UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Nik sprak Mark Rutte over gelijke kansen voor mensen met een arbeidsbeperking
Met Mark Rutte in gesprek over een inclusieve samenleving
Mijn ziekte/beperking Interview

Nik van Hoogstraten ontmoet ... Mark Rutte

Nik strijdt voor een land waarin iedereen volwaardig meedoet. Daarom gaat hij in gesprek met allerlei mensen, zoals minister-president Mark Rutte.

keer gelezen
1096

Nik van Hoogstraten (29) liep in zijn jeugd niet-aangeboren hersenletsel op. Sinds juni 2018 werkt hij bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid als ambassadeur diversiteit en inclusie. Hij wil de samenleving inclusiever maken, zodat iedereen mee kan doen. Nik spreekt daarvoor veel verschillende mensen. In april van dit jaar ontmoette hij Mark Rutte op het Catshuis.

‘Ik voelde me gehoord’

Nik: ‘Ik vind het de kroon op al mijn inspanningen dat ik minister-president Mark Rutte heb mogen ontmoeten. Ik was een van de 15 genodigden die op 18 april op uitnodiging van onze minister-president naar het Catshuis mochten komen.’ Het was een bijeenkomst voor mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de samenleving en een ‘onmisbare maatschappelijke bijdrage leveren en zich inzetten voor anderen’, zo schrijft Mark Rutte op zijn Facebookpagina.

Aandacht voor mensen met een arbeidsbeperking

‘Ik heb hem tijdens die ontmoeting mijn levensverhaal verteld; ik vertelde hem over mijn beperking en welke hobbels ik in het leven ben tegengekomen. Daarna vroeg ik om aandacht voor mijn situatie en die van duizenden anderen met een arbeidsbeperking. Over de 5% die Wajongers op hun uitkering zijn gekort sinds het begin van dit jaar. Over het woud aan regels bij UWV als je wat extra’s verdient naast je uitkering. Ik vertelde hem dat het op die manier heel moeilijk is om vanuit een uitkeringssituatie volledig financieel onafhankelijk te worden. Mij is het inmiddels gelukt, maar voor vele anderen is het een enorme, bijna niet te nemen horde.

'Allebei dezelfde missie'

Gehoord

‘Ik heb ook gepleit voor een eerlijk salaris met pensioenopbouw voor mensen met een arbeidsbeperking. Daarmee liet ik de premier weten tegen de plannen van loondispensatie van staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te zijn*. Premier Rutte bewonderde mijn doorzettingsvermogen. Dat ik altijd heb gevochten voor een gelijke kans in de samenleving. En dat ik dat niet alleen voor mezelf doe, maar me inzet voor alle mensen met een arbeidsbeperking. Natuurlijk kon hij niet 1, 2, 3 alle problemen oplossen die ik aankaartte, maar hij luisterde wel vol aandacht en ik voelde me ook echt gehoord. Hij ontkende de problemen niet, hij erkende ze juist. Ik ben blij dat ik ze persoonlijk nog eens extra bij hem onder de aandacht heb kunnen brengen.’

*Note van de redactie: Inmiddels zijn de plannen over loondispensatie van tafel en kijkt de staatssecretaris naar nieuwe mogelijkheden om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen.

Dezelfde missie

‘Om mijn verhaal extra kracht bij te zetten, had ik tekenaar Ymke Wieringa een poster laten maken met daarop mijn levensverhaal en mijn boodschap aan de premier. Aan het eind van de bijeenkomst vroeg ik de premier een quote op de poster te schrijven. Dat werd: “Wij hebben dezelfde missie. Iedereen telt mee, is uniek met unieke talenten. Laat je nooit aan de kant zetten!” Ik sluit me volledig aan bij zijn boodschap. Want niet alleen de overheid en het bedrijfsleven moeten veranderen voor een inclusieve samenleving, mensen met een beperking kunnen zelf ook – op een positieve manier – van zich laten horen. Dus ik roep iedereen op: laat je niet aan de kant zetten, laat van je horen en benut je talent!’

Meer weten over Nik?

UWV Perspectief volgt Nik de komende tijd in zijn werk voor een inclusieve samenleving. Nik vertelt wie hij allemaal heeft ontmoet. De volgende keer vertelt Nik over zijn ontmoeting met staatssecretaris Tamara van Ark. 
Op De Correspondent lees je een portret van Nik en het verloop van zijn leven tot nu toe.

Lees ook de eerdere interviews met Nik op UWV Perspectief:

 

Wil je reageren op het verhaal van Nik? Laat je reactie hieronder achter.

Gepubliceerd op: 01-10-2018

Reacties

Door Hinke Miedema op vrijdag 12 oktober 2018, 20:08

weet precies wat je bedoelt heb al 7 jaar geen betaald werk en geen woning en de energie is op steeds weer nee en geen normaal inkomen

Door Roy op zaterdag 13 oktober 2018, 21:56

Ik kan me helemaal in leven van verhaal van Nik omdat ik zelf me maakt je wilt werk maar als je dat doet wordt je door het bedrijf voor je werkt gebruikt. Want je ben goedkoop je makkelijkere of je heb een jobchaoh die de balen verstand van zaken met alles en dat dingen zelf achter en die zijn niet leuk. En denk waarom heb een jobchaoh want die weet zelf bij niks. En je voelt je als heen weer gaat van want weet je goed werk bent maar je weet je wordt tocht zo proces betaal waarom zal meer me werk doen. Want er andere tocht niks in het bedrijf en andere wordt het lijkt of je niet veel kan maar wilt wel maar iemand zal zeggen ga top bereik en ziet ver uitgaan met alles . Want ziet tegen je eigen weer stil staan in je werk .

Door Mavaam op vrijdag 2 november 2018, 22:25

Echt hulde voor de inzet van Nik. Gelijkheid is nog ver te zoeken in dewereld ook al prediken er veel mee.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord