UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Jonge vrouw checkt op haar computer haar uitgaven
Geld Achtergrond

Vraag ’t UWV: Waarom ontvang ik mijn uitkering in december eerder?

In december ontvang je jouw uitkering een aantal dagen eerder dan in andere maanden. Waarom is dat? En hoe zorg je dat je in januari niet geld tekortkomt?

keer gelezen
2377

In december betaalt UWV de Wajong-, WIA- en WAO-uitkeringen op 17 december. Dit is eerder dan in andere maanden. Hierdoor duurt het 5 weken tot de volgende betalingsdag. Waarom dat is, leggen we uit.

Probeer elke maand vast iets apart te houden voor de dure decembermaand

UWV betaalt de uitkeringen in december altijd een paar dagen eerder. Dit jaar is dat op 17 december. Dan kun jij (in het weekend) voor de feestdagen eventueel extra inkopen doen. Met je uitkering voor november hoef je dus maar 3 weken te overbruggen. En waarschijnlijk heb je nog geld over. Maar bedenk wel: de uitkering van januari krijg je pas 5 weken later. Je moet dus wel een beetje plannen om ervoor te zorgen dat je in januari niet tekortkomt. 

Reacties van lezers over betaaldata van hun uitkering

Vorig jaar waren er lezers op de site die vertelden dat ze problemen hadden door deze afwijkende betaaldatum. Zo reageerde Yana: ‘Waarom moeten we ineens 5 weken doen met onze uitkering? Het is al moeilijk om er een maand mee te doen als je veel vaste lasten hebt. Normaal heb ik de laatste dagen al bijna niks en nu is het helemaal drama. :( Waarom gewoon niet in december de 22ste storten?’ 

Ook op het Wajong-forum was het onderwerp van gesprek: ‘Hebben meerdere mensen er last van dat ze 5 weken met hun geld moeten doen? Ik moet bijna alles 2 keer betalen en ik krijg iets minder dan € 960. Er zijn 3 weken voorbij en ik heb nog € 60. En ik moet nog 3 weken. Wat moet ik doen?’

‘Zendall50’ verklaarde hoe het zit: ‘De uitkering van december was voor 4 weken, alleen is deze iets eerder uitbetaald omdat de banken dicht zijn met de feestdagen. Je hebt je uitkering van november toch op de vaste betaaldatum ontvangen? Die uitkering was voor 4 weken. Je had de uitkering van december even apart kunnen zetten en vanaf de 23e kunnen gebruiken.’

Spaar voor de dure decembermaand

December is vaak een dure maand, dus probeer – als het lukt – het hele jaar rekening te houden met december en elke maand alvast iets opzij te zetten voor bijvoorbeeld kerstcadeautjes.

Betaaldata uitkeringen 2020

UWV betaalt de WIA-, WAO- en Wajong-uitkeringen elke maand uit op de 23e, behalve als de 23e in het weekend valt. In dat geval wordt de betaaldatum die maand vervroegd. Overzicht van de betaaldata van jouw uitkering in 2020 volgen begin december op deze site. 

Praat mee op het Wajong-forum over de vroege uitbetaling in december of laat hieronder je reactie achter.

Gepubliceerd op: 19-11-2019

Lees meer over

Uitkering

Reacties

Door F.M.v.Keulen op donderdag 21 november 2019, 20:03

Ik vertrouw er dan ook op, dat morgen mijn Wajong-uitkering gestort gaat worden op mijn rekening, dat ie morgen er zal zijn, i.v.m. het feit, dat 23 november '19 een zaterdag is, dus dat zodoende die uitkering er vrijdag al zal zijn.
Ik heb pas een half jaar denk ik een rekening bij de ABN-Amro-bank, en op die rekening staat de uitkering op de betaaldatum nog niet, zoals bij ING, waar ik daarvoor jarenlang een rekening had, al om 03.00 uur 's nachts erop, maar de laatste 2 keren pas om een uur of 11, of 12.00 uur 's middags, en dan is het 's ochtends altijd eventjes afwachten, terwijl ik toch al zo vaak benauwd ben. En helemaal verkrampt en zo.
Als ik ergens een artikel lees, kan ik toch gewoon in Facebook erover in contact treden met instanties die verantwoordelijk geweest zijn voor dat artikel, op die website of in die krant. Dus had ik eigenlijk niet uit bijgeloof vanmiddag mijn facebookaccount weer moeten verwijderen, nou ja, ik heb nog weer 30 dagen tot ik überhaupt

Door Claudia op vrijdag 22 november 2019, 07:09

Ik snap niet hoe het komt dat mensen zo in de problemen komen ik zet elke maand zeker 5 EUR,- apart op een rekening soms zelfs iets meer dit doe ik standaard aan het begin van de maand zodat ik voor mezelf weet waar ik aan toe ben soms zet ik halverwege de maand nog iets meer op zij. Een heleboel kleine bedragen wordt uiteindelijk ook een groot bedrag zo zet ik in november een groter bedrag op zij om Het te kunnen redden tot januari. Bij elke uitgave denk ik heb ik dit echt wel nodig? Zo heb ik toch een potje voor onvoorziene omstandigheden en ik moet zeggen dat het ook wel een sport is om het zo te doen. Ik heb van mijn ouders goede raad gekregen niet uitgeven wat je niet hebt.

Door Marjan op vrijdag 22 november 2019, 09:52

Beste mensen, wat een onzin dat het een probleem is dat de uitkering eerder wordt uitbetaald. Gewoon apart houden tot de 23e als je het idee hebt dan 5 weken te moeten overbruggen. Het totaalbedrag van 2 maanden is hetzelfde. Gewoon beetje plannen.
Tip: Neem een rekening waar enkel de inkomsten op binnenkomen en schrijf via automatische incasso elke maand hetzelfde bedrag op dezelfde datum naar je betaalrekening over. Heb je nergens last van!

Door Jo op maandag 25 november 2019, 10:09

We hoeven bij ons pas eind maart weer de afvalstoffen en riool belasting te betalen. En omdat ik dit bedrag toch gewend ben iedere maand te betalen doe ik er niks anders mee maar zet ik die 2 mnd apart en heb ik zo de aanvulling voor de laatste de 5e week.
En aangezien het ieder jaar t zelfde schipperen is met je uitkering van december en januari ivm de meer lasten van deze maanden is het wel vaak rekenen maar het lukt altijd nog wel. Het is helaas zo en het UWV kan er zowiezo niks aan doen.
Ieder zal hierin zijn eigen afweging moeten maken. iets door het jaar opzij zetten of dingen laten tegen eind van t jaar.

Door Hans op dinsdag 3 december 2019, 21:22

Inderdaad zoals eerder gezegd gewoon verstandig met je geld omgaan en jezelf zeker niet mee laten slepen in die koop gekte overal. Maar goed niet iedereen kan zo goed met zijn geld omgaan. Wel netjes van het UWV om het voor de feestdagen over te maken. Maar verder is het UWV niet verantwoordelijk voor het bestedingspatroon van de ontvanger hiervan. Iedereen een heel mooi uiteinden en een goed 2020!!!

Door dirk op maandag 9 december 2019, 07:23

wanneer krijgen we dan de specificatie van december

Door UWV Webcare op maandag 9 december 2019, 13:06

Beste Dirk,

De betaalspecificatie zal rond de 15e van december voor jou klaar staan op Mijn UWV, zoals je van ons gewend bent. Wij betalen de WIA,- WAJONG en WAO op 17 december 2019 zodat je de betaling voor de feestdagen op je rekening hebt staan!

Met vriendelijke groet,
Jim
UWV Webcareteam

Door Claudia.W. op woensdag 11 december 2019, 13:53

Het klopt idd dat eigenlijk niet alleen UWV ,maar zeker ook andere werkgevers ( was " vroeger" bij mij ook toen ik nog kon werken ) in December de betaaldatum vervroegen,de meeste mensen vinden dit idd wel prettig,want je hebt in deze feestmnd en vooral rondom de kerst vaak meer geld nodig voor bijv.gourmettenof 1 diner koken,sommigen gaan zelfs uiteten,dan is het handig dat je toch vóór de kerst al de meeste boodschappen en evt cadeautjes kunt kopen....
Je kunt idd als je met het loon van November redelijk uit komt altijd,pas je geld gaan opnemen / gebruiken rond de "officiéle " betaaldatum ook in December....
MAARRRR wij hebben het wel zo geregeld dat alle vaste lasten van de rek.van mijn man gaan en van mijn rek.wordt huishoudgeld,tankgeld, verjaardagen etc.betaald,zo zijn alle vaste lasten altijd safe,en ja koop je 1 maand wat meer,dan is soms de laatste week in 1 mnd.krap,tot niets,maar met voorraad van houdbare producten,of iets in je vriezer kun je dat opvangen,altijd iets te et

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord