aanvulling is nooit hoger dan het verschil tussen de uitkering voordat je ging werken en de uitkering die je daarna nog ontvangt, na aftrek van je loon. Verdienen je collega’s meer dan het wettelijk minimumloon dan betekent dit niet dat je een hogere aanvulling krijgt.

Je moet voldoen aan de volgende 4 voorwaarden: 

  • je verdiensten worden gekort op de uitkering, én
  • de werkgever heeft loondispensatie gekregen, én
  • je hebt een jobcoach, én
  • je totale inkomen (= loon plus Wajong-uitkering) per dag is lager dan het gebruikelijke loon per dag dat bij je baan hoort.

Kom ik in aanmerking voor de Bremanregeling met Wajong 2010?

Ontvang je een Wajong 2010-uitkering, ingegaan op of na 1 januari 2010 maar vóór 1 januari 2015? Dan geldt: als je door je ziekte of handicap minder verdient dan je collega’s, en als je werkgever loondispensatie toepast, dan kan UWV je inkomen aanvullen tot maximaal 120% van het wettelijk minimumloon. Verdienen je collega’s meer dan het wettelijk minimumloon dan betekent dit niet dat je een hogere aanvulling krijgt.

Je moet voldoen aan de volgende 5 voorwaarden:

  • je bent 27 jaar of ouder, én 
  • er is sprake van loondispensatie, én
  • je hebt 7 jaar hulp gehad bij het zoeken en houden van werk, of je bent overgestapt van de oude Wajong naar Wajong 2010, én
  • je verdient 20% of meer van het minimumloon, én
  • je hebt een jobcoach

Geldt de Bremanregeling ook voor Wajongers die parttime werken? 

UWV keert de Wajong-uitkering inclusief de Bremanaanvulling uit over alle werkdagen van de week. Of je op al die dagen werkt, is niet belangrijk. Voor de oude Wajong geldt wel dat de Bremanaanvulling wordt berekend aan de hand van het aantal uren dat je werkt. Voor Wajong 2010 gaat de berekening uit van fulltimeloon.

Als ik om medische redenen minder hard kan werken, kom ik dan wel in aanmerking voor de Bremanregeling?

De regeling is er juist voor mensen die door ziekte of handicap minder hard kunnen werken en daardoor minder verdienen.

Hoe kan ik de aanvulling aanvragen?

Je kunt de aanvulling niet zelf aanvragen. Kom je voor de Bremanregeling in aanmerking dan krijg je hierover schriftelijk bericht van UWV

Gepubliceerd op: 19-10-2017

Reacties

Door ASSertief op dinsdag 26 september 2017, 12:56

Als ik het goed begrijp verdien ik dus 24u per week kunnen werken nooit meer dan de uitkering (70% minimumloon) als de werkgever zegt dat ik minder presteer dan anderen. Ik heb oude Wajong. Bij nieuwe Wajong zou dit dan het minimumloon zijn? Pfff..deprimerend als 24u per week de max is. Of is het zo dat als je fulltime werkt en je minder presteert dan het minimumloon volgens je werkgever je nooit meer krijgt dan de wajonguitkering die je al had? En als het werk inmiddels al zo vertrouwd is (ik heb autisme) dat er geen jobcoach bij die baas nodig is, vervalt die aanvulling volgens deze regeling? Dan ben je dus qua inkomen ook nog steeds op bijstandsniveau ondanks werken.

Door UWV Webcare op woensdag 27 september 2017, 12:09

Bedankt voor je reactie, ASSertief. Ik kan mij voorstellen dat je zeker wil weten of de Bremanregeling voordelen biedt in de Oude Wajong.

Als je gaat werken, dan wordt het inkomen verrekend met jouw Wajong. Wordt bij de Oude Wajong de Bremanregeling toegepast? Dan wordt het korten van het inkomen een soort van 'ongedaan' gemaakt.

Daarnaast is het zo dat je jouw loon mag houden. Je ontvangt dus de Wajong die je al kreeg voordat je ging werken, plus het loon van je werk.

Als je geen jobcoach meer gebruikt, dan vervalt de Bremanregeling. Het hebben van een jobcoach is namelijk één van de voorwaarden.

Met vriendelijke groet,
Marthijn
UWV Webcareteam

Door D.L. Goedemans op zondag 8 oktober 2017, 01:16

Ik ben benieuwd hoe vaak deze regeling wordt toegepast in de praktijk. Want ik ben in ieder geval overgeslagen

Door M. op donderdag 26 oktober 2017, 17:59

Ik heb een diagnose asperger vanaf mijn 13e levensjaar. Ik heb bijna een hbo opleiding afgerond. Pas met vallen en opstaan heb ik een wajong aangevraagd en val in de wajong 2010 regeling. Nu lees ik hier dat ik al 7 jaar minimaal een jobcoach moet hebben, deze heb ik nu pas een half jaar. Met mijn stage liep ik echt tegen mijn beperking aan, toen heb ik pas een jobcoach aangevraagd. normaal kan dit pas na afstuderen van een hbo. Ik wil proberen 21 uur te werken (als dit haalbaar is). Maar ik voel me best kansloos als het als gemotiveerde (nu nog student) toekomstig werkende aan onderstaande eis moet voldoen. :
je hebt 7 jaar hulp gehad bij het zoeken en houden van werk, of je bent overgestapt van de oude Wajong naar Wajong 2010.
Hoe kan ik nu boven minimum inkomen uitkomen, ik moet namelijk, zoals ik het begrijp, alles inleveren op wat ik via een toekomstig werkgever verdien. Dit totdat ik via de werkgever meer dan minimum +-950,-€ kan verdienen, wat misschien niet haalbaar is.

Door Nico op woensdag 17 januari 2018, 09:27

Ik heb een Wajong oude stijl en heb in 2012 mijn universitaire bachelor gehaald. Door omstandigheden heb ik mijn master pas in 2017 behaald. Volgens nieuwe bijverdienregels mag je tot 150% minimumloon bijverdienen bij behalen HBO in 2012 of eerder bij een baan die niet meteen al HBO-waardig is. Wordt door het UWV een universitaire bachelor gezien als HBO of wordt het gezien als een bachelor die afwijkt van een HBO?

Door UWV Webcare op donderdag 18 januari 2018, 11:15

Hallo Nico,

Gefeliciteerd met het behalen van je Master!
Je hebt een vraag over de beoordeling van een behaalde opleiding in het kader van het vaststellen van wat je mag bijverdienen.

Goede vraag!
Ik raad je aan deze vraag voor te leggen aan je arbeidsdeskundige. “Deze zal beoordelen welke invloed je opleiding heeft op het maatmanloon. Je kunt een bericht sturen in de Werkmap. Je krijgt dan binnen een werkdag reactie van de arbeidsdeskundige.
Op het Perspectiefforum vind je meer over het maatmanloon en opleiding: http://bit.ly/2DmjOKv

Ik wens je veel succes!

Met vriendelijke groet,

Petra
UWV WebcareTeam

Door Moeder van een… op donderdag 28 juni 2018, 13:38

Wat ik niet eerlijk vind met die loondispensatie dat de wajonger altijd het minimumloon krijgt en het wordt ook nooit hoger. Mijn zoon is medewerker hovenier werkt 40 uur en moet hard werken voor 1100 euro. Daar kun je toch geen bestaan van opbouwen.

Door Marjo op maandag 2 juli 2018, 14:48

Mijn dochter is Wajonger en werkt 40 uur per week. Haar werkgever heeft loondispensatie waardoor zij maar 65% betaald word. Wel kreeg zij een aanvulling op haar inkomsten van de Wajong. Totale inkomsten bruto incl. Wajong nog geen € 1400,00 per maand terwijl minimumloon € 1565,40 was in 2017. Nu kreeg ze in januari na 7 jaar eindelijk een "forse" loonsverhoging. Hoera, eindelijk beloont na al die jaren van inzet en hard werken. Helaas werd onlangs de Wajonguitkering definitief vastgesteld en moet ze nu de hele uitkering volledig terugbetalen waardoor haar inkomsten nu nog steeds ver onder het minimumloon blijft. Bremanregeling???

Door Sylvia op vrijdag 13 juli 2018, 12:30

Het is triest dat mensen die een arbeidsbeperking hebben en graag willen werken het zo lastig wordt gemaakt en zo weinig verdienen dat ze niet zelfstandig kunnen leven! Formulieren, veranderingen doorgeven en zaken regelen (oa UWV). Afhankelijk van de goodwill van werkgever en hulp van een jobcoach. Terwijl ze zó hun best doen om mee te komen, knokken om erbij te horen en zich in feite meer dan gemiddeld (qua kunnen) inzetten! Ze moeten wel super gemotiveerd en volhardend zijn om dit vol te houden en dan nog verdienen ze een schijntje.... Geef ze een 100% salaris (dus niet: 50 werkgever/50 Wajong>65%) naar het aantal uur dat ze werken en geen Wajong. Laat de werkgever zorgen dat deze een tegemoetkoming krijgt omdat hij iemand in dienst neemt die wat minder snel ed is. En laat werkgevers die aantoonbaar investeren in begrip, begeleiding én opleiding een bonus krijgen van de overheid. Die zou dan aangevraagd kunnen worden door de werknemer of jobcoach? ZE HEBBEN HET AL MOEILIJK GENOEG!

Door Josephina op vrijdag 26 oktober 2018, 00:07

Mijn zoon heeft twee jaren met loondispensatie gewerkt. Werkgever had hem aangenomen op basis van zijn kwalificaties maar UWV vond het nodig om werkgever er op te wijzen dat deze loondispensatie kon aanvragen. Daar maakten ze graag gebruik van. Wij gaven toen aan dat hij zijn beroepsopleiding had afgemaakt en evenveel kon als iedere andere collega die nét afgestudeerd was. Maar bedrijf gaf opeens aan dat ze financiële problemen hadden en hem toch niet wilde aannemen zonder dispensatie. Casemanager van UWV pushte ook om de "kans" aan te grijpen. Na twee jaar gewerkt te hebben met tijdelijke contracten en telkens prima beoordelingen, loopt het laatste tijdelijke contract nu af en zou hij voor vast aangenomen moeten worden. Werkgever zegt dat zij onvoldoende werk hebben en ze hem niet gaan aannemen. Heel jammer maar niet getreurd, de eerste sollicitatie bij ander bedrijf levert gelijk een nieuw contract op. Maar nu komt het. Ze willen de loonstrook van vorige werkgever zien....

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord