UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
lepels die aantonen hoeveel energie iets kost
Mijn ziekte/beperking Interview

Lepeltheorie: zo voelt een energietekort

Rachel (29) heeft een chronische darmziekte waardoor ze vaak moe is. De ‘lepeltheorie’ helpt haar in haar keuzes.

keer gelezen
3317

Rachel (Wajong, 29) heeft door een chronische darmziekte weinig energie. Ze ontdekte de ‘lepeltheorie’, voor haar dé manier om uit te leggen hoe ze haar dagen doorkomt.

‘Mijn energieniveau is net als bij anderen, maar dan voor een kleiner gedeelte van de dag’. Zo omschreef ik mijn energiegebrek vaak aan anderen. Eigenlijk klopt deze omschrijving niet helemaal, maar overbrengen hoe het écht voelt, is lastig. Ik ben een positief persoon en verder is aan mij ook niet te zien dat ik ziek ben. Hoe moet een ander dan begrijpen dat ik mijn dag eigenlijk 9 van de 10 keer al moe begin en bijna élk gedeelte van de dag moe ben? Veel dingen lukken mij wel, maar een ander ziet nooit hoeveel andere dingen ik daarvoor moet laten.’

De lepeltheorie

‘De lepeltheorie, bedacht door Christine Miserandino, legt heel duidelijk uit hoe het is om te leven met een (chronische) ziekte. Christine omschrijft haar dagelijkse energievoorraad als een bosje lepels. Elke activiteit kost één lepel. Veel chronisch zieken beginnen de dag met minder “lepels”, én veel dagelijkse activiteiten kosten hen meer lepels dan een ander. Voor een gezond mens valt het misschien nooit helemaal te begrijpen, maar de theorie maakt wel duidelijk hoe het is om over elke stap na te moeten denken en steeds keuzes te moeten maken.’

Hoe de lepeltheorie mij helpt

‘De belangrijke mensen om mij heen laat ik de lepeltheorie lezen. Als er iemand is die weet hoe moeilijk ik het heb met mijn energiegebrek, dan is dat wel mijn moeder. Toch hoorde ik haar snikken toen ze de lepeltheorie las. “Wat goed uitgelegd!”, zei ze. “Nu pas snap ik het écht.” 

Verder is het simpelweg fijn om de gedachten van Christine te lezen. Ze zijn zó herkenbaar. Ze schrijft: “ Het moeilijkste dat ik moest leren is om het kalm aan te doen. Daar vecht ik iedere dag tegen. Ik haat het thuis te moeten blijven terwijl ik weg zou willen gaan, dingen niet gedaan te krijgen omdat het niet gaat. Alles wat iedereen doet, gaat zo gemakkelijk. Voor mij zijn het 100 kleine taken in 1.”

Ook ik leer – met vallen en opstaan – steeds beter rekening te houden met m’n energiegebrek. Gelukkig heb ik een lieve, begripvolle vriend en (voor halve werkdagen) een leuke baan. Een paar jaar geleden had ik daar niet eens van durven dromen!’

(Een naar het Nederlands vertaalde versie van) de lepeltheorie vind je op stomaatje.nl.

Heb je ook beperkte energie? Hoe ga je daarmee om? Heeft de lepeltheorie je ook geholpen? Geef je reactie hieronder in het reactieformulier.

Gepubliceerd op: 11-06-2015

Lees meer over

Onzichtbaar ziek Energie Tips

Reacties

Door Wilma op dinsdag 16 juni 2015, 14:51

Ik ken de theorie. En op zich legt het wel gedeeltelijk uit hoe het bij mij werkt. Het grote verschil is: bij mij is het gebrek aan energie niet lichamelijk, niet op het gebied van spieren en gewrichten in ieder geval. En daarmee is het minder voorspelbaar hoeveel lepels een activiteit kost.
Een uitgebreidere uitleg van mijn energie-probleem heb ik vanochtend geschreven als reactie op de UWV Perspectief. Zie https://fotogravinnetje.wordpress.com/2015/06/16/uwv-perspectief/
Bij mij wordt het aantal lepels per activiteit bijvoorbeeld fors groter zodra er een gevoel bij komt dat mensen wat van mij verwachten. Ofwel omdat je als vrijwilliger geacht wordt aanwezig te zijn/iets te doen, of vanwege deadlines of vanwege een financiele vergoeding.

Door M.E Jansen op woensdag 7 oktober 2015, 12:56

Aaach, … weer een halve baan!!!! Je bent gezond,mijn kind. Niet meer zeuren over energiegebrek. Lepeltje heen of lepeltje weer….
Je leeft weer normaal. Dat is een verdienst dat je wel zelf hebt waargemaakt. Proficiat. .. en GENIET van je Time-outs die je nodig hebt om weer op pijl te komen en ga vooral niet denken wat je hiervoor anders had kunnen doen. Opladen hoort bij het leven: eten-drinken-rusten…. iedereen op zijn eigen manier en behoefte.

Door M. Dolstra op donderdag 31 oktober 2019, 08:49

Eerst een reactie op het berichtje van M.E. Jansen: Ik snap uw reactie niet helemaal, eerlijk gezegd vind ik het nogal een brute reactie namelijk dat er niet meer gezeurd mag worden over energiegebrek. Dat is niet echt heel vriendelijk vindt u niet. Ik snap dat uw mevrouw feliciteert met haar baan, dat is natuurlijk ook fantastisch maar neemt niet weg dat mevrouw nog steeds een probleem heeft met de energieverdeling.

Ikzelf heb heel veel gehad aan deze theorie, om het anderen te moeten uitleggen waarom ik altijd moe ben. Waarom ik vaak verstek moet laten gaan en vooral waarom ik niet werk. Voorheen kreeg ik nogal eens de standaard antwoorden: iedereen is weleens moe en gewoon vroeger naar bed gaan. Dat is natuurlijk niet leuk om te horen. Nog niet iedereen snapt het maar het is een stuk verbetert in ieder geval.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord