UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Leander is jobcoach voor autisten
Leander is jobcoach bij Autismepunt
Mijn ziekte/beperking Interview

Leander is jobcoach voor werkzoekenden met autisme

Leander coacht werkzoekenden met autisme. En dat kan hij heel goed, want hij heeft zelf ook een vorm van autisme.

keer gelezen
12936

Leander Westerbeek van Eerten weet als geen ander hoe het voelt om een autismespectrumstoornis (ASS) te hebben. Bepaalde werkzaamheden kan hij heel goed, met andere zaken heeft hij moeite. Daarom werkt hij als jobcoach bij Autismepunt.

'Autisme is niet alleen een beperking'

Het lastige aan autisme is dat je niet snel ziet dat iemand het heeft. Maar dat wil niet zeggen dat de handicap er niet is. Leander weet dat maar al te goed, omdat hij zelf een vorm van autisme heeft. ‘Een werkgever kan denken dat iemand lui is als hij bepaalde werkzaamheden niet kan uitvoeren. Of ze noemen diegene opstandig. Maar de werkelijkheid is dat autisme werken soms ingewikkeld kan maken, bijvoorbeeld door de vele prikkels die er op de werkvloer zijn. Het gevolg kan zijn dat mensen met autisme een laag zelfbeeld van zichzelf krijgen. Of gefrustreerd raken en dat thuis afreageren.’

Misverstanden met werkgever

‘Ook als een werkgever wel op de hoogte is van het autisme, kan dit tot misverstanden leiden. Bijvoorbeeld omdat de werkgever denkt: Ik geef hem vanwege zijn autisme maar niet te veel verantwoordelijkheid, dat kan hij vast niet aan. Of iemand zegt: “Kom op, je moet wel flexibel zijn, want zo gaat dat nu eenmaal op het werk.” Misschien wordt het met de beste bedoelingen gezegd, maar het kan ervoor zorgen dat iemand met autisme juist verder in de knoei komt. Het Autismepunt wil werkzoekenden hierbij helpen.’

Voorlichting en begeleiding werkgevers

Leander zorgt niet alleen voor coaching en begeleiding van werkzoekenden met autisme, maar hij biedt ook voorlichting en ondersteuning aan potentiële werkgevers. ‘Van mensen met autisme met een gemiddelde of bovengemiddelde intelligentie wordt vaak verwacht dat ze alles snappen. Maar soms doorzien ze nuances juist niet of kijken ze te “mechanisch” naar een probleem. Dan benoemen ze bijvoorbeeld wat er niet goed gaat, maar zien niet dat ze hiermee de gevoelens van anderen kunnen kwetsen. Dat is voor werkgevers soms moeilijk te begrijpen. Dus ook op dat gebied biedt het Autismepunt ondersteuning.’

Autisme een beperking?

Leander zou graag zien dat autisme niet alleen als een beperking wordt gezien. ‘Voor mijzelf hangt er geen waardeoordeel meer aan de term autisme. Gelukkig is er de laatste jaren steeds meer bekendheid over deze aandoening. En bedrijven zien ook vaker de toegevoegde waarde van mensen met autisme; ze zijn bijvoorbeeld vaak heel nauwkeurig in hun werk. Wat ik het liefste wens? Dat we van bewustwording van autisme kunnen doorgroeien naar kennis over autisme.’

Tip voor mensen met autisme

Autismepunt organiseert af en toe lezingen. Informatie hierover vind je op de Facebookpagina van Autismepunt.

Gepubliceerd op: 04-11-2014

Lees meer over

Autisme Jobcoach Solliciteren

Reacties

Door Doorzetter op woensdag 4 maart 2015, 21:22

Heb sinds kort officieel de veel verklarende diagnose asperger en ben met 51 jaar op zoek naar een baan die ik dit keer wel houden kan tot mijn 67e.

Kunnen jullie mij helpen ?

Door aspergerdame op woensdag 25 maart 2015, 15:46

Ik heb in 2006 de diagnose Asperger gekregen ik was toen 27 jaar, ik ben nu 35 jaar oud, en vastgelopen destijds in het onderwijs, en zit daardoor al een flinke tijd in de wajong, het lijkt wel mijn eindstation te zijn, terwijl ik dat helemaal niet wil!. Sorry ik moest even mijn frustratie kwijt!!

Door Eriki op donderdag 26 maart 2015, 15:16

Herkenbaar verhaal. Ik ben 53 en nam ontslag , naar nu blijkt, grotendeels door mijn autisme. Teveel negatieve prikkels ervoer ik. Dit was een sluimerend proces wat leidde tot werkstress. De nieuwste manager was de bekende druppel. Nu zoek ik ook een nieuwe baan die ik kan volhouden , die als het ware is afgestemd op mijn beperkingen.

Door puntzetter op woensdag 22 april 2015, 21:53

In de afgelopen 7 jaar 2 jaar ziektewet en 4 banen, is de PDD-NOS diagnose gesteld en begeleiding in de ziektewet jaren. Nu voor 100% afgekeurd in de WIA(-WGA) gezet. ASS is anders, zoals Leander het schrijft. Hoogopgeleid en 10+ jaar werkervaring is ronduit vreemd, als je veel autisme kenners tegenkomt. Maar wordt minder vreemd, telkens meer hoger opgeleiden kunnen met hun intellect in combinatie onbekend wat ASS is niet meer goed mee in de maatschappij en vallen meerdere keren met burn-out uit.
Nu ga ik een punt zetten. Starten aan werken aan werk. Twee re-integratiebureau's gesproken, nog puzzelend met welke ingrediëntenlijst naar het UWV te gaan. Punt zetten achter problemen/onmogelijkheden en gaan voor ruimte die ASS&werk wel biedt!

Door Esther op zaterdag 30 mei 2015, 14:31

Vanuit de Wajong krijg je tenminste nog alle hulp! Sinds de schooltijd ben ik al tegen veel problemen aangelopen en vervolgens bij minstens 10 werkgevers vastgelopen, maar hulp of een bijzondere uitkering? Nee hoor! Ik mag het nog steeds zelf uitzoeken van het UWV. Dat komt hard aan als je altijd je best hebt gedaan, maar flink last heb van je autisme. Nu eindelijk op mijn 28e duidelijkheid (een diagnose) gekregen, maar wat heb ik er aan?!? Ik zie de toekomst somber in.

Door Anoniempje op zondag 14 februari 2016, 16:20

Je ziet het al, niet openlijk over mijn beperking.

Ik ben momenteel in de sales bezig, 28 lentes jong en afgestudeerd hbo'er.
Deze baan heb ik al sinds mijn studenten tijd en ik merk dat ik hard opzoek moet zijn naar een andere functie.
Door mijn Pdd-nos is dit niet langer vol te houden.

Wat kan je voor mij betekenen?

Door Mislukking op zaterdag 26 november 2016, 13:16

Ik heb ALLES MAAR DAN OOK ALLES geprobeerd maar heb KEI EN KEIHARD mijn hoofd gestoten in de maatschappij op onbegrip en keiharde uitsluiting en hele erge brute pesterijen de maatschappij zal NEVER NOOIT NIET er klaar voor zijn voor mensen met A.S.S.
De mensen die denken dat er wel plek is voor mensen met een a.s.s. Die leven in een droom een fantasie wereld zijn de grip op de werkelijkheid TOTAAL KWIJT HELEMAAL

We leven in een AFGRIJSELIJK KLOTE ROT TIJD.

Door Erica Dijkstra op maandag 28 augustus 2017, 15:12

Ik zie veel bekende reacties. Ik ben in mijn jeugd gepest. Ik ben 45 en sinds 2 jaar weet ik dat ik asperger heb. Nu valt ook meer van mijn jeugd op zijn plaats. Ook in mijn werk heb ik veel problemen en onbegrip ervaren. Bij mijn laatste leidinggevende heeft dit geleid tot een conflict. En hierdoor ben ik onder de vlag van een reorganisatie op straat komen te staan in oktober 2015. Sinds die tijd probeer ik heel hard om met leren en suf solliciteren weer aan het werk te komen. Tot nu toe lukt dat niet. In oktober 2017 loopt mijn ww af. Door de afkoopsom van mijn ex werkgever heb ik vooralsnog geen recht op een uitkering van de sociale dienst. Op dit moment ben ik behoorlijk depressief en down. Ik heb geen idee hoe het nu verder moet. Gewoon mijn geld opmaken en dan bij de sociale dienst aankloppen? Of toch nog eens bij het uwv aankloppen en vragen om een beoordeling?

Door UWV Webcare op dinsdag 29 augustus 2017, 15:50

Hoi Erica,

Ik heb je verhaal aandachtig gelezen. Nu de WW bijna is afgelopen en je heel veel sollicitaties hebt gedaan, vraag je je af hoe je nu verder moet.

Sterk van je dat jij je verhaal met ons deelt op dit forum. Bedankt daarvoor. Goed dat je het verleden nu meer een plek kunt geven.

Als je door ziekte of handicap moeite hebt met het vinden en/of behouden van werk zijn er mogelijkheden voor ondersteuning: https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/index.aspx. We noemen dit een ‘Beoordeling arbeidsvermogen’. Het is een persoonlijke beoordeling en belangrijk dat deze beoordeling los staat van je leeftijd of recht op een uitkering. Het kan je verder helpen met het vinden van een baan die bij jou past. De gemeente helpt je hierbij. De aanvraag voor deze beoordeling doe je op uwv.nl: https://www.uwv.nl/particulieren/formulieren/aanvragen-beoordeling-arbe….

Met vriendelijke groet,

Jantina
UWV Webcareteam

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord