UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Vrijwilligerswerk helpt situatie accepteren-WIA-ziek-verslaving
Vrijwilligerswerk helpt situatie accepteren-WIA-ziek-verslaving
Actief blijven Interview

Rina helpt graag andere mensen

Rina leerde accepteren dat ze niet meer kan werken. Maar als vrijwilliger kan ze wel andere mensen helpen.

keer gelezen
2226

Rina van Dijck ontvangt al jaren een WIA-uitkering. Door een vitamine B12-tekort heeft ze last van zenuwpijn, concentratieproblemen en heeft ze weinig energie. Elke ochtend wandelen en haar vrijwilligerswerk hebben haar geholpen te accepteren dat ze niet meer kan werken.

In 2010 werkte Rina nog 38 uur per week bij de GGZ als ervaringsdeskundige. Ze ging langs bij cliënten en gaf de cursus 'Zicht op herstel'. Als ex-verslaafde wist ze als geen ander hoe moeilijk het leven kan zijn. Vanuit haar ervaring kon ze veel betekenen voor haar cliënten. Nu moet ze haar tijd goed inplannen zodat ze voldoende energie heeft voor alles wat ze wil ondernemen. Door de B12-injecties die ze eens in de 3 weken krijgt, voelt ze zich nu wel een stuk beter. 

Wandelen om te verwerken 

Toen Rina arbeidsongeschikt raakte, vond ze dat vreselijk. Ze zocht naar een manier om hiermee om te gaan en besloot elke dag te beginnen met een wandeling in de natuur. Als ze zich tenminste goed genoeg voelde. Dit hielp haar te accepteren dat ze nooit meer kan werken. De prachtige natuur rond ’t Zand in Noord-Holland gaf haar rust. En met de steun van haar partner, buurvrouw en vrienden heeft ze haar draai weer redelijk gevonden. 

Vrijwilligerswerk op de motor

Rina zit niet graag stil. Door vrijwilligerswerk vond ze een nieuwe invulling van haar leven. ‘Ik zag mezelf niet thuis op de bank zitten. Liever help ik andere mensen. Dat moet ik wel op mijn eigen manier doen, omdat ik vaak pijn heb en moe ben. Ik moet mijn tijd daarom goed inplannen. Als ik weet dat ik zaterdag ergens heen moet, dan moet ik de week ervoor heel rustig aan doen.’ Haar grote passie is haar motor. Ze kan er helaas niet veel meer op rijden, maar soms gebruikt ze deze nog voor haar vrijwilligerswerk. Ze zet zich bijvoorbeeld in voor Stichting EggRun, waarbij motorrijders paaseieren bezorgen voor kinderen in ziekenhuizen. En voor de Stichting 2Wheels4Wings bezorgt zij rond Sinterklaas per motor cadeautjes bij gezinnen die een zware tijd achter de rug hebben. 

Nog meer vrijwilligerswerk

‘Vrijwilligerswerk helpt me om in contact te blijven met anderen. En zo blijf ik deelnemen aan de samenleving. Het zijn zulke leuke ervaringen. Ik ben ook nog penningmeester van stichting Vrienden van de Skuul, een kliniek voor alcohol- en medicijnverslaafden op Texel. En bij Humanitas ben ik maatje van iemand die psychisch ziek is geweest. Voor de Vogelbescherming breng ik af en toe voorlichtingsmaterialen rond. Ook al heb je een beperking, er zijn altijd genoeg leuke en zinvolle dingen te doen. Ik ben trots op wat ik ondertussen bereikt heb. En zo kan ik misschien nog wat betekenen voor anderen.’ 

Foto's: Bas Beentjes/De Beeldredaktie

'Ik zag mezelf niet thuiszitten op de bank'
Gepubliceerd op: 10-06-2013

Reacties

Door Heyns op woensdag 28 maart 2018, 22:06

Ik vind dit heel raar om te lezen ik kamp al jaren met een B12 tekort en ben er door laksheid van mijn huisarts zo ver gekomen dat ik neurologische klachten heb als steken tintelingen concentratieproblemen etc.
Toch wilt het UWV het niet accepteren als een ziekte en hebben jullie mijn ziektewet gestopt.
Ik ben jong en hiervoor werkte ik voor een overheidsinstelling.
Nu vecht ik al bijna anderhalf jaar in de rechtbank tegen jullie omdat jullie mijn neurologische problemen met bewijs van de specialisten ook negeren.
Ik ben hier erg in de problemen van gekomen en kan niet rusten wat wel met een zenuwstelsel concentratieprobleem.
Jammer UWV dat jullie haar wel erkennen en ik niet misschien omdat ik 31 ben en niet wit ben?
Ik ben MOE UWV geestelijk en lichamelijk ga ik steeds meer achteruit ook mede dankzij jullie want ik heb precies met nog ergere klachten wls mevrouw hier boven

Door UWV Webcare op donderdag 29 maart 2018, 14:38

Hallo Heyns,

Jij hebt al veel voor je kiezen gehad.
Het is begrijpelijk dat je het jammer vindt dat dezelfde klachten bij een ander wel zijn erkend.

Een rechter zal onpartijdig naar de beslissing en de beschikbare informatie kijken. Heb je een advocaat die jou ondersteunt? Laat hem of haar ook dit artikel lezen. Mogelijk kan dit in jouw zaak helpen.

Ik wens je veel sterkte toe.

Met vriendelijke groet,
Viktoria
UWV Webcareteam

Door Cacharell Heyns op zaterdag 31 maart 2018, 12:13

Dat is niet mijn vraag.
Waarom word deze mevrouw WEL afgekeurd en mijn ziektewet word gestopt terwijl wij met PRECIES dezelfde klachten kampen en ik heb alles op papier je kan de ene toch niet wel afkeuren en de andere totaal vernietigen en ZW stoppen met DEZELFDE problemen dit is een echte ziekte dat snap ik niet.
Ik begin bijna te denken dat dit een rassenkwestie is UWV

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord