UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Rechten en plichten van de mantelzorger
Rechten en plichten van de mantelzorger
Hulp geven en krijgen Tips

Rechten van de mantelzorger

Mantelzorg is een extra belasting. Daarom heb je als mantelzorger recht op tegemoetkomingen.

keer gelezen
3771

Mantelzorg, je werk en je sociale leven. Soms wordt het te veel. Misschien maak je ook extra kosten. Zorg dat je weet op welke tegemoet­komingen je recht hebt.

'Op welke tegemoet­komingen heb je recht?'

Vergoeding

Mantelzorg kan betaald worden uit een persoonsgebonden budget (pgb). De mantelzorger komt dan bij degene die de zorg nodig heeft (zorgvrager) in dienst en krijgt een salaris. De mantelzorger betaalt daar inkomstenbelasting over en moet er een goede administratie van bijhouden. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) kan dit voor je doen. Het servicecentrum van de SVB geeft ook praktische tips voor het afsluiten van een zorgovereenkomst. 

Vrijstelling sollicitatieplicht

Als je sollicitatieplicht hebt, kun je als mantelzorger hiervoor in bepaalde gevallen ontheffing krijgen. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Op uwv.nl lees je meer over een ontheffing bij mantelzorg. Heb je een uitkering van UWV? Bespreek het dan met je werkcoach of re-integratiebegeleider. Ontvang je een bijstandsuitkering? Informeer dan bij je eigen gemeente, want de regels verschillen per gemeente. 

Combineren van werk en zorg

Voor de combinatie van zorg en werk bestaan wettelijke verlofregelingen. In sommige cao’s zijn aanvullende afspraken gemaakt. Je kunt dit navragen bij je vakbond. Er kunnen ook extra regelingen gelden bij het bedrijf waar je werkt. Vraag ernaar bij de afdeling personeelszaken. Wellicht kun je ook met je werkgever praten over een oplossing om je werklast (tijdelijk) te verlichten. Er is soms meer mogelijk dan je denkt! Lees meer hierover op de website van de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg: mezzo.nl. Op de site van Menzis vind je ook veel handige informatie.

Andere artikelen over mantelzorg:

Gepubliceerd op: 22-09-2015

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord