UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Vrijwilligerswerk door mensen met een arbeidsbeperking
Vrijwilligerswerk door mensen met een arbeidsbeperking
Actief blijven Achtergrond

Vrijwilligerswerk is in trek

Veel mensen besteden tijd aan vrijwilligerswerk. Ook mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering steken vrijwillig de handen uit de mouwen.

keer gelezen
3342

Iets goeds doen voor de maatschappij, anderen helpen en tegelijkertijd sociale contacten opdoen. Vrijwilligerswerk is voor veel mensen een waardevolle tijdsbesteding. 

'Bij Humanitas kijken we naar wat kán in plaats van naar de beperking'

In april vroeg de redactie in de poll op UWV Perspectief wie er vrijwilligerswerk doet en waarom. Dat leverde 163 stemmen op. Maar liefst 66% van de stemmers doet vrijwilligerswerk. Het overgrote deel (56%) geeft aan dit te doen omdat ze zich graag nuttig maken. De andere 10% zegt vrijwilligerswerk te doen bij gebrek aan betaald werk. Van de mensen die geen vrijwilligerswerk doen, geeft 26% aan dat het niet mogelijk is door hun beperking. 

Onderzoek

NIVEL deed onlangs onderzoek naar vrijwilligerswerk door mensen met een lichamelijke beperking. Uit dit onderzoek blijkt ook dat een groot aantal mensen met een lichamelijke beperking vrijwilligerswerk doet: bijna een kwart. Gemiddeld besteedt de vrijwilliger met een beperking 6,2 uur per week hieraan. Dat is evenveel als mensen zonder beperking. 

Van de mensen met een beperking die geen vrijwilligerswerk doen, wil 1 op de 20 dit wel graag, bleek uit hetzelfde onderzoek. De reden dat ze het niet doen, is dat ze vaak niet weten wie hen kan helpen om geschikt werk te vinden. Ook blijkt uit ander onderzoek dat gemeenten en vrijwilligersorganisaties bij het zoeken naar vrijwilligers vaak niet denken aan deze groep mensen. Dat moet veranderen, vindt NIVEL. 

Kennis delen

Onderzoeker Tineke Meulenkamp vindt dat instanties zich meer bewust moeten worden van de talenten en mogelijkheden van deze groep. Op de website van NIVEL vertelt ze hoe: ‘Er zijn organisaties die al veel ervaring hebben met vrijwilligers met een beperking. Gemeenten en vrijwilligersorganisaties zouden gebruik kunnen maken van hun kennis en ervaring. Om zo tot een situatie te komen die zowel voor de vrijwilliger met een beperking als voor de organisatie een meerwaarde heeft.’

Uit de praktijk

Vrijwilligersorganisatie Humanitas is zo’n organisatie. Zij werken veel met vrijwilligers die een beperking hebben. ‘Bij Humanitas kijken we naar wat kán in plaats van naar de beperking’, laat een woordvoerder weten. ‘Ook vrijwilligers die minder mobiel zijn of aan huis gebonden, kunnen een waardevolle bijdrage leveren. Denk bijvoorbeeld aan ons chatproject ‘Het Luisterend Oog’. Mensen kunnen hun verhaal kwijt door online, vertrouwelijk en anoniem te chatten met een chatvrijwilliger. Het enige wat die vrijwilliger nodig heeft, is een computer en internetverbinding. Humanitas zorgt voor een goede (online) training en ondersteuning.’

Meer weten?

Bron: www.nivel.nl/nl/nieuws/mensen-met-een-beperking-vaker-vrijwilliger

Gepubliceerd op: 13-07-2016

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord