UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Wat is autisme
Wat is autisme
Mijn ziekte/beperking Achtergrond

Wat is autisme?

Autisme, heeft niet iedereen er een beetje last van? Of is dat nou juist het verkeerde beeld van autisme? Wat is het ook alweer? 

keer gelezen
8244

In Nederland hebben ongeveer 200.000 mensen een vorm van autisme. Het komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Maar wat is autisme precies? 

In Nederland hebben ongeveer 200.000 mensen een vorm van autisme

Autisme is een aangeboren stoornis in de ontwikkeling van de hersenen. Mensen met autisme verwerken alles wat ze zien, horen, ruiken en voelen anders dan mensen zonder autisme. Daardoor ervaren zij de wereld anders en hebben ze meer tijd en energie nodig voor allerlei dagelijkse dingen die voor mensen zonder autisme vaak heel simpel zijn. Omdat autisme een ontwikkelingsstoornis is, is het moeilijk te voorspellen hoe de stoornis zich ontwikkelt. 

Verschillende vormen van autisme

Het is voor mensen met autisme ingewikkeld om te begrijpen wat er in een ander omgaat en zij vinden het moeilijk om te vertellen wat ze zelf beleven of denken. Door hun andere manier van informatie verwerken is de wereld voor mensen met autisme vaak onvoorspelbaar, chaotisch of bedreigend. Autisme is er in verschillende vormen, de verzamelnaam voor deze vormen is autismespectrumstoornis (ASS). Met het woord spectrum wordt aangegeven dat er grote verschillen zijn in de manier waarop autisme zich uit. Vroeger onderscheidden we verschillende 'soorten’ autisme: klassiek autisme, asperger, PDD-NOS, het syndroom van Rett en de desintegratieve stoornis. Deze indeling wordt steeds meer losgelaten. Tegenwoordig spreekt men van ASS.

Wel of niet werken met autisme?

Mensen met autisme hebben een sterk oog voor detail en hechten sterk aan structuur en voorspelbaarheid. Dit kan een groot voordeel zijn als de juiste werkomgeving beschikbaar is. Maar niet iedereen met autisme kan werken. In 2015 hadden bijna 13.000 mensen met een Wajong- of WIA-uitkering de diagnose autisme. In werkelijkheid ligt dit aantal hoger. Mensen die voor 2008 al een (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheidsuitkering aanvroegen staan niet altijd geregistreerd met een autistische stoornis. 

Autisme is aangeboren en dus vanaf de geboorte aanwezig. Het moment waarop de diagnose gesteld wordt kan verschillen – maar dat kan op elke leeftijd zijn – en is afhankelijk van de ontwikkeling. Je kunt aan iemand niet altijd zien dat hij of zij autisme heeft en soms duurt het lang voordat de diagnose van autisme is vastgesteld. Dit komt omdat lichamelijk onderzoek, zoals bloedonderzoek of een hersenscan, niet genoeg informatie levert. Autisme kan alleen worden aangetoond door naar iemands ontwikkeling en gedrag te kijken. 

Iedereen met autisme is anders

Mensen met autisme zijn natuurlijk allemaal verschillend. Sommigen zoeken weinig contact met anderen, anderen doen dit juist wel maar dan op een manier die soms ‘vreemd’ overkomt. Er zijn mensen met autisme met een verstandelijke beperking maar ook mensen met een goede intelligentie. Sommigen kunnen redelijk zelfstandig leven, anderen kunnen niet zonder hulp of ondersteuning. Het is ingewikkeld en lastig en soms ook angstig om te moeten leven in een wereld die jij niet begrijpt of die jou niet begrijpt. Het is soms even zoeken naar de beste structuur voor iemand met autisme, maar over het algemeen geldt dat regelmaat, duidelijkheid en rust goed zijn voor het dagelijks functioneren.   

Autismeweek 2019

Van 30 maart t/m 6 april vindt de NVA Autismeweek 2019 plaats. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) vraagt hiermee extra aandacht voor de ongeveer 200.000 mensen met autisme in ons land. Het thema dit jaar is Autisme werkt!. Veel mensen met autisme beschikken over positieve eigenschappen, zoals oog voor detail, eerlijkheid, loyaliteit en het vermogen om systemen te analyseren. Ook hebben zij vaak waardevolle ‘speciale interesses’, onderwerpen waar zij álles van weten. Er zijn verschillende activiteiten door heel Nederland over autisme. Bekijk het programma op autismeweek.nl/evenementen.

Lees verhalen van verschillende mensen met autisme op UWV Perspectief:

Niet werken:

 • Thijs van Gennip (28, Wajong) deed mee aan de Friendship Walk
 • Daan Vasse (29, Wajong) moest stoppen met werken omdat het echt niet ging
 • Irene (31, Wajong): 'Nooit een bioloog, wel werkloos' 
 • Ellard de Jong (46, Wajong) kwam door zijn assistentiehond Nina uit een sociaal isolement (video)
 • Melissa (21, Wajong) doet mee aan een Werkfit-traject. Ze is nog zoekend wat ze wel en niet kan. 
 • Jidske (WIA) heeft moeite met communiceren, maar kan zich in gedichten wel heel goed uiten. 

Wel werken:

 • Verzekeringsarts Lujan Blankenstein (42) is autismeambassadeur en beantwoordt 4 vragen over haar werk als verzekeringsarts.
 • Marijn Bon (36) heeft alleen maar collega's met autisme
 • Tamara Lotterman (21, Wajong) werkt bij lunchroom Anders
 • Gijs Horvers (36) maakte van zijn autisme zijn werk 
 • Jurjen Bakker (42) maakte nieuwe vrienden door lotgenotencontact
 • Jesper (32) werkt bij Specialisterren, de ultieme werkplek voor mensen met autisme
 • Leander (31) is jobcoach voor werkzoekenden met autisme
 • Irene (33) kon eerst geen werk vinden, maar uiteindelijk vond ze toch een baan waar ze helemaal op haar plek zit.
 • Birsen Başar (1986) schreef het boek 'De jungle van autisme' waarin ze haar eigen ervaringen met werken met autisme beschrijft. 
 • Anne van de Beek (29, Wajong) begon haar eigen bedrijf en richtte de Facebookgroep Ondernemen met een chronische ziekte of beperking op
 • Pieter (31, Wajong) koos voor werk met minder complexiteit, zodat hij het langer volhoudt.
 • Levi Zoutendijk (37, Wajong-status) vond zijn droombaan bij het ministerie van Algemene Zaken via AutiTalent 

Meer informatie over autisme:

Kijktip:

De online tv-zender AutismeTV deelt ervaringen en kennis van professionals, wetenschappers, ouders en mensen met autisme. Kijk op het YouTube-kanaal van AutismeTV voor uitzendingen over uiteenlopende onderwerpen die mensen met autisme en hun naasten bezighouden.

Autismeweek

Van 31 maart tot en met 6 april vindt de NVA Autismeweek 2019 plaats. In deze week vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) aandacht voor alle mensen met autisme in ons land en worden er allerlei evenementen en activiteiten georganiseerd. Het thema van dit jaar is ‘Autisme werkt!’. Veel werknemers met autisme beschikken over positieve eigenschappen, zoals oog voor detail, eerlijkheid en loyaliteit. Ook hebben zij vaak waardevolle ‘speciale interesses’, onderwerpen waar ze álles van weten. Je vindt alle evenementen op autismeweek.nl.

Gepubliceerd op: 01-11-2016

Reacties

Door Martinus op donderdag 24 november 2016, 19:54

64 jaar en al 37 jaar hulpverlener.Diagnose pas na 55 jaar.Gelukkig heb ik Asperger en veel begrip bij en van FNV!

Door Barry Briegoos op vrijdag 25 november 2016, 16:04

Ik ben 47 jaar en weet pas sinds een half jaar dat ik klassiek autisme heb.
Dit heeft mij mijn hele leven al parten gespeeld en al veel verschillende banen gehad.
Nu had ik weer een baan en voor de 2e keer in 2,5 jaar wordt mijn contract niet verlengd, omdat de werkgever het niet helemaal snapt.
Wordt er wel knap moedeloos van, want ik wil wel maar iedere keer die teleurstelling breekt mij wel een keer op.
Ik hoop nu is een werkgever te vinden die accepteert dat dat bepaalde dingen voor mij heel moeilijk zijn.
En het zou heel prettig zijn als het UWV mij is daarmee helpt.

Door Peet 61 op zaterdag 1 april 2017, 19:55

De diagnose autisme is bij mij pas op m'n 52e jaar vastgesteld,heb daarna via een op autisme gespecialiseerd re-integratie buro weer een baan gevonden, helaas, na ruim twee jaar opnieuw uitgevallen.Ik kreeg ondersteuning van een jobcoach. In het begin was men welwillend om rekening te houden met mijn beperking maar al na een half jaar werd er aan de afspraken geknabbeld, steeds werden mijn grenzen opgezocht en verlegd,aangezien ik moeilijk nee kon zeggen is er uiteindelijk weinig meer terecht gekomen van alle goede bedoelingen. Sterker nog, de structuur, duidelijkheid was vervaagd, en in de plaats daarvan kwamen hoge werkdruk, stress, onvoorspelbaarheid, ruzies en frustraties .Dit i.c.m. met het allerlaagste salaris wat in Nederland wettelijk is toegestaan, is uiteindelijk gebleken dat dit bedrijf totaal ongeschikt was voor mij . ik ben huiverig voor weer een nieuwe betaalde baan, want rekening houden met iemands beperking schijnt heel moeilijk te zijn, het gaat om vertrouwen..

Door Henk op woensdag 21 juni 2017, 10:44

Peet, jouw verhaal héél erg herkenbaar.
Alleen ben ik het meeste bang voor UWV zélf. Bezwaar na herkeuring & aanloop naar rechter heeft me gebroken. Ik werk al 31 jaar, maar WIA-LAU is opeens afgepakt.

Door Amor Fati op donderdag 30 november 2017, 19:29

48 jaar, nooit een relatie, nooit een baan voor langere tijd, wel steun van mijn moeder, nooit een eigen huis. PDD-NOS en gestraft voor al het proberen wat werk betreft met de Bijstand. Ben slimmer dan de meeste om me heen die gewoon van huisje-boompje beestje kunnen spreken (VWO, propedeuse Filosofie). Maar die rijden in auto's en hebben zelfs een hypotheek, iets wat er voor mij niet inzit. Bedankt UWV.

Door Peet 61 op dinsdag 2 januari 2018, 15:33

Uit de twee voorgaande reacties maak ik op dat het UWV de zondebok is. Ik heb heel andere, positievere ervaringen met het UWV. De IRO, dus de re-integratie overeenkomst die wordt afgesloten tussen een re- integratiebedrijf en het UWV is echt peperduur, ook de jobcoaching die per half jaar kan worden verlengd is allemaal door het UWV betaald. Puur en alleen om een werkwillende zoals ik weer aan werk te helpen en te houden. Dat ik als autist aan alle kanten ben tegengewerkt door het bedrijf waar ik met hangen en wurgen twee jaar lang werkte, daar kan het UWV niets aan doen.Dat had de jobcoach moeten oplossen maar daarin is men tekortgeschoten. Wat me razend maakt dat een bedrijf kan profiteren van de lage arbeidskorting,en een no risk polis die een bedrijf ontvangt bij het in dienst nemen van een W.I.A. en desondanks iemand als ik heeft uitgeperst... Trieste wereld....

Door anouk op dinsdag 9 januari 2018, 13:58

Het artikel is niet up to date.
autisme komt waarschijnlijk niet meer voor bij jongens, vrouwen kunnen het beter maskeren zonder dat ze het zelf doorhebben. ik heb sinds een paar maanden diagnose. Diagnose niveau 1. AAS word nu onderverdeeld in niveau 1,2 of 3 en niet meer in subgroepen zoals PDD NOS, Asperger, enz.

Door kees op zaterdag 14 april 2018, 20:56

Ik heb autisme en had 20 jaar een reguliere baan in een magazijn. Structuur, duidelijke taken en vaste collega’s maakte dat mogelijk. Het was lichamelijk zwaar werk. 5 jaar geleden liep ik een lichamelijke beperking op, waardoor ik mijn baan verloor. Ik zit nu in de WIA en ben voor 100% afgekeurd. Dankzij een re-integratie traject heb ik een zittende baan gevonden. Ik verdien daarmee meer dan 65% van mijn oude loon. Over 3 maanden ben ik 1 jaar in dienst en verlies dan mijn WIA. Mijn gezondheid is niet veranderd toch verlies ik straks mijn WIA omdat ik 1 jaar 65% verdient heb van mijn oude loon. Het UWV gaat ervan uit dat ik beter ben. Maar dat is niet zo, deze baan is speciaal voor mij op maat gemaakt, de kans dat ik weer zo’n baan vind is klein. Mijn werkgever is tevreden over mij, maar kan mij niet in vaste dienst nemen. Ik heb structuur nodig, ook financieel. Het verlies van mijn WIA geeft veel onzekerheid, stress en spanning. Deze kromme regel maakt mij zieker.

Door UWV Webcare op maandag 16 april 2018, 11:01

Hallo Kees,

Bedankt voor het delen van jouw verhaal onder dit artikel.

Ik kan me voorstellen dat er voor jou een onzekere periode aan gaat komen.

Het klopt dat de WIA-uitkering wordt beëindigd wanneer je structureel meer dan 65% van je oude loon verdient.
Dit betekent echter niet dat je de WIA-uitkering volledig kwijt raakt.

Als je gezondheid slechter wordt, dan kun je opnieuw aanspraak maken op je "oude" WIA-uitkering.
Meer informatie hierover, lees je hier: https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/bijna-2-jaar-z….

Wordt je contract niet verlengd na beëindiging van je WIA-uitkering? Vraag dan een WW-uitkering aan, zie hier: https://www.werk.nl/werk_nl/werknemer/uitkering-aanvragen/ww.

Ik wens je veel werkplezier toe!

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Door Leroy op dinsdag 17 april 2018, 19:07

Hallo Anouk. ik ben zelf een 17 jarige jongen met autisme (McDD, Diagnose sinds 2005) , recent hebben meerdere mensen in mijn omgeving ook de diagnose AAS gekregen. een aantal van hun zijn nog geen 10 jaar oud. Daarnaast volg ik mijn hele leven al behandelingstrajecten in meerdere organisaties, en ik zie toch echt veel meer jongens/mannen met autisme dan meiden/vrouwen. Desondanks heb ik me er nooit echt in verdiept tot nu ivm zelfstandig gaan wonen.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord