UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
steun mantelzorg
vergoedingen voor mantelzorgers
Hulp geven en krijgen Achtergrond

6 tips: vergoedingen voor mantelzorgers

Ben je mantelzorger, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een financiële vergoeding. Lees de 6 tips.

keer gelezen
4974

Het Mantelzorgcompliment is al een tijdje afgeschaft, maar voor mantelzorgers zijn er nog verschillende vergoedingen zoals de parkeervergoeding en extra kinderbijslag. Per situatie, gemeente en zorgverzekeraar kunnen de vergoedingen verschillen.

'Welke financiële vergoedingen zijn er voor mantelzorgers?'

1.Zorgverzekering

Als je ziek bent of op vakantie gaat, moet je de vervangende mantelzorg meestal zelf betalen. Je kunt hiervoor wel een aanvullende zorgverzekering afsluiten, zodat je vervanging betaald wordt. Ook vergoeden sommige zorgverzekeraars mantelzorgmakelaars en cursussen voor mantelzorgers. Bij sommige zorgverzekeraars krijgen mantelzorgers korting op hun verzekering. Kijk op de website van de Consumentenbond voor informatie over de vergoedingen voor mantelzorg bij aanvullende zorgverzekeringen

2.Mantelzorgwaardering

Gemeenten hebben de wettelijke taak om de waardering van mantelzorgers vorm te geven (voorheen het Mantelzorgcompliment). Zij krijgen hiervoor budget, dat zij naar eigen inzicht mogen inzetten om mantelzorgers te waarderen. Vraag hiernaar bij het Wmo-loket van je gemeente.

3.Vergoedingen

Als mantelzorger kun je aanspraak maken op een aantal vergoedingen. Zo zijn er vergoedingen voor reizen en parkeren en is er extra kinderbijslag voor gehandicapte kinderen. Mezzo biedt een overzicht van vergoedingen voor mantelzorgers.

4.Openbaar vervoer

Als degene voor wie je zorgt door een handicap niet zelfstandig kan reizen met het openbaar vervoer, dan kan hij of zij een gratis OV-begeleiderskaart voor je aanvragen bij Argonaut. Je reist dan gratis mee. De OV-begeleiderskaart is geldig in treinen, metro's, trams, bussen en Regiotaxi.

5.Zakboekje

Bestel het Financieel zakboekje vol tips en weetjes voor mantelzorgers van Mezzo. Voor leden van Mezzo: € 4,95, anders € 6,49.

6.Handreiking

Ga in gesprek met je gemeente over mogelijke extra vergoedingen. Wijs je gemeente op de handreiking voor gemeenten Financiële ondersteuning mantelzorgers (en lees deze zelf ook door). Deze handreiking van Mezzo geeft een overzicht van mogelijkheden voor gemeenten om mantelzorgers te ondersteunen, zowel financieel als door het aanpassen van bepaalde regelingen.

Lees meer over de rechten van een mantelzorger.

Gepubliceerd op: 09-11-2016

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord