UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Vrouw werkt achter haar computer aan belastingaangifte
Geld Tips

Tips voor belastingaangifte

Veel mensen zien op tegen de aangifte inkomstenbelasting, terwijl het een aardig bedrag aan teruggave kan opleveren. Doen dus!

keer gelezen
15483

UWV draagt je inkomstenbelasting rechtstreeks voor je af aan de Belastingdienst (door het in te houden op je uitkering). Als je je aangifte inkomstenbelasting indient, kun je zien of je recht hebt op teruggave van (een deel) van je geld.

Heb je veel zorgkosten gemaakt door je ziekte of handicap?

Specifieke zorgkosten

Zorguitgaven waarvoor je geen vergoeding hebt gekregen, geef je op als ‘specifieke zorgkosten’. Op de website van de Belastingdienst en op meerkosten.nl vind je een overzicht van de kosten die hiervoor in aanmerking komen. Aan die aftrek zijn wel voorwaarden verbonden. Zo gaat het alleen om kosten die je niet vergoed krijgt. Lees voor meer informatie het artikel Belastingaftrek zorgkosten 2019 op UWV Perspectief.

Tegemoetkoming ziektekosten

Verlies je door de aftrek van zorgkosten je recht op heffingskortingen? Dan maakt de Belastingdienst een nieuwe berekening voor je zodat je je heffingskorting(en) behoudt. Een eventuele teruggaaf wordt dan uitbetaald als ‘tegemoetkoming specifieke zorgkosten’. De site van de Belastingdienst geeft hierover meer uitleg.

Gratis hulp

Er zijn verschillende mogelijkheden om hulp te krijgen bij het indienen van je aangifte. De Belastingdienst biedt een overzicht van diverse organisaties die je hierbij kunnen helpen. Als iemand je helpt bij het invullen van je aangifte, dan is het wel belangrijk dat je een machtigingscode aanvraagt. De code ontvang je direct digitaal. Voor de aangifteservice van de vakbonden FNV en CNV gelden geen inkomensgrenzen. De FNV adviseert alleen leden, dit is gratis. De CNV helpt je ook als je geen lid bent: je betaalt dan een vergoeding tussen de € 57 en € 85. CNV-leden betalen een kleine vergoeding. Er zijn steeds meer bibliotheken en welzijnsorganisaties die speciale belastingspreekuren verzorgen en gratis hulp bieden bij de aangifte. Kijk voor de mogelijkheden bij de openbare bibliotheek of welzijnsorganisatie bij jou in de buurt.

Belastingdienst

Ben je geen lid van een vak- of ouderenbond en valt je inkomen onder een bepaalde grens? Dan kun je ook terecht voor gratis hulp bij de Belastingdienst. Maak hiervoor een afspraak via de BelastingTelefoon: 0800-0543 (gratis). Je kunt ook kijken of er een Belastingwinkel in de buurt is waar studenten fiscaal recht en fiscale economie je gratis helpen bij je aangifte. Heb je vragen over inkomstenbelasting, toeslagen of een algemene vraag, dan kun je die ook via Facebook of Twitter stellen. Let wel op dat je geen privacygevoelige informatie deelt via social media.

Digitaal of op papier?

Je kunt je aangifte digitaal indienen via de online aangifte op Mijn Belastingdienst of met de app Aangifte 2019 (voor iOS en Android). Dit kan vanaf 1 maart 2020. Check wel even of je de app kunt gebruiken, in sommige situaties kan dat namelijk niet. Om digitaal aangifte te kunnen doen heb je een DigiD nodig. De Belastingdienst heeft je gegevens – voor zover bij hen bekend – al ingevuld. Je hoeft het aangifteformulier alleen maar aan te vullen en te controleren. Zorg- en ziektekosten moet je altijd zelf aanvullen. Maak je liever gebruik van het papieren aangifteformulier? Vraag het P-formulier dan aan via de BelastingTelefoon: 0800-0543 (gratis).

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je alle papieren en gegevens bij de hand hebt, loop je een stuk makkelijker door de aangifte heen. Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht van gegevens die je bij de hand moet houden. Op de website van de Consumentenbond vind je een handige checklist voor het doen van je belastingaangifte. Zie je op tegen de belastingaangifte? Laat je dan het hele jaar door gratis online coachen door de belastingcoach van de Consumentenbond.

Uitstel aanvragen voor 1 mei

Red je het niet om vóór 1 mei alles bij elkaar te zoeken, dan kun je uitstel aanvragen tot 1 september. Dit kun je online doen via Mijn Belastingdienst. Zorg dat je verzoek ingediend is voor 1 mei. De Belastingdienst verstuurt dan binnen 3 weken na je aanvraag een brief met de bevestiging.

Jaaropgaaf UWV

Je jaaropgaaf heb je ook nodig voor de belastingaangifte. Lees hier hoe het zit met je jaaropgaaf 2019 van UWV.

Meer lezen op UWV Perspectief?

Update artikel: 27 februari 2020

Gepubliceerd op: 11-03-2019

Lees meer over

Belasting Uitkering Tips

Reacties

Door chitra op zaterdag 19 mei 2018, 04:37

Tja Gemeente den-haag is erg zuinig individuele ink.toeslag is het enige dat je kunt krijgen, Ik heb een kleine auto stel als ik na 6mnd ander koop auto krijg ik dit ook niet ZO erg. Ik heb fibromyalgie (en nog meer bep.)maar geen niet ontdekte reuma dus pis ik naast de pot. Ik heb ik geen werk verplichting ik kan geen geregeld werk doen omdat ik vaak dagen energieloos ben. Vrijwill. werk kon niet . ik ben ook mantelzorger voor mijn moeder ook de kosten is voor mij.
dan nog dat neppe inschrijf dat je als werkzoekende MOET ingeschreven staan want Afkeuren is historie, Pis weer naast de pot, schandalig gewoon zoveel asiel zoekers en werkzoekenden komen niet eens aan de bak. zij willen graag werken ze krijgen alles gedaan Niet erg hoor, maar laat mij dan ook niet in de steek. Wie ziek is zitten ze als een wolf achterna.Geen pardon lijst is vol,waarom kunnen andere gemeente veel meer doen voor een minima.Ik moet zo verder want extra geld gaat ergens anders Schandalig dat wou ff ik kwijt.

Door UWV Webcare op woensdag 23 mei 2018, 12:25

Hallo Chitra,

Wat naar dat jouw ervaring is dat je weinig hulp krijgt via jouw gemeente. Ik begrijp dat je hier jouw verhaal even kwijt wou.

Ik kan je echter niet informeren over de hoogte en verplichtingen van je uitkering als je door de gemeente wordt betaald.

Wel wil ik je graag informeren over de website van het NIBUD: https://www.nibud.nl/. Zij hebben een heleboel practische tips over onder andere besparen en rondkomen. Mogelijk vind je hier nuttige informatie die jij kunt gebruiken.

Ik wens je een fijne dag toe!

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord