UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Maaike staat op het punt te vertrekken naar haar werk
Werken Blog

Maaike zoekt… een jobcoach die bij haar past

Hoe is het om eindelijk aan het werk te zijn? En hoe zorg je dat je genoeg hulp krijgt? Wajonger Maaike beschrijft het in haar blog.

keer gelezen
1100

Het is een tijdje stil geweest rond Maaikes zoektocht. Inmiddels gaat het weer beter met haar en pakt ze het schrijven voor UWV Perspectief weer op. In Maaikes laatste blog was ze aan het werk via een proefplaatsing bij het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau). Hoe is het nu met haar?

De wekker gaat. Ik moet eruit. Met een beetje tegenzin stap ik met mijn linkerbeen uit het bed. Ik fris me op en kleed me aan. Dan maak ik mijn ontbijt klaar en eet dit op, terwijl ik op tv het nieuws kijk. Om 10 over half 10 zet ik de tv uit, pak mijn tas en jas en stap de deur uit. Ik loop naar de bushalte en neem de bus naar het station, waar ik overstap op een andere bus naar mijn werk bij het CJIB. Eenmaal aangekomen op kantoor, bliep ik mezelf door meerdere beveiligingscontroles heen met mijn pasje. Uiteindelijk plof ik, nadat ik met de lift naar de juiste verdieping ben gegaan, neer op een bureaustoel. Ik log in en dan begint mijn werkdag. Ik heb er zin in.

Na mijn succesvolle proefplaatsing van 3 maanden kreeg ik een halfjaarcontract aangeboden. Ik was megablij en vierde het natuurlijk even goed met taart en geproost. Trots was ik op mezelf dat ik dit bereikt had en dat ik mijn werkervaring mocht uitbreiden. Een nieuwe stap en een nieuwe belevenis in mijn leven.

‘Trots ben ik op mezelf dat ik dit bereikt heb’

MIJN TIP: Vier je mijlpalen! Voor mij was het echt een groot succes toen mijn proefplaatsing omgezet werd in een contract. Ik had mijzelf 3 maanden bewezen op de werkvloer. Zodoende heb ik goed stilgestaan bij dit hoogtepunt. Wees trots op wat je bereikt hebt en proost op dit nieuwe avontuur in je carrière.

Bij het krijgen van een halfjaarcontract liep mijn re-integratietraject af. Ik moest afscheid nemen van mijn coach bij het re-integratiebureau Novatief Werkzaken. Ik had wel recht op een jobcoach maar helaas deed mijn huidige re-integratiebureau deze werkzaamheden niet. Zo begon de zoektocht naar een jobcoach.

MIJN TIP: Als ik mijn re-integratietraject opnieuw zou mogen doen, dan zou ik een bedrijf kiezen dat bij alle stappen naar werk aanwezig is. Hiermee bedoel ik het voortraject, het zoeken naar werk, maar ook het natraject, het behouden van werk. Ik moest halverwege mijn werk opnieuw contact maken en een band creëren met een nieuw persoon. Dit had ook van begin af aan dezelfde persoon kunnen zijn. Dit zou ikzelf, achteraf gezien, graag gehad willen hebben en had ik erg fijn gevonden. Let hier dus op!

Binnen het CJIB was er ervaring met 2 verschillende jobcoaches bij 2 verschillende bedrijven. Beide jobcoaches waren vrouw en met beiden had ik een gesprek. Ik merkte echter dat ik liever een man als jobcoach wilde. Op het werk heb ik namelijk al veel vrouwen om me heen en een mannelijke visie is dan soms erg verfrissend. Zodoende vroeg ik ook een gesprek aan met twee mannelijke jobcoaches. Met een van deze mannen had ik gelijk een klik en ik vroeg hem mij te begeleiden.

'Zoek een jobcoach die bij jou past'

MIJN TIP: Een jobcoach is er voor jou! Jij moet nauw samenwerken met deze persoon en een goede band opbouwen. Zodoende is het ook belangrijk dat je een persoon zoekt die bij jou past en waarbij je jezelf kunt zijn. Ook een voorkeur van geslacht kan het verschil maken. Zoek dus een leuke jobcoach uit die helemaal matcht met jouw voorkeuren!

Zijn antwoord was dat hij mij graag wilde begeleiden. *Vreugdedansje* In het begin ontmoetten we elkaar regelmatig om zo een band op te bouwen. Zo kon mijn jobcoach een indruk krijgen van wie ik ben en van mijn werkzaamheden, maar zo kon hij ook zien waar hij mij verder mee kon helpen.

MIJN TIP: Zorg dat je in het begin regelmatig afspreekt met je jobcoach. Zo bouw je een band op en leer je elkaar beter kennen. Dit zorgt ervoor dat je opener naar elkaar durft te zijn wanneer het nodig is.

Mijn jobcoach kreeg al snel een aardige indruk van me. Hij kon me vooral helpen op het persoonlijke vlak. Ik was streng voor mezelf, wilde alles tot in de puntjes goed doen. Dat kan niet altijd, zeker niet als je afhankelijk bent van anderen. Door middel van gesprekken verschafte hij mij nieuwe inzichten, waar ik nu nog steeds wat aan heb. Ook met andere dingen hielp hij mij erg goed en we hebben in een relatief korte tijd een goede band opgebouwd.

Kortom: mijn advies is om een jobcoach aan te vragen, als je daarvoor in aanmerking komt. Het is echt een grote toevoeging aan je eigen voortgang als werknemer!

De volgende keer lees je of mijn halfjaarcontract verlengd is en of ik nog steeds zo blij ben met mijn jobcoach … Tot dan!

Meet weten over begeleiding van een jobcoach? Kijk op uwv.nl voor meer informatie.

Lees ook de eerdere blogs van Maaike:

Gepubliceerd op: 24-06-2019

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord