UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
steun voor mensen met kanker
steun voor mensen met kanker
Hulp geven en krijgen Achtergrond

Ervaring met kanker? Vind steun in inloophuizen.

Een derde van de mensen krijgt kanker. Speciale inloophuizen bieden steun bij deze ingrijpende ziekte.

keer gelezen
5230

Kanker laat diepe sporen na bij patiënten en hun naasten. 80 speciale inloophuizen en psycho-oncologische centra bieden steun en begeleiding op sociaal en psychisch vlak.

Na de diagnose kanker volgt een periode vol angst, machteloosheid en verdriet. Als het medische traject is afgerond, zijn deze gevoelens niet zomaar verdwenen. Vaak begint dan pas de emotionele verwerking van wat er is gebeurd. Voor mensen voor wie genezing niet meer mogelijk is, volgt de zware taak om zich voor te bereiden op het naderend afscheid. 

Vanaf nu kan iedereen die met kanker te maken krijgt terecht bij 1 van de ruim 80 inloophuizen en psycho-oncologische centra van IPSO. De bezoekers van inloophuizen worden welkom geheten in een huiselijke omgeving. De gastvrouwen en –heren weten uit eigen ervaring wat de invloed van kanker is op een leven. Patiënten en hun naasten kunnen binnenlopen voor een kop koffie en een luisterend oor, voor ontspannende en creatieve bezigheden en contact met lotgenoten. Ook organiseren de inloophuizen voorlichtingsbijeenkomsten. 

In de psycho-oncologische centra is er gespecialiseerde zorg voor mensen die als gevolg van kanker te maken hebben met angstklachten, depressie of aanhoudende vermoeidheid. Daarvoor is een verwijzing van de huisarts of oncoloog nodig.

Op Ipso.nl is het dichtstbijzijnde inloophuis of psycho-oncologisch centrum te vinden. Ook zijn er korte informatiefilmpjes te bekijken

Gepubliceerd op: 17-12-2013

Lees meer over

Kanker Hulpverlening

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord