UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Jobcoach re-integratie en werk zoeken
Jobcoach re-integratie en werk zoeken
Dienstverlening UWV Achtergrond

Wat is een jobcoach?

Heb je een arbeidsbeperking en hulp nodig bij je werk? Een jobcoach kan je op veel verschillende manieren helpen.

keer gelezen
9863

Als je een arbeidsbeperking hebt, kan een jobcoach jou en je werkgever helpen bij het inrichten van je werk en werkplek.

'Hoe kom je aan een jobcoach, wat doet 'ie precies en hoe krijg je je coach vergoed door UWV?'

Een jobcoach kan je ook bemiddelen naar werk. Hoe kom je aan een jobcoach, wat doet hij of zij precies en hoe krijg je je coach vergoed door UWV?

Wanneer kan ik een jobcoach inschakelen?

Je kunt een jobcoach inschakelen als je hulp nodig hebt bij het werken. UWV vergoedt de jobcoach als je langdurig een ziekte of handicap hebt die je belemmert bij je werk. Dit wordt ook wel een structurele functionele beperking (SFB) genoemd. Je jobcoach kan een persoonlijk trainingsprogramma maken om het werk te leren en kan je begeleiden op de werkvloer. Een jobcoach kijkt vooral naar wat je wél kunt. Hij helpt je werkgever om goed gebruik te maken van je mogelijkheden. Voor de dingen die je niet kunt, helpt hij je werkgever oplossingen zoeken, zoals een herverdeling van het werk. Aan het eind van een geslaagd programma kun jij je werk zelfstandig doen. Je jobcoach blijft bereikbaar wanneer er een probleem ontstaat of als er nog knelpunten zijn. Als je op zoek bent naar werk, maar daar hulp bij wilt, kan een jobcoach je ook bemiddelen naar werk. Maar dit deel wordt niet vergoed door UWV.

Wat doet een jobcoach voor mij?

Als je een baan hebt gevonden en toestemming hebt van UWV om je te laten begeleiden door een jobcoach, dan helpt hij je minimaal een half jaar met inwerken. Na een half jaar laat de jobcoach aan UWV weten hoe het met je gaat. Vervolgens kan hij je blijven begeleiden. Elk half jaar bekijkt UWV opnieuw of je de jobcoach nog nodig hebt. De begeleiding door de jobcoach duurt maximaal 3 jaar. Het is de bedoeling dat je je werk daarna zelfstandig kunt doen. Lukt dat nog niet, dan bekijkt UWV of je toch nog verlenging kunt krijgen.

Hoe kom ik aan een jobcoach?

Wil je weten of je begeleiding van een jobcoach kunt krijgen? Neem dan contact op met een arbeidsdeskundige van UWV. Je komt voor een vergoeding van UWV in aanmerking als je jobcoach is aangesloten bij de door UWV erkende jobcoachleveranciers. En als je voldoet aan de voorwaarden. Je moet bijvoorbeeld een burgerservicenummer (BSN) hebben. En UWV moet vastgesteld hebben dat je een structurele functionele beperking hebt (zie boven).

Hoe vraag ik vergoeding aan?

Dit doe je samen met de jobcoach die je begeleidt. Je jobcoach weet hoe dit moet. Hoeveel je precies vergoed krijgt, is afhankelijk van het aantal uren dat je werkt. UWV betaalt de vergoeding rechtstreeks aan je jobcoach.

Met dank aan Nicole de Reede, jobcoach bij Special Products Agens.

Meer weten over jobcoaches?

Op UWV Perspectief zijn verschillende artikelen en video's gepubliceerd waarin jobcoaches een rol spelen. Ga naar https://perspectief.uwv.nl/tags/jobcoach voor alle verhalen.

Gepubliceerd op: 19-12-2016

Reacties

Door Youcef Boudjou op donderdag 20 april 2017, 10:37

Als je een arbeidsbeperking ben,ik ben gehandicapt waar heb ik recht op, Ik ben nu meer dan 6 jaar zonder baan ,door mijn linker handicap,
ik heb zo spod een jobcoach nodig

Door UWV Perspectief op maandag 24 april 2017, 12:58

Beste Youcef,
Je kunt voor je vraag het beste contact opnemen met KCC, het klantencontactcentrum van UWV.
Je kunt ze bereiken via 0900 - 92 94. Op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur, (starttarief 4,5 cent en daarna 4 cent per minuut, plus uw gebruikelijke belkosten)

Door Marleen op woensdag 14 juni 2017, 08:52

Beste Jobcoach,

Ik heb een vaste baan maar helaas ook een beperking. De werkzaamheden die ik nu doe zijn niet bevordelijk voor mijn klachten, er is ander werk bij mijn werkgever maar daar doen ze "moeilijk" over.
Ik heb ernstige rugklachten, deed werk met veel huisbezoeken, was het te doen, nu alleen maar zittend kantoorwerk.
Kan ik de hulp krijgen van een Jobcoach ?

Met vriendelijke groet,

Marleen

Door Kelly Garcia op donderdag 6 december 2018, 17:39

Ik heb ruim 1,5 jaar in de ziektewet gezeten en er was mij een job coach beloofd. Na drie keer gebelt te hebben voor een afspraak, kreeg ik keer op keer te horen dat het te druk is en dat ik vanzelf gebelt wordt. Ik zit nu inmiddels in de bijstand en ik zie door de bomen het bos niet meer. Bedankt UWV!!!

Door Munira saleh op maandag 2 maart 2020, 21:30

Ik werk 8 jaar bij een supermarkt.. ik heb juridisch medewerker mbo niveau 4 afgerond. Ik heb vrijwilligerswerk gedaan, dat helaas niet tot een vaste baan kan leiden. Help uwv ook mensen die onder hun niveau werken. Of gaat het alleen om mensen die een beperking hebben of een afstand hebben op de arbeidsmarkt?

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord