UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
MS-Verzekeringsarts-voorlichting-informatie-UWV
Logo MS Anders-voorlichting
Dienstverlening UWV Interview

Voorlichting MS: ‘Blijf actief, houd perspectief’

Word je chronisch ziek, dan kun je veel vragen hebben over je toekomst. Voorlichting over je ziekte kan duidelijkheid geven.

keer gelezen
788

De diagnose multiple sclerose (MS) is heftig en kan een hoop onzekerheid geven. Op speciale voorlichtingsbijeenkomsten geven ervaringsdeskundigen duidelijkheid over situaties waar je mee te maken krijgt: van ziekmelding en werken aan re-integratie, tot aan de UWV-beoordeling 2 jaar later.

Een aantal keer per jaar organiseert MS Anders een gratis voorlichting over multiple sclerose (MS), werk en uitkering. Een verzekeringsarts en 2 arbeidsdeskundigen van UWV vertellen in de bijeenkomst wat je te wachten staat vanaf het moment dat je de diagnose krijgt. Hoe je kunt proberen om aan het werk te blijven en hoe de beoordeling door de verzekeringsarts verloopt. De voorlichters weten uit eigen ervaring wat het betekent om MS te hebben. Zoals Bernadette Linssen (55), verzekeringsarts bij UWV. Op haar 16e dienden de eerste verschijnselen van deze chronische aandoening zich aan. Pas op haar veertigste volgde de volledige diagnose.

Heftig vonnis

MS komt veel meer voor dan vroeger. Bernadette: ‘Vroeger was men terughoudender bij het vaststellen van de ziekte. MS begint vaak op jonge leeftijd, doorgaans tussen je 20e en 30e jaar. Het is een heftig vonnis. Wat is mijn toekomstperspectief? Het eerste beeld is vaak dat je in een rolstoel belandt en uiteindelijk je bed niet meer uitkomt. Dat kan het geval zijn maar voor de meeste mensen geldt dat gelukkig niet.’

Advies: blijf actief

Bernadette maakte ondanks haar ziekte toch nog een flinke carrière. ‘Mensen vinden dat knap, maar dat vind ik niet. Ik heb een ziekte maar verder leef ik gewoon. Als ik thuis was blijven zitten had ik een heel deel van het leven moeten missen.’ En dat is gelijk het belangrijkste advies: blijf actief. Bernadette: ‘Een WIA-uitkering wordt niet gebaseerd op je ziekte maar op het verlies aan inkomsten. Je gaat er altijd op achteruit. Zowel financieel als qua gezondheid. Ik adviseer echt om niet meteen je werk neer te leggen, maar gedeeltelijk aan het werk te blijven als dat kan. Diverse onderzoeken tonen ook aan dat doorgaan met werken gezonder is. Dus blijf in gesprek met je werkgever en zorg voor een passende werkplek.’

‘Blijf in gesprek met je werkgever en zorg voor een passende werkplek.’

Voorlichting over MS

De ervaringsdeskundigen van UWV geven al enkele jaren voorlichting voor de MS Poli van het Erasmus MC, MS Anders en binnenkort ook het Nationaal MS Fonds.

Agenda voorlichtingsbijeenkomsten:

Bernadette heeft ook tips en advies voor werk zoeken en solliciteren met een chronische ziekte

Gepubliceerd op: 08-11-2017

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord