UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Arbeidsdeskundige Alice van Zalk
Arbeidsdeskundige Alice van Zalk
Dienstverlening UWV Blog

Wat doet een arbeidsdeskundige?

Alice van Zalk blogt over haar werk als arbeidsdeskundige. ‘Ik onderzoek de mogelijkheden op je werk- of onderwijsplek.

keer gelezen
3121

Ik ben Alice van Zalk. Ik werk als arbeidsdeskundige bij UWV in de regio Twente. Hier begeleid ik Wajongers naar werk. Dat gaat als volgt.

Ik regel werkvoorzieningen en onderwijsvoorzieningen

Een bijzonder onderdeel van mijn werk zijn de werk- en onderwijsvoorzieningen. Wat zijn dat nu precies? Als je problemen hebt met je gezondheid, is het vaak lastig om werk te doen of een opleiding te volgen. UWV kan dan helpen, zodat je toch zonder problemen mee kunt doen. Je kunt daarvoor een aanvraag doen bij UWV. Het is mijn werk om te onderzoeken wat er nodig is. Er is veel mogelijk, maar er moet wel een ziekte zijn én het moet een bijzondere situatie zijn. Dat noemen we ‘niet algemeen gebruikelijk’. 

Voorbeeld van een voorziening

Een voorbeeld. Stel, je zit in een rolstoel en je hebt moeite met op school komen. Openbaar vervoer is heel erg lastig. Je kunt dan bij UWV een vervoersvoorziening aanvragen. De arbeidsdeskundige onderzoekt dan of je in aanmerking komt voor bijvoorbeeld een rolstoeltaxi of een ander vervoermiddel. Nog een voorbeeld: als je slechtziend bent, kun je op je werk niet goed de informatie op je computerscherm lezen. Vergrotingssoftware helpt dan om je werk te doen. Dit is een voorbeeld van een werkvoorziening.

Voorzieningen voor thuiswerken

Als arbeidsdeskundige onderzoek ik de mogelijkheden en beperkingen op de werk- of onderwijsplek. Ik streef ernaar om een totaaloplossing te vinden, waarmee je je werk of opleiding de komende jaren kunt blijven doen met zo weinig mogelijk gezondheidsklachten. Het geeft mij veel energie als ik mensen met een beperking kan helpen, zodat ze mee kunnen blijven doen op het werk of op school. Zo was ik pasgeleden bij iemand op huisbezoek die een voorziening had aangevraagd. Er waren zó weinig mogelijkheden dat hij eigenlijk alleen nog maar thuis kon werken. Nou, dan wordt het heel erg moeilijk om een baan te vinden. Maar door zijn positieve instelling en doorzettingsvermogen vond hij via een vriend toch een baan die hij thuis kon uitvoeren. Daarvoor waren wel voorzieningen nodig, zoals een bijzondere stoel en aanpassingen aan zijn computer. Hierdoor kan hij zijn werk veel beter volhouden. En hij heeft ook nog eens zijn droombaan in de ICT. Fijn dat ik hieraan kan en mag bijdragen!

Lees ook Alice’s eerdere blog: 

'Veel voldoening, soms een tegenvaller'

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een voorziening?

Kijk op uwv.nl voor meer informatie over voorzieningen voor werk, onderwijs of het starten van een eigen bedrijf

'Ik onderzoek wat je nodig hebt om zonder problemen mee te doen'

Arbeidsdeskundigen over hun werk

7 arbeidsdeskundigen van UWV vertellen over hun ervaringen met het helpen van Wajongers. Lees ook deze ervaringsverhalen.

Gepubliceerd op: 17-07-2017

Reacties

Door Marja Verhagen op woensdag 13 december 2017, 23:13

Fijn dat het UWV arbeidsdeskundige in dienst heeft voor deze doelgroep. Ikzelf ben voor 31% afgekeurd. Kan mijn eigen beroep niet meer uitoefenen. Na 2 jaar ziektewet en nu 2 jaar w.w. is er nog steeds geen enkele werkgever die mij in dienst neemt. Dan ben ik ook nog boven de 50, ben ondertussen omgeschoold maar daar zit ik dan. Het UWV doet voor mij als gedeeltelijk arbeidsbeperkte niets.

Door André van der Water op donderdag 23 januari 2020, 22:07

Sinds 10 januari 2019 zit ik in de ziektewet vanwege pijnlijke klachten in mijn linkerarm en tintelende hand. Ik ben een 60 jarige man. Ik werk bij een Sociale Werkvoorziening en ik ben begonnen als administratieve medewerker en sinds 10 jaar is de afdeling opgegeven en nu werk op de afdeling verpakken. Door eentonige werkzaamheden heb ik deze problemen gekregen. De arbo arts heeft mij geadviseerd om administratief werk binnen/buiten dit bedrijf te gaan zoeken.
Vanwege te weinig werkuren 3 uur x 5 dagen =15 uur per week. Ik ben voor 60% afgekeurd. Om te weten te komen wat mijn functionering, heeft de arbo arts een afspraak met een arbeidskundige aangevraagd, maar die krijg ik niet. Reden onbekend. Mijn vraag is om toch bij een arbeidskundige een afspraak te maken. Graag een reactie. Alvast bedankt.

Door UWV Webcare op vrijdag 24 januari 2020, 14:42

Beste André van der Water,

Wat naar om te lezen dat je momenteel erg veel last hebt van je linkerarm en een tintelende hand, dat lijkt me niet prettig.

Ik lees dat je sinds kort in de ziektewet zit vanwege jouw klachten en dat je graag een gesprek/afspraak wilt hebben met een arbeidsdeskundige.

In deze situatie is het belangrijk dat wij jouw persoonlijke gegevens kunnen inzien om jouw vraag goed te kunnen beantwoorden. Ik raad je daarom om ons te bellen via 088 898 9294.

We onderzoeken dan graag de mogelijkheden voor een afspraak met een arbeidsdeskundige.

Ik wens je alvast een fijn weekend!

Met vriendelijke groet,
Jim
UWV Webcareteam

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord