UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Voor jezelf beginnen is ingewikkeld-veel vragen-iets voor mij
Voor jezelf beginnen hoe doe je dat-keuzes maken-lastig
Werken Tips

Voor jezelf beginnen, hoe doe je dat?

Een eigen bedrijf beginnen met een Wajong-, WIA- of WAO-uitkering kan een goede stap zijn. Maar wat komt er allemaal bij kijken?

keer gelezen
8867

Een eigen bedrijf beginnen vanuit een uitkeringssituatie kan een prima oplossing zijn. Maar wat komt er allemaal bij kijken?

Mans staat op levensgroot schaakbord en verplaats een pionVoor het beginnen van een eigen bedrijf zijn enkele stappen nodig. Zo moet je UWV van je plannen op de hoogte brengen. En moet je bij jezelf te rade gaan of je de persoonlijke eigenschappen hebt die nodig zijn voor het ondernemersvak. Je moet de juiste drive hebben en tegen onzekerheid kunnen. En goed kunnen netwerken. Met dit stappenplan kom je alvast een heel eind.

Stap 1. Weet wat je wilt

Het is belangrijk om helder te hebben wat je wilt. Zit de markt op je product of dienst te wachten? Wees kritisch.

Stap 2. Praat met UWV

Als je serieuze plannen hebt om een eigen bedrijf te beginnen, is het belangrijk om dit eerst te melden aan je contactpersoon bij UWV. Hij of zij kan je precies vertellen wat de gevolgen zijn voor je uitkering en welke stappen je het beste kunt nemen.

Stap 3. Maak een ondernemingsplan

Ga naar de Kamer van Koophandel bij jou in de buurt. Zij geven je advies voor het opstellen van een ondernemingsplan. Daar kun je je ook inschrijven. Je kunt ook bij een MF-ondernemerspunt bij jou in de buurt (Microfinancieringsondernemerspunt) terecht voor de start van je bedrijf. De MF-ondernemerspunten helpen bij het opstellen van het ondernemersplan, en geven administratief/juridisch en marketingadvies daar waar nodig.

Stap 4. Ga naar de bank

Ga met je ondernemingsplan naar je bank. Zij zullen beoordelen of je bedrijf kans van slagen heeft en genoeg inkomen kan opleveren voor je.

Stap 5. De Belastingdienst

Schrijf je in bij de Belastingdienst. De Belastingdienst wil weten wat je verdient met je eigen bedrijf, omdat je daarover belasting gaat betalen. Op de website van de Belastingdienst vind je modelovereenkomsten die je kunt gebruiken om afspraken met je opdrachtgevers vast te leggen. Zo is duidelijk dat je als zelfstandige werkt en dat je niet in loondienst bent. 

Meer weten?

Gepubliceerd op: 07-02-2013

Lees meer over

Eigen bedrijf Tips

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord