UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Arbeidsdeskundige UWV helpt met hulpmiddelen voor werk
Wajonger krijgt hulp om werkplek met voorziening computer
Dienstverlening UWV Blog

Voorzieningen dankzij UWV

Soms heb je een voorziening nodig om te kunnen blijven werken of studeren. Ervaringen uit de praktijk.

keer gelezen
4332

Ik ben Alice van Zalk. Ik werk als arbeidsdeskundige bij UWV in de regio Twente. Ik zorg ervoor dat mensen met een beperking een voorziening krijgen, zodat ze kunnen blijven werken of studeren.

In mijn vorige blog ‘Wat doet een arbeidsdeskundige’ heb ik een aantal voorbeelden gegeven van aanpassingen op het werk of op school. Voorzieningen helpen mensen met een handicap om een gelijkwaardige positie te krijgen in de maatschappij. We zoeken zorgvuldig uit wat er nodig is. Soms betekent dat een afwijzing. Dat kan verschillende redenen hebben. Ik probeer dan zo duidelijk mogelijk uit te leggen waarom iets niet kan. Heel af en toe worden mensen boos, maar gelukkig is er meestal begrip en kan ik aangeven waar mensen wel terechtkunnen.

Sommige mensen vinden het lastig om hulp te vragen aan UWV vanwege hun beperking. Op het moment dat het dan echt niet meer gaat, vragen ze een voorziening aan. Onlangs sprak ik een meneer die vanwege zijn beperking niet meer het gas- en rempedaal van zijn auto kon bedienen. Zo goed en kwaad als het ging, regelde hij dagelijks een lift bij kennissen en collega’s om op zijn werk te kunnen komen. Bij mij vroeg hij een aanpassing van zijn auto aan. Hij vond dat hij vooral niet moest zeuren. Vanuit UWV hebben we toen maar snel een taxi geregeld. Bewonderenswaardig toch, als mensen zo doorzetten. Maar … het zijn vaak deze mensen die te veel van zichzelf vragen.

Wel of niet een voorziening van UWV

Voor veel mensen is de beslissing op hun aanvraag erg spannend. Logisch, want er hangt veel van af! Helemaal als je door een voorziening een stuk onafhankelijkheid krijgt, waardoor je weer volwaardig kunt meedoen in de maatschappij. Zo sprak ik een paar weken geleden een jonge student. Door een ongeluk was hij in een rolstoel gekomen. Hij had gevraagd of UWV zijn bus aan kon passen, zodat hij zelf kon rijden. Dit zijn vrij dure voorzieningen. Na onderzoek kwam ik weer bij hem thuis. Zijn hele familie was hierbij aanwezig en de spanning was voelbaar. Toen ik hem vertelde dat wij de aanpassingen konden vergoeden, was iedereen erg opgelucht. Wat was hij blij dat hij zijn vrijheid terugkreeg.  

Fijn dat ik hieraan kan en mag bijdragen!

'Voor veel mensen is de beslissing op hun aanvraag erg spannend'

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een voorziening?

Kijk op uwv.nl voor meer informatie over voorzieningen voor werk, onderwijs of het starten van een eigen bedrijf

Arbeidsdeskundigen over hun werk

7 arbeidsdeskundigen van UWV vertellen over hun ervaringen met het helpen van Wajongers. Lees ook deze ervaringsverhalen.

Gepubliceerd op: 21-11-2017

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord