UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Boek poppetje leren leven met borderline
Stemmen in hoofd geven vertekend beeld van de werkelijkheid
Mijn ziekte/beperking Boekentip

‘Poppetjes, leren leven met borderline’

Voor iedereen die meer wil weten over borderline een boekentip: een dagboek over het leven van Bernadette. ‘Er is niemand anders die poppetjes in zijn hoofd heeft. Dit kan niet!’

keer gelezen
2463

Het is de Week van de Psychiatrie (19-24 maart), daarom een boekentip voor iedereen die te maken heeft met borderline, of daarin geïnteresseerd is. Een aanrader is de roman ‘Poppetjes, leren leven met borderline’.

Lieve de Rooij schreef een roman in de vorm van een dagboek. Het verhaal is half autobiografisch en beschrijft op ingrijpende wijze het leven van de 22-jarige Bernadette. Ze is opgenomen in psychiatrisch ziekenhuis Zonlicht, met de diagnose borderline. 

In het boek volg je Bernadette en lees je de dialogen die zij heeft met haar poppetjes. Zo noemt ze de stemmen in haar hoofd, waar ze al sinds haar kindertijd mee praat. De een troost, de ander scheldt en een derde geeft gevaarlijk advies. Bernadette ontwikkelt zich in 12 maanden enorm. In het begin is ze iemand die haar leven laat bepalen door die poppetjes en overleeft ze met behulp van een fantasiewereld. Uiteindelijk leert ze de vergeten trauma’s uit haar jeugd onder ogen te zien en de roep van de poppetjes te weerstaan. Ze komt door de behandeling steeds verder in de realiteit te staan. 

‘Er is niemand anders die poppetjes in zijn hoofd heeft. Niemand, echt niemand! Ongelofelijk, dit kan niet. Ik hoor jullie toch! Ben ik nou gek? Ik weet het niet meer. Jullie zijn een deel van mij, jullie zijn er altijd en altijd al geweest. Dat ik dit fantaseer kan niet waar zijn!’

‘Ik hoop dat het boek bijdraagt aan meer kennis over en begrip voor borderline’

Begrip voor borderline

Door het intieme verhaal van Bernadette krijg je een goed beeld van de belevingswereld van iemand met borderline. En hoe moeilijk het voor buitenstaanders is om met de ziekte om te gaan. Lieve (54) was zelf ook 22 toen ze werd opgenomen. Ze hoopt dat het boek bijdraagt aan meer kennis over en begrip voor borderline. In het boek zit informatie over de ziekte verweven. Maar het gaat ook over de psychiatrie, over niet aangeboren hersenletsel, over onzekerheid, suïcidaliteit en de invloed van goed bedoelende professionals.

Instabiliteit

Borderline ‒ ook wel emotieregulatiestoornis genoemd ‒ wordt veroorzaakt door een combinatie van biologische, psychische en sociale factoren. Iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis ervaart veel instabiliteit in het leven. Abrupte veranderingen in gevoelens, stemmingen, relaties, zelfbeeld en gedrag zijn kenmerkend voor deze psychische aandoening. In Nederland hebben naar schatting 100.000 mensen deze persoonlijkheidsstoornis

(bron: wijzijnmind.nl en samensterkzonderstigma.nl). 

Boek bestellen

‘Poppetjes, leren leven met borderline’ van Lieve de Rooij is te leen bij de bibliotheek, te koop in (online) boekhandels of te bestellen via tobivroegh.nl.

Prijs: € 15 (exclusief verzendkosten)
ISBN: 9789078761617
Datum publicatie: oktober 2017

Reageren op dit verhaal? Laat je reactie achter onder het artikel. 

Gepubliceerd op: 19-03-2018

Reacties

Door Marina lobelle op vrijdag 23 maart 2018, 14:27

Ja, ik heb borderline maar heb ook een verstandelijke beperking. Ik kamp met artrose en heb ook gehoorbeperking. Ik heb zelfs stemmingsstoornis.

Door Ans West op vrijdag 3 augustus 2018, 22:43

Haar uitleg vergroot het inzicht in wat er omgaat in het hoofd van mensen met borderline. Borderline hebben betekent een leven met een rollercoaster van emoties.
Een aanrader, toegankelijk, makkelijke te lezen.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord