UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING

Werken Achtergrond

Zichtbaar in Werk: voor blinde of slechtziende werkzoekenden

Ben jij blind of slechtziend, heb je een diploma en zoek je werk? De website Zichtbaar in Werk helpt starters met een visuele beperking bij het vinden van werk. Meld je aan!

keer gelezen
4322

Ben je blind of slechtziend, wil je werken en heb je een steuntje in de rug nodig? Op de website Zichtbaar in Werk vind je kennis, informatie en ervaringen over werken met een visuele beperking. 

Slechts 1/3 van alle mensen met een visuele beperking in Nederland heeft werk. Van deze circa 345.000 mensen kunnen er naar schatting nog 80.000 tot 100.000 werken. Ook blinde en slechtziende starters hebben het lastig op de arbeidsmarkt. Deze jongeren ontvangen nu een Wajong- of WIA-uitkering van UWV of een bijstandsuitkering van de gemeente. Of ze hebben helemaal geen inkomen van een uitkering. Zichtbaar in Werk wil deze groep werkzoekenden op weg helpen. 

Informatie zichtbaar

Het project Zichtbaar in Werk helpt blinde en slechtziende jongeren met een afgeronde opleiding op weg naar een (duurzame) baan bij gewone werkgevers. Via de website Zichtbaarinwerk.nl kunnen jongeren van 18 tot ca. 30 jaar zich aanmelden voor begeleiding naar werk in 3 pilotregio’s: Amsterdam, Noordoost-Brabant en Stedendriehoek/Noord-Veluwe. Het aantal regio’s wordt in de loop van 2018 nog uitgebreid.

Nieuwe website helpt blinde en slechtziende jongeren bij het vinden van werk

‘Ik luister naar mijn ogen’

Zichtbaar in Werk maakt informatie over werken met een visuele beperking toegankelijk voor werkzoekenden, werkgevers en bemiddelaars. Op de site vind je handige tips en praktische informatie over bijvoorbeeld solliciteren, advies en begeleiding. Maar ook over ondersteunende netwerken en platforms, werkplekvoorzieningen en wetgeving. Ook lees je er ervaringen van andere werkzoekenden en werkenden. Zoals Tim Sieders (22), die werkt als meubelmaker in Den Hoorn, waar hij begeleid wordt door gespecialiseerde jobcoaches van Bartiméus. ‘Het is belangrijk dat ik goed luister naar mijn ogen: wat kan ik doen op een dag.’ 

Op zoek naar werk?

Ben jij op zoek naar werk en ben je in de leeftijd van 18 tot 30 jaar? Meld je dan aan via www.zichtbaarinwerk.nl. Het projectteam kijkt samen met jou hoe je aan een baan geholpen kunt worden. Je krijgt zoveel mogelijk een vaste begeleider of aanspreekpunt. Aanmelden kan telefonisch (0341-498498) of via het formulier op de website.

Werk zoeken of solliciteren? Enkele tips van de site!

  • Zet in je cv en brief vooral waarom je geschikt bent voor de baan. Als je al je visuele beperking wilt benoemen, doet dat dan functioneel. Vertel hoe jij informatie tot je neemt en verwerkt.
  • Neem een werkgever vooral mee in je mogelijkheden en niet in je beperkingen
  • Bereid je sollicitatie goed voor, je kunt voor tips en advies terecht bij UWV. Kijk op werk.nl voor meer informatie. 
  • Wees eerlijk en oprecht in wat je nodig hebt om succesvol te kunnen werken.
  • Voer netwerkgesprekken en geloof dat jij een werkgever iets bijzonders te bieden hebt.
  • Leg de nadruk op je talent. Probeer 80% van het gesprek over de functie te laten gaan. 

Project Zichtbaar in Werk

Het project Zichtbaar in Werk loopt tot eind 2018 en wordt gefinancierd vanuit het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid, SBCM, Instituut Gak en Bartiméus, en wordt uitgevoerd door expertiseorganisaties Bartiméus en Koninklijke Visio. In samenspraak met gemeenten, VNG, UWV, SBCM en de Oogvereniging is de informatie op de website zichtbaarinwerk.nl samengesteld.

Meer weten? Kijk op zichtbaarinwerk.nl of stel je vragen per mail: info@zichtbaarinwerk.nl.

Luister ook naar de podcast van radio 509: reportage Zichtbaar in Werk.

Werken als je slechtziend en slechthorend bent

In de video hieronder vertelt Bas Brons - coach / therapeut BBcoaching - over zijn werkervaring. Hij heeft voor zichzelf een goede manier gevonden om te kunnen functioneren met het syndroom van Usher (slechtziend en slechthorend). 

Gepubliceerd op: 18-04-2018

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord