UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Als vrijwilliger voor het ouderenfonds bel je met eenzame ouderen
Bellen met alleenstaande ouderen voorkomt eenzaamheid
Actief blijven Oproep

Vrijwilligerswerk vanuit huis

Ben je veel thuis door je ziekte of handicap, en zou je graag iets willen doen voor eenzame ouderen? Het Nationaal Ouderenfonds zou heel erg blij zijn met nieuwe vrijwilligers. 

keer gelezen
3923

Wil jij het verschil maken in het leven van eenzame ouderen? Meld je dan nu aan als vrijwilliger bij de Zilverlijn, een belservice van het Nationaal Ouderenfonds. 

Er zijn 1 miljoen eenzame ouderen in Nederland. 200.000 ouderen zijn zelfs extreem eenzaam. Als vrijwilliger bij de Zilverlijn bied je ouderen een luisterend oor of een gezellig praatje. Gewoon vanuit je eigen huis. Vrijwilligers van het Nationaal Ouderenfonds bellen wekelijks met honderden ouderen.

Vrijwilligerswerk geeft voldoening

Petra Driessen is vrijwilliger bij de Zilverlijn: ‘Vrijwilligerswerk geeft je ritme in de week, een doel en heel veel voldoening. Sommige ouderen hebben dagenlang met niemand gesproken en praten aan een stuk door. Er valt genoeg te kletsen. Ik stel veel open vragen en gooi het vaak op herinneringen aan vroeger. Welk beroep heeft u vroeger gedaan? Waar bent u opgegroeid? Je hoort zoveel mooie verhalen. Merk je dat iemand heel eenzaam is of in de put zit, dan kun je diegene in contact brengen met de Ouderen Ombudsman die zich inzet voor allerlei hulpvragen van ouderen. Een telefoontje kan echt een verschil maken.’

Waardevol werk

Kim Helder, medewerker Nationaal Ouderenfonds: ‘Als vrijwilliger kun je een waardevolle bijdrage leveren aan het leven van eenzame ouderen. Deelnemers melden zich zelf aan voor deze gratis belservice. Omdat je vanuit huis kunt werken, is de functie uitermate geschikt voor mensen met beperkingen en mobiliteitsproblemen. Je belt wekelijks op een vast moment 4 à 5 deelnemers. Een gesprek duurt ongeveer 20 minuten.’ 

Dit heb je nodig als vrijwilliger

Om als vrijwilliger aan de slag te kunnen heb je een (mobiele) telefoon nodig en een desktop, laptop of een tablet met toegang tot internet. Je krijgt toegang tot een online belprogramma, telefonische ondersteuning en een korte thuiscursus e-learning. Je belt kosteloos. Het telefonisch aan- en afmelden (max. 1 minuut per week), betaal je zelf. Als je prepaid belt, dan kost dit je maximaal 30 cent per week.

‘Een telefoontje maakt zoveel verschil’

Enkele voorwaarden

  • Je bent 18 jaar of ouder;
  • Je kunt goed luisteren en een gesprek voeren;
  • Je hebt affiniteit met de doelgroep ouderen;
  • Je bent wekelijks op een vast dagdeel inzetbaar, tussen 9.00 en 12.00 uur of tussen 13.00 en 17.00 uur.
  • Computer- en internetervaring is vereist.

Vrijwilliger worden

Meld je aan als vrijwilliger bij de Zilverlijn. Alle voorwaarden voor het vrijwilligerswerk kun je vinden op de site van het Nationaal Ouderenfonds. Nog vragen? Stuur een mail naar vrijwilliger@ouderenfonds.nl.

Video’s over de Zilverlijn 

Informeer UWV over je vrijwilligerswerk

Ontvang je een WIA-, WAO- of Wajong-uitkering en ga je vrijwilligerswerk doen? Meld het altijd bij UWV. Lees hoe het zit met je uitkering en vrijwilligerswerk op uwv.nl.

Gepubliceerd op: 26-03-2018

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord