UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Gijs Horvers heeft autisme-eigen bedrijf
Autisme-gijs-horvers-maakt er zijn werk van
Werken Interview

Gijs heeft van zijn autisme zijn werk gemaakt

Gijs Horvers heeft autisme. Hij vertelt hoe hij ondanks (en mede dankzij) zijn autisme voor zichzelf begon.

keer gelezen
7426

Gijs (36) heeft Asperger en dat maakt zijn leven en werk niet altijd even makkelijk. Nu heeft hij zijn eigen bedrijf rondom autisme. Over hoe Gijs voor zichzelf begon.

'Probeer je droom na te leven, maar doe dat in heel kleine stapjes'

Gijs, hoe kwam je op het idee om van je autisme je werk te maken? 

‘Op mijn 30e kreeg ik de diagnose Asperger. Toen ik daarover met mensen in gesprek ging, merkte ik hoeveel rare vooroordelen er zijn; mensen met autisme willen geen contact, ze hebben geen gevoel. Toen dacht ik: hier moet ik écht iets aan gaan doen! Nu geef ik trainingen aan arbeidsdeskundigen van UWV, leraren en ouders. Ik help anderen met autisme én spreek op verschillende evenementen om zo meer begrip rondom autisme te creëren.’ 

Voor jezelf beginnen, hoe heb je dat aangepakt?

‘Ik had een Wajong-uitkering en volgens UWV had ik alles al geprobeerd. Toen werd ik als co-trainer meegevraagd naar een training. Ik werd gevraagd lezingen te geven en lotgenoten vroegen of ik met ze wilde praten. Het balletje begon langzaam te rollen en dat vond ik eng, want de Wajong betekende voor mij vooral financiële veiligheid. De toekomst en mijn belastbaarheid waren zo onzeker. Mijn bedrijf is stapje voor stapje ontstaan.’

Wat kun jij beter en wat is voor jou juist lastiger in je eigen bedrijf?

‘Ik kan me beter inleven in mensen met autisme. Daarin is mijn autisme dus een kracht. Plannen is voor mij lastiger. Ik sprak gemakkelijk om 10 uur af in Amsterdam, en vervolgens om 12 uur in Enschede, aan de andere kant van het land. Het overzicht over mijn activiteiten bewaren blijft een punt, maar ik heb geleerd ermee om te gaan.’

Heb je nog tips voor anderen met autisme die ook voor zichzelf willen beginnen?

‘Probeer je droom na te leven, in heel kleine stapjes. Toen ik nog een Wajong-uitkering ontving, maakte alleen het idee van een eigen bedrijf me al bang. Wil je bijvoorbeeld iets in de zorg doen? Volg niet meteen die hele zorgopleiding, maar draai eerst wat middagen mee in een bejaardentehuis. Mijn cliënten raad ik bijvoorbeeld eerder een cursus aan dan meteen een complete opleiding.’

Lees meer over Gijs op www.gijshorvers.nl.

Gepubliceerd op: 31-03-2015

Lees meer over

Autisme Eigen bedrijf Tips

Reacties

Door Roy Houtkamp op vrijdag 3 april 2015, 22:41

Mooie woorden. Ik ben bezig met het najagen van dezelfde droom. Kleine stapjes, ja dat is lastig....Ik wil natuurlijk het liefst meteen een hele weekplanning vol kunnen maken met datgene wat ik het liefst doe: werken met autisme. Mijn kracht.

Door Gerlise op woensdag 22 april 2015, 09:54

Wat fantastisch om te lezen dat je van je 'zwakheid' uiteindelijk jouw kracht hebt maakt! Dat is echt een compliment waard!

Door Wiesje op woensdag 22 april 2015, 19:08

Ook met een persoonlijkheidsstoornis is het motto: kleine stapjes. Anders vlieg ik uit de bocht, of kom ik volledig tot stilstand. En dan is er niets meer mogelijk. En heel herkenbaar: alleen de gedachte al aan dat werk wat ik dacht te willen en kunnen doen, deed mij verstijven.

Mooi Gijs, dat jij zo toch je stappen hebt gezet, en ergens bent gekomen. Ik ben ook op weg :-).

Door Martinski op donderdag 30 april 2015, 17:21

Mooi verhaal!

Het is waar dat je alles in kleine stapjes moet doen. Ik heb het Klinefelter Syndroom, en autistische trekjes, structuur nodig en ben perfectionist.
Op mn werk in de supermarktsector ging ik altijd op mn plaat, als perfectionist niets uit handen willen geven als chef van een afdeling.
kanker gekregen en daarna na genezing psychisch ingestort en in de GGZ terecht gekomen + 4 maanden klinische opname.
Daarna wilde ik mn droom van vroeger weer oppakken, vrachtwagenchauffeur worden.
Rijopleiding gestart en ipv kleine stapjes was dat een complete opleiding binnen korte tijd. Het ging echter mis, het ging te snel, en de druk werd te hoog, werd angstig en verknalde alle examens.

Door Boerema op maandag 29 juni 2015, 16:45

Mooi om te lezen dat Gijs zijn werk heeft kunnen maken van autisme. Wel denk ik dat geen autist hetzelfde is en dat het dragen van deze verantwoordelijkheid niet niks is. Asperger is er in vele vormen en de een is sneller overprikkeld en moe dan de ander. Voor de 1 zal het op lange termijn wel op te brengen zijn en voor een ander niet. Het streven naar je droom verwezenlijken moet altijd geprobeerd worden. Niet geschoten is altijd mis en als het uwv je daar dan bij wil helpen is dat ook mooi.

Door jwh wolthaus op zondag 19 juli 2015, 08:19

Hallo Gijs,

Tien jaar geleden heb ik PDD - NOS gekregen. IK zou zogezegd problemen hebben met veel dingen. Echter veel problemen heb ik niet in het sociaal contact. sterker nog ik ben ook drie jaar lang zelfstandig ondernemer geweest. Daarom was ik wel sterk in de communicatie. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik niet ben geholpen met de diagnose.
Nadat ik de havo en later een vwo heb gehaald zijn mijn iq en eq behoorlijk toegenomen. NU beweren ze weer dat ik geen autisme heb.
Als je een vreemde informatieverwerking hebt moet je dat toch minimaal herkennen bij jezelf. Ik word er een beetje moe van. Ook plannen gaat voor mij niet moeilijk net als het behouden van structuur. Ook heb ik een depressie gehad die ik wel herkende.

Door HonestBlogger op zondag 26 juli 2015, 23:29

Eigenlijk zou ik dit ook moeten doen. Ik heb PDD-NOS en durf voor groepen te spreken

Door Michiel op maandag 11 april 2016, 07:24

Het is een hardnekkig vooroordeel dat autisten niet communicatief kunnen zijn. Mooi en sterk dat je doorgezet heb. Ikzelf ben uit de generatie die 10 jaar ouder is. Van alles geprobeerd maar honderd keer gevallen. Een Wajong zit er voor mij niet in, ik heb immers toch gewerkt?, die burn-out als gevolg laten we voor het gemak maar buiten beschouwing. Ik kan niets opbouwen. Kan niet 32 uur werken. Heb geen zekerheid met een WWB. Ga denk ik maar weer bij mijn moeder wonen dan is het cirkeltje weer rond en heb ik alles geprobeerd. Ik voel me gewoon uitschot. Terwijl ik een VWO diploma heb en altijd geprobeerd heb ergens binnen te komen, maar dan weer naar goed werk en een jaar stage op straat wordt gezet. Met dank aan de gemeenten en het UWV. Ja sorry maar het is allemaal niet zo positief.

Door Voetzoeker op zaterdag 28 mei 2016, 20:40

Ik heb pdd-nos en ik had een wajong. In loondienst en via reintergratietrajecten waren er altijd veel vooroordelen over mij. Werkgevers wisten van tevoren al alles van mij. Daarbij werd ik heel klein, heel erg onzeker en kon helemaal niet functioneren. Ook had ik enorme faalangst en bang om iets fout te doen. Mijn arbeidsdeskundige zei; voor het UWV ben jij afgeschreven en we kunnen niks meer voor je doen. Toen was ik nog geen 30 jaar.
Daar liet ik het niet bij zitten. Na een cursus sportmassage heb ik me ingeschreven bij de kvk. Met 0,0 spaargeld heb ik mijn praktijk op moeten bouwen. Een jaar later heb ik de pedicure en medisch pedicure opleiding gedaan. En in 1 jaar tijd is mijn bedrijf, klantenbestand en omzet enorm gestegen. Zo goed, dat ik er van kan leven. En ik wil mezelf nog verder ontwikkelen; een mooie praktijkruimte ergens in een pand of gezondheidscentrum en mijn vakkennis uitbreiden tot registerpodoloog.
Ik ben dagelijks bezig met communicatie, mensen en aanraken!

Door Els op donderdag 12 januari 2017, 14:01

Hoi Michiel .
Als jij met autisme gediagnosticeerd bent heb jij gewoon recht op een uitkering hoor.
Ik ben ook pas op mijn 23 ste gediagnosticeerd met asperger, had ook gewerkt daarvoor, ook veel in de ziektewet gezeten.
Maar als je gewerkt hebt en ouder bent, krijg je geen wajong, maar een WIA uitkering.
Snap trouwens daarom ook niet waarom Gijs met zijn 30 jaar een wajong heeft gekregen?

Waar ik tegenaan loop is het risico, dat als je je uitkering opgeeft om te gaan werken, en het werk gaat fout, je uitkering niet terug krijgt en op straat beland.
Het is toch de bedoeling dat je onafhankelijker word, maar intussen houden ze jou afhankelijk met al die regels en wetten.
Dit is heel demotiverend en frustrerend.
Moet echt wat aan veranderen.
Uitkering gewoon terug krijgen zonder gezeik als werken fout gaat!!!

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord