UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Jonge mensen werken bij elkaar in een café
Werken Achtergrond

Het ABC van leren en werken: goed idee!

Alles over leren en werken. Met tips, advies en goede ideeën in een ABC: om jezelf te ontwikkelen en je kansen op werk te vergroten.

keer gelezen
2714

September is de Maand van Leren en Werken. Ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is op het gebied van scholing of werken met een beperking? Het ABC van leren en werken helpt je op weg.

LET OP!

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor de Wajong en lijken de verschillende soorten Wajong (oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015) meer op elkaar. Het kan zijn dat de Wajong-informatie hieronder niet meer helemaal actueel is. Kijk op uwv.nl/veranderingenwajong wat de veranderingen voor jou betekenen.

A van Ambachtsacademie

Aan de slag als meubelmaker, klusser, rietdekker of glazenier? De Ambachtsacademie verzorgt ambachtelijke opleidingen voor mensen met een WW-uitkering. Maar ook zonder een WW-uitkering kun je in aanmerking komen.

B van Bijscholen

Je bent nooit te oud om te leren, toch? Er zijn tal van online cursussen, boeken, podcasts, video’s en gratis colleges waar je veel van kunt leren. Kijk ook op werk.nl voor diverse mogelijkheden.

B van Beroepskeuzetest

Wil je weten welk werk goed bij jou past? Met een beroepskeuzetest ontdek je waar je interesses liggen. Nog meer over jezelf leren? Doe een competentietest. Wil je graag weten welke beroepen er zoal zijn? Kijk op de beroepenkaart.

In het artikel ‘Beroepskeuzetests voor goede werkvoornemens’ lees je meer over tests die je helpen wie je bent, wat je kunt én wilt. 

C van Cursus

Met een cursus, vanuit huis of op locatie, doe je nieuwe kennis op en ontmoet je vaak nieuwe mensen. Goed voor je netwerk!

C van Checklist

Starten met studeren? Doe de checklist en bekijk de tips over studeren met een beperking zoals hoofdpijn, hypofyseaandoeningen, leveraandoening of psoriasis.

D van Diplomawaardering

Met een diplomawaardering kom je erachter wat een buitenlands diploma waard is in Nederland. Zo laat je Nederlandse werkgevers zien wat je te bieden hebt. Ook helpt het bij het zoeken naar een geschikte vervolgopleiding. Ga je naar het buitenland om te studeren of te werken? Dan kun je een beschrijving van je Nederlandse diploma aanvragen.

E van Ervaringen vastleggen

Ook in je werk of vrije tijd doe je veel ervaring op. Laat je ervaringen vastleggen in een ervaringscertificaat of een EVC: Erkenning van Verworven Competenties. Zo laat je zien wat jij in huis hebt. Het Leerwerkloket geeft advies over EVC’s. In de video wordt uitgelegd hoe je een EVC aanvraagt.

F van Financiële regelingen

De overheid, bedrijven, UWV en gemeenten stimuleren werkend leren met financiële regelingen zoals het levenlanglerenkrediet. Voor welke regelingen je in aanmerking komt hangt af van je situatie. Kijk op Leerwerkloket.

G van Getuigschrift

Je werkervaring is waardevolle informatie bij een volgende sollicitatie. Laat het vastleggen in een getuigschrift. Geeft je werkgever na je uitdiensttreding geen getuigschrift mee? Dan kun je hierom vragen.

H van Herscholen

Zit je lange tijd zonder werk? Dan raak je de kennis en kunde van je vakgebied wellicht een beetje kwijt. Ga voor herscholing. Met de nieuwste inzichten ben je sneller weer aan de slag.

I van Interne opleiding

Heb je al een baan en wil je jezelf blijven ontwikkelen? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden van het volgen van een interne opleiding.

‘Bij een Leerwerkloket kun je terecht voor gratis advies’

J van Jongerenloket

Veel gemeenten hebben een jongerenloket of informatiepunt waar je hulp kunt krijgen bij het vinden van een baan of een geschikte opleiding. Kijk op de website van je eigen gemeente voor meer informatie.

K van Kosten

De overheid, bedrijven, UWV en gemeenten stimuleren werkend leren met financiële regelingen. Kun je niet werken naast je studie? Dan heb je mogelijk recht op een individuele studietoeslag. Kijk op Leerwerkloket welke mogelijkheden er zijn.

L van Leerwerkloket

Bij een Leerwerkloket kun je terecht voor gratis advies over leren en werken. De adviseurs geven loopbaanadvies, nemen competentietesten af en informeren je over financiële mogelijkheden. Maak een afspraak bij een Leerwerkloket bij jou in de buurt.

L van Leerbaan of Leer-werkplek:

Met een leerbaan of leer-werkplek combineer je werken en leren. Dat kan zowel op mbo- als op hbo-niveau. Voor de periode van 3 tot 6 maanden ga je meestal 1 dag per week naar school. De andere dagen werk je bij een leerbedrijf en krijg je salaris. Alleen officieel erkende leerbedrijven bieden leerbanen aan. 

Bekijk de video van Landschap Noord-Holland waar je kunt leren en werken in de natuur

L van Levenlanglerenkrediet

Als je geen recht (meer) hebt op studiefinanciering kun je voor je mbo-, hbo- of universitaire opleiding wellicht gebruikmaken van een levenlanglerenkrediet. Er gelden diverse voorwaarden. Lees ook het artikel ‘Wajong-uitkering, studeren en levenlanglerenkrediet’

M van de Maand van Leren en Werken

De maand september staat in het teken van Leren en Werken. De Leerwerkloketten organiseren extra activiteiten, zoals workshops, vacaturecafés, spreekuren en speeddatesessies.

N van Nederlands leren

Het beheersen van de Nederlandse taal is belangrijk bij het vinden van een baan. Goed Nederlands leren? Volg een taalcursus, start met een zelfstudie of doe de taaltest.

O van Omscholen

Wil je graag in een ander vakgebied aan de slag? Of is werk vinden in jouw branche tegenwoordig erg lastig? Dan is omscholen een uitkomst. Doe een beroepskeuzetest (zie B) en ontdek waar jouw interesses liggen. Misschien zie je mogelijkheden in een van de kansberoepen? Het Leerwerkloket helpt je graag op weg. 

Lees ook de verhalen op UWV Perspectief van Dave (WIA) die dankzij omscholing heel ander werk vond en Danny (Wajong) die koos voor een andere toekomst

O van Open Universiteit

De Open Universiteit (OU) biedt allerlei studiemogelijkheden voor mensen met een chronische ziekte of beperking. Je kiest een pakket op maat en studeert thuis. 

De slechtziende Marieke ging je voor en studeerde psychologie aan de OU

P van Proefplaatsing

Heb je uitzicht op een baan, maar twijfelt de werkgever of je het werk aankunt? Met een proefplaatsing ga je 2 maanden bij een werkgever aan de slag. Zo krijg je de kans om ervaring op te doen en te laten zien wat je kan. Tijdens de proefplaatsing behoud je je uitkering en betaalt de werkgever geen salaris. Kijk op uwv.nl voor de voorwaarden bij een proefplaatsing.

R van ROC

Een ROC is een regionaal opleidingencentrum. Dit is een samenwerkingsverband van onderwijsinstituten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en de volwasseneneducatie in Nederland.

S van Scholing

Scholing kan je helpen aan een leuke passende baan. Tal van stichtingen en organisaties helpen je graag op weg, zoals Studeren&Werken op Maat of Wil je aan een opleiding beginnen? Overleg met je arbeidsdeskundige over de mogelijkheden. Lees de artikelen Studeren met een uitkering of Studie kiezen: met je hoofd én met je hart voor meer mogelijkheden.

S van Stage

Tijdens een stage leer jij een bedrijf, branche en de medewerkers kennen en maakt een werkgever kennis met jou. Vraag aan UWV toestemming om stage te lopen en vergeet niet je stagevergoeding door te geven aan UWV

T van Tolkvoorziening schrijf- of gebarentolk

Als je doof, doofblind of slechthorend bent, kun je bij UWV terecht voor het aanvragen van een schrijf- of gebarentolk. Die tolk kun je gebruiken voor een opleiding, werk of zoektocht naar werk, het starten van een eigen bedrijf of privésituaties. Kijk voor meer informatie op uwv.nl.

U van UWV

Wil je een eigen bedrijf starten of als freelancer of zzp’er aan de slag? UWV geeft advies over het starten van een onderneming, kredieten, regelingen en voorzieningen

V van Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk doen naast een Ziektewet-, WIA-, WAO- of Wajong-uitkering? Dat mag. Geef wel aan UWV door dat je met vrijwilligerswerk start. 

Lees meer uitleg over vrijwilligerswerk op UWV Perspectief. 

V van Voorzieningen

Hulpmiddelen nodig tijdens je werk of studie? Bij UWV kun je een voorziening aanvragen zoals een gebarentolk, orthopedisch schoeisel, jobcoaching, aangepast meubilair, (aangepast) vervoer of speciale software. Ook op UWV Perspectief kun je meer over lezen over voorzieningen voor werk of voorzieningen voor een opleiding. Lees ook het interview met Ronald van Zijp, over de voorzieningen die je kunt aanvragen via UWV

W van Werkervaringsplek of Werkervaringsplaats

Een werkervaringsplek of -plaats is een tijdelijke arbeidsplaats. Je doet er werkervaring op en vergroot je kennis en vaardigheden. Werkervaringsplekken worden aangeboden door bedrijven, overheidsinstellingen en re-integratiebedrijven, zoals de BioExpress, Happy Tosti, The Colour Kitchen, Coffeemania by Boogh of Meewerken in Eemland

W van Werkervaring

Ook als je geen werkervaring hebt, kun je interessant zijn voor werkgevers. Richt je op wat je wél kunt, kijk of je ervaring kunt opdoen met vrijwilligerswerk en bedenk wat jij kunt betekenen voor een bedrijf waar je wilt werken. Linda geeft in het artikel ‘Geen werkervaring? Zo kom je aan een baan’ nog meer tips.

Y van YouTube

Op YouTube vind je allerlei video’s over werk zoeken en studeren met een arbeidsbeperking. Ook vind je er vlogs over bijvoorbeeld studiekeuze, geld en inkomen, motivatie en bijbaantjes. Wist je dat UWV ook een eigen YouTubekanaal heeft?  

Z van Zekerheid

Weer aan het werk of aan de studie? Vraag aan UWV wat dit betekent voor je uitkering en welke steun en begeleiding je kunt krijgen. Dat geeft zekerheid. 

Nog niet genoeg geïnspireerd? Op UWV Perspectief vind je nog veel meer verhalen over leren en werken. Zoek eens op woorden als omscholing, opleiding, studeren, werkervaring, vacatures. En lees nog even verder. 

Gepubliceerd op: 16-09-2019

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord