UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
financiële vergoedingen onkosten manterzorg
financiële vergoedingen onkosten manterzorg
Hulp geven en krijgen Tips

Vergoedingen voor mantelzorgers

Als je mantelzorger bent, kun je in aanmerking komen voor verschillende regelingen en voordelen. UWV Perspectief zocht uit welke.

keer gelezen
6718

Mantelzorg doe je vrijwillig en onbetaald. Maar je kunt als mantelzorger wel aanspraak maken op een aantal vergoedingen. We sommen een aantal voordelen en regelingen op waar jij mogelijk gebruik van kunt maken.

‘Zorgkosten kun je onder voorwaarden aftrekken van de belasting.’

Extra kinderbijslag via SVB

Ouders van thuiswonende kinderen die ernstig ziek of gehandicapt zijn, komen in aanmerking voor dubbele kinderbijslag. Alleenverdieners en alleenstaande ouders krijgen in deze situatie nog een extra bedrag aan kinderbijslag.

Zorg verlenen via het pgb

Ontvangt de persoon voor wie je zorgt persoonsgebonden budget, dan kan hij naast professionele zorgverleners jou inschakelen als mantelzorger. De pgb-houder sluit hiervoor een contract met je af. Op svb.nl vind je verschillende modelzorgovereenkomsten.

Belastingteruggaaf

Zorg jij voor een chronisch zieke die deel uitmaakt van je huishouden? Dan kun je kosten voor zorg onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de belasting. Je hoeft dan minder belasting te betalen en mogelijk krijg je geld terug. Vraag aan een belastingadviseur welke mantelzorgkosten jij kunt aftrekken.

Vergoedingen zorgverzekeraars

Een aantal zorgverzekeraars biedt in hun aanvullende verzekering een vergoeding voor vervangende zorg voor mantelzorgers. Ook worden soms de diensten van een mantelzorgmakelaar vergoed. Op Zorgwijzer vind je een vergoedingenoverzicht voor mantelzorgondersteuning per zorgverzekeraar. Ook op de website van Mezzo vind je informatie over de mogelijke mantelzorgvergoedingen door zorgverzekeraars.

Reizen en parkeren

Parkeerkosten

Informeer of een gemeente aan mantelzorgers een parkeervergunning verstrekt. Daarmee parkeer je voordeliger in de buurt van degene voor wie je zorgt.

Openbaar vervoer

Kan de zorgvrager niet zelfstandig met het openbaar vervoer reizen? Dan reis jij met een OV-begeleiderskaart gratis mee.

Reizen in bijstand

Sommige gemeenten vergoeden reiskosten voor mantelzorgers met een bijstandsuitkering. Informeer hiernaar bij je gemeente.

Reiskosten bij langdurige opname

Is de persoon voor wie je zorgt en met wie je samenwoont voor langere tijd opgenomen in een instelling? Dan kun je de reiskosten voor het ziekenbezoek onder bepaalde voorwaarden als specifieke zorgkosten aftrekken van de belasting.

Bijstand en waardering

Sommige gemeenten waarderen het werk en de inzet van mantelzorgers met een financiële tegemoetkoming, een mantelzorgpas die korting geeft of via groepsactiviteiten voor mantelzorgers. Dit verschilt per gemeente. Neem hiervoor contact op met het Wmo-loket van je gemeente.

Individuele bijzondere bijstand

Individuele bijzondere bijstand is een tegemoetkoming voor noodzakelijke kosten die je zelf niet kunt betalen en die je niet met een andere regeling vergoed krijgt. De bijstand wordt afgestemd op je persoonlijke situatie en loopt via de gemeente.

Tegemoetkomingen voor extra zorgkosten

Maakt de zorgvrager veel zorgkosten? Vraag bij de gemeente welke regelingen er zijn voor een tegemoetkoming in de kosten. Kijk op Meerkosten.nl of Mezzo.nl voor meer belastingaftrek van hoge zorgkosten.

Let op! Inkomsten doorgeven

Extra inkomsten moet je altijd opgeven bij UWV, ook als je een beloning ontvangt voor mantelzorg. UWV bekijkt dan of je inkomsten invloed hebben op de hoogte van je uitkering. Gebruik hiervoor het formulier ‘Doorgeven wijzigingen aan UWV’.

Andere artikelen over mantelzorg:

Bronnen: Belastingdienst.nl, SVB.nl, Mezzo.nl en Mantelzorgelijk.nl

Gepubliceerd op: 02-08-2017

Lees meer over

Mantelzorg Vervoer Vergoeding

Reacties

Door Sandra op zaterdag 31 augustus 2019, 03:12

Door een aantoonbaar gebrekkig functionerend sociaal domein (veilig thuis, Bjz, wijkteam, ggz, passend onderwijs) ben ik al vijf jaar lang bezig het recht op zorg voor mijn zorgintensief gezin te krijgen. Inmiddels ben ik hierdoor langdurig uitgevallen op het werk.

Oplossingen lijken niet voorhanden. De eisen aan mij worden gesteld vanuit de jeugdwet zijn conflicterend met de verplichtingen die ik heb richting werkgever.
Staak ik de zorg voor mijn kinderen en blijf ik weg van de meer dan 50 zorgafspraken per jaar dan grijpt Veilig Thuis is. Andersom dreig ik mn baan kwijt te raken, want ik ben niet ‘ziek’.

Welke wettelijke verplichting gaat nu voor?

Door UWV Webcare op dinsdag 3 september 2019, 09:44

Bericht 1/2

Hoi Sandra,

Wat zit jij in een verschrikkelijke situatie! Dit is echt iets waarin je het nooit goed kunt doen: Kies je voor je kinderen dan raak je je baan kwijt, kies je voor je baan dan raak je je kinderen kwijt! Niemand zou voor zo’n keuze moeten komen te staan.

Hoe het met de wettelijke verplichtingen zit en welke voor gaan, kan ik je geen antwoord op geven omdat dat iets juridisch is. Neem hiervoor contact op met het juridisch loket: https://www.juridischloket.nl/contact/, je vakbond of rechtsbijstandsverzekering als je die hebt. Zij kunnen je daar beter advies over geven en je helpen.

Door UWV Webcare op dinsdag 3 september 2019, 09:46

2/2
Als moeder kies je natuurlijk altijd voor je kinderen, dat is logisch. Echter heb je ook geld nodig om te kunnen zorgen voor die kinderen. Dat je meer dan 50 zorgafspraken per jaar hebt, is verschrikkelijk veel. Heb je bij Veilig Thuis wel eens gevraagd hoe zij dat voor zich zien: zoveel afspraken, zorgen voor je gezin en dan ook nog zorgen voor inkomsten?

Heb je je situatie al eens besproken met je huisarts? Deze heeft ook mogelijkheden om je te kunnen helpen en kan bovendien gewoon luisteren. Zoals ik namelijk jouw verhaal lees, gaat het voornamelijk over en om je gezin en je werk, niet om jou. Als jij uitvalt, heeft je gezin daar niets aan maar jij ook niet. Ik vind het al heel knap dat je het al vijf jaar volhoudt!

Ik wens je heel veel sterkte en succes!

Met vriendelijke groet,
Monica
UWV Webcareteam

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord