UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Terug naar werk door UWV re-integratietraject
Werken Achtergrond

Hulp bij vinden van werk

UWV helpt mensen met een lichamelijke of psychische beperking naar werk en werkt daarvoor samen met gespecialiseerde re-integratiebureaus.

keer gelezen
12130

UWV helpt mensen met een lichamelijke of psychische beperking graag op weg naar werk. Daarvoor werkt UWV samen met gespecialiseerde re-integratiebureaus. 

'UWV helpt graag om je op de goede werkplek te krijgen'

Begeleiding op maat

UWV geeft zo veel mogelijk begeleiding op maat. Want iemand met een aangeboren beperking (bijvoorbeeld de ziekte van Crohn of doofheid) heeft andere ondersteuning nodig dan iemand met een beperking door ziekte of handicap op latere leeftijd (zoals kanker of een burn-out). 

Begeleiding UWV voor Wajong

Voor mensen met een Wajong-uitkering is de begeleiding door UWV er vaak al vanaf het moment dat iemand schoolverlater is en de Wajong-uitkering aanvraagt. Wajongers kunnen op een stageplek of in een werkervaringsplek eerst vaardigheden leren die nodig zijn voor een volwaardige baan. Denk aan op tijd komen, afspraken nakomen en met collega’s samenwerken. Veel Wajongers kunnen uiteindelijk aan de slag in het midden- en kleinbedrijf. In het hele traject kan UWV een re-integratiebureau inschakelen als dat nodig is.

Begeleiding door jobcoach

Mensen met een gedragsmatige beperking, zoals autisme of ADHD, hebben vaak intensieve begeleiding nodig tijdens de eerste maanden. Deze begeleiding kan geleverd worden door de werkgever zelf of vanuit UWV via een jobcoach. Het gespecialiseerde re-integratiebedrijf helpt daarbij. Re-integratiebedrijven kennen de werkgevers en bedrijven die het juiste werk kunnen bieden, en die ook de juiste werkomgeving willen creëren. Geduld, begrip en begeleiding zijn hierbij heel belangrijk.

Motivatie

Mensen die op latere leeftijd door een beperking hun normale werk niet meer kunnen doen, hebben vaak al goede contacten in het bedrijf en de branche waar ze werkten. Ze zijn gemotiveerd en hebben al ideeën over wat voor werk ze graag willen doen binnen hetzelfde bedrijf. Of hoe ze zich bijvoorbeeld willen laten omscholen. Ook dan kan UWV een gespecialiseerd re-integratiebureau inschakelen voor hulp. Omscholing en bijscholing kunnen flink helpen bij het vinden van een nieuwe passende baan. Soms hebben mensen hulp nodig bij het opbouwen van een netwerk. UWV organiseert voor hen groepsbijeenkomsten.

Tip: bespreek wensen met UWV

Wil je graag aan de slag, geef dit dan altijd aan bij je contactpersoon van UWV. Ook al weet je nog niet precies wat je wilt. Probeer realistisch te zijn en laat zien dat je graag nieuwe vaardigheden wilt leren. Het helpt als je bereid bent om (ook kritische) feedback te ontvangen. UWV helpt graag om je op de goede werkplek te krijgen.

Gepubliceerd op: 21-01-2014

Reacties

Door Linda Melisse-… op woensdag 2 januari 2019, 11:07

Goedemorgen
Ik heb een vraag mijn verhaal is heel ingewikkeld.Ik ben Belgische en woon nu 14 jaar in Nederland.Ik was tot December 2012 arbeidsongeschikt 66% in Belgie en kreeg hier ook een invaliditeitsuitkering voor.Toen hebben ze me er na een controle bij jullie van het UWV uitgegooid wat onterecht was volgens het rapport en ben een rechtzaak begonnen.Deze heb ik tot 2 maal toe gewonnen en ben door gerechtsdokters nu afgekeurd voor 50% blijvend.Maar in hoger beroep blijkt dat omdat ik niet meer verzekerd ben ik geen uitkering krijg uit belgie en ook niks hulp verder pff.Ik ben wel zelfstandig geworden in febr 2013 en verkoop spulletjes online maar dit is helaas zo weinig dat er van een inkomen nauwelijks sprake is .Nu zeiden ze dat ik met mijn vonnis in Nederland terecht kon voor hulp bij het UWV dan wel een uitkering kan krijgen gezien ik 50% blijvend arbeidsongeschikt ben .Kunnen jullie mij hier aub helpen of begeleiding bieden voor aangepast werk ?Zodat werkgever korting krijgt??

Door UWV Webcare op vrijdag 4 januari 2019, 09:36

Hallo Linda,

Ik lees dat er in de afgelopen paar jaar bij jou veel gebeurd is. Je geeft aan dat je, ook na het hoger beroep, geen uitkering meer vanuit België ontvangt. Begrijpelijk dat je nu wilt weten waar je in Nederland aanspraak op kunt maken voor (aanvullend) inkomen en begeleiding naar aangepast werk.

Om voor jou na te gaan of en op welke uitkering en begeleiding je aanspraak kunt maken, is inzage in je persoonlijke gegevens nodig. Ik raad je dan ook aan om contact op te nemen met onze klantenservice. Stuur hiervoor bijvoorbeeld een bericht via Mijn UWV/Mijn berichten: https://www.uwv.nl/particulieren/klantenservice/contact/detail/mijn-ber…. Bellen kan ook via 088-8989294.
Bij beide contactopties kun je jouw situatie nader toelichten.

Mijn collega van de klantenservice heeft inzage in je persoonlijke gegevens en helpt je graag op weg.

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Door Anco steenks op donderdag 7 maart 2019, 16:34

Hallo. Ik heb een vraagje. Ik moet andere werk zoeken vanwege knieklachten. Arbo arts adviseren mij om zitwerk. Daarom zoek ik werk als koeriers maar ik heb een rijbewijs b automaat. Heeft veel bedrijven een bestelwagen met automaat?

Ik ben doof ,kan wel goed liplezen. Ik heb vroeger wajong en is ongeveer 7 jaar geleden gestopt. Mn beroep is groenvoorziening in noordwijkerhout. Mm functie is schoffelaar.

Mn leeftijd is 48 jaar,

Mn mailadres is a.c.steenks@gmail.com

A.c.steenks uit Voorhout.

Door UWV Webcare op dinsdag 12 maart 2019, 10:49

Hallo Anco,
Wat naar dat je knieklachten hebt maar goed dat je nu contact zoekt met UWV! Misschien is koerier voor jou inderdaad wel een passend beroep. Ik begrijp dat je vroeger een Wajong-uitkering hebt gehad. Ik adviseer je daarom om contact op te nemen met onze Klantenservice via 088 - 898 92 94 (we zijn bereikbaar tijdens werkdagen van 8:00 - 17:00 uur). Mijn collega kan dan je persoonlijke gegevens er bij pakken. Sterkte met je knie en succes met je plannen!
Met vriendelijke groet,
Harold
UWV Webcareteam

Door Anco steenks op woensdag 13 maart 2019, 14:31

Hallo, ik ben doof , kan niet bellen. Hoe kan ik naar uvw bellen? Anco

Door UWV Webcare op donderdag 14 maart 2019, 08:43

Hallo Anco,

Excuus voor de onhandige reactie! Ik had natuurlijk willen zeggen dat je via de dovenchat contact op kan nemen met mijn collega's. Die vind je via onze contactpagina: https://www.uwv.nl/particulieren/klantenservice/index.aspx De dovenchat staat als één van de blauwe knoppen onderin de pagina.
Met vriendelijke groet,
Harold
UWV Webcareteam

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord