UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Vrouw zit tussen verschillende mensen en luistert aandachtig
Geld Interview

Je financiën na arbeidsongeschiktheid

Als je arbeidsongeschikt wordt, worden je inkomsten meestal ook minder. Uitleg over financiën, regelingen en rechten en plichten kan je helpen bij het leren omgaan met minder geld.

keer gelezen
6326

Als je arbeidsongeschikt raakt, heeft dat grote impact op veel vlakken van je leven. Zo worden je inkomsten meestal een stuk minder. Welzijnsorganisatie U Centraal biedt bijeenkomsten aan die je helpen grip te krijgen op je financiële situatie.

Inge (36, WIA) is in de zomer van 2017 volledig arbeidsongeschikt verklaard. Door een medische misser kampt ze met chronische zenuwpijn. Ze ging naar de bijeenkomst ‘Je financiën na arbeidsongeschiktheid’ van U Centraal in Utrecht. Deze gratis bijeenkomst helpt mensen te voorkomen dat ze financiële problemen krijgen, en helpt hun zelfredzaamheid te verhogen.

Financiële informatie

‘Ik vond de workshop via de website van U Centraal’, vertelt Inge. ‘Omdat deze situatie helemaal nieuw voor me is, heb ik veel behoefte aan financiële en juridische informatie. Maar ik deed ook mee om in contact te komen met lotgenoten. Dit is voor mij een extreme levensverandering en ik zit nog midden in het verwerkingsproces. Voorheen was ik heel energiek, liep ik marathons en had ik een drukke baan als secretaresse. Nu loop ik achter een rollator. De overgang is enorm, niet alleen financieel.’

Budgettering en voorzieningen

De bijeenkomst helpt mensen omgaan met een veranderd bestedingspatroon. Deelnemers krijgen informatie over budgettering en gemeentelijke en landelijke voorzieningen. Ook kijken ze in groepjes naar een case waarbij iemand elke maand een paar honderd euro te weinig heeft om rond te komen. Samen kijken ze waar te besparen valt.

Financieel overzicht

Inge: ‘Ik ontvang nu 70% van mijn laatstverdiende loon, dus ik heb een groot gat om te overbruggen. Ik ontving informatie over hoe ik mijn financiën goed kan beheren. En ik kreeg een Excel-tool, dat is een handig hulpmiddel om mijn uitgaven iedere maand overzichtelijk bij te houden. Zo weet ik op elk moment hoeveel geld ik nog heb voor de rest van de maand. Ook kreeg ik tips over wat ik moet doorgeven aan UWV, en wat niet. Dat staat natuurlijk ook allemaal op de website van UWV, maar door mijn medicatie vergeet ik veel, dus het was fijn dat ik dit nog een keertje te horen kreeg.’

‘De overgang is enorm, niet alleen financieel’

Aanmelden voor 'Je financiën na arbeidsongeschiktheid'

Om mee te doen met de bijeenkomst ‘Je financiën na arbeidsongeschiktheid’ moet je je van tevoren aanmelden. Kijk voor actuele data en aanmelden op de site van U Centraal. 

Alle bijeenkomsten vinden plaats in Utrecht en zijn op dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.15 uur.

Voor meer informatie kun je bellen naar U Centraal, team Levensgebeurtenissen, op 06 - 2333 5893.

Nog meer informatieve bijeenkomsten

U Centraal biedt nog meer werksessies aan voor situaties die je leven enorm veranderen. Je financiële situatie verandert ook als je langdurig ziek bent bij je werkgever, of bij ontslag, pensioen, echtscheiding of overlijden van je partner. Alle informatie vind je op de website van U Centraal.

Tips bij grote inkomensdalingen

  • Controleer of je recht hebt op landelijke tegemoetkomingen of regelingen van jouw gemeente op Berekenuwrecht.
  • Er komt veel op je af en er is van alles dat je moet regelen. Wat komt er allemaal kijken bij arbeidsongeschikt raken? Hoe zit het bijvoorbeeld met je pensioenopbouw? Op Wijzer in geldzaken vind je informatie, checklists, veelgestelde vragen en berekeningen.
  • ​​​​Je inkomen verandert en je komt misschien voor extra kosten te staan. Dat kan gevolgen hebben voor je recht op financiële voorzieningen. Voorkom dat je geld misloopt of moet terugbetalen! Ga bij je gemeente na welke voorzieningen en uitkeringen er zijn bij een laag inkomen en kijk ook op www.toeslagen.nl voor landelijke toeslagen.
  • De site Samen Veerkrachtig is een trefpunt voor mensen met een arbeidsbeperking. Je vindt hier informatie rondom arbeidsongeschiktheid. Ook is er een forum dat is opgezet door ervaringsdeskundigen, voor bijvoorbeeld lotgenotencontact.

Update artikel: 14 april 2020

Gepubliceerd op: 13-11-2017

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord