UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
verkopen doorgeven aan uwv
verkopen doorgeven aan uwv
Geld Achtergrond

Verkopen via internet doorgeven aan UWV?

Je verkoopt je spullen op internet. Moet UWV dat weten of niet?

keer gelezen
4840

Moet je het aan UWV doorgeven als je spullen via internet verkoopt? Dat hoeft alleen als het gaat om bedrijfsmatige verkoop.

Heb je een uitkering en verkoop je wel eens je overbodige spullen via Marktplaats, Speurders, Tweedehands en soortgelijke websites? Dat is geen probleem voor UWV

Het geld dat je ontvangt voor de verkoop van je eigen tweedehandsspullen geldt niet als inkomen. Het bedrag dat je met deze verkoop extra verdient naast je uitkering hoef je niet te melden aan UWV en de Belastingdienst.

Een voorbeeld: je verkoopt je eigen auto. Het geld dat je hiervoor ontvangt, kan best een aardig bedrag zijn. Toch wordt dit niet verrekend met je uitkering van UWV, want het is inkomen uit vermogen. Een auto wordt gerekend tot je vermogen (het is een vermogensbestanddeel).

Bedrijfsmatig handelen

Dit is anders als er sprake is van bedrijfsmatige verkoop (en inkoop). Je verkoopt bijvoorbeeld goederen of biedt diensten aan waar je winst uit kunt verwachten. Als je regelmatig goederen verkoopt of diensten aanbiedt, kan de Belastingdienst dit als bedrijfsmatig handelen zien. Het geld dat je hiermee verdient wordt wel gezien als inkomsten uit arbeid. Je bent verplicht dit door te geven aan UWV en de Belastingdienst. Dit geldt als resultaat uit overige werkzaamheden.

Als je bijvoorbeeld tweedehands auto’s opkoopt en weer doorverkoopt, valt dit onder bedrijfsmatig handelen.

Controles

De Belastingdienst voert een enkele keer controles uit op Marktplaats. Hierbij kunnen fraudezaken aan het licht komen. In geval van fraude moet het te veel verdiende geld terugbetaald worden. Ook kan er een boete worden opgelegd omdat er geen belastingaangifte is gedaan. 

Meer weten?

Lees meer op de website van de Belastingdienst: activiteiten op internet: hobby of onderneming?

Meer informatie over de regels bij je uitkering vind je op uwv.nl.

Gepubliceerd op: 15-09-2014

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord