UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Isabelle Lebrocquy en Sonja Willems
Mijn ziekte/beperking Interview

Wat kun je doen als je je baan verliest door kanker?

Mensen raken na kanker vaak hun baan kwijt: ‘Gooi dit talent niet weg.’

keer gelezen
1221

Mensen die kanker hebben of hebben gehad, raken vaak hun baan kwijt. Het vinden van een nieuwe baan gaat ze niet makkelijk af. Daarom initieerde oPuce drie jaar geleden het ‘Convenant Werk en Kanker’. Een groot aantal bedrijven ondertekenden deze overeenkomst, waarmee ze beloofden kankerpatiënten die werk zoeken, niet te discrimineren en werknemers met kanker te laten terugkeren naar hun baan.

Isabelle Lebrocquy (links) verloor haar baan toen ze darmkanker kreeg. Eenmaal hersteld, besloot ze dat het tijd was voor actie. Ze richtte oPuce op. Isabelle: ‘Omdat ik zelf mijn baan verloor door kanker, merkte ik hoe lastig het is daarna weer aan het werk te komen. Werkgevers zijn vaak bang voor de gevolgen; wat als je weer ziek wordt? Terwijl mensen die genezen van kanker niet meer kans hebben om opnieuw kanker te krijgen als ieder ander.’ Met oPuce wil ze het leven en vooral het werk van (ex-)kankerpatiënten verbeteren. Dit doet oPuce door samenwerkingen aan te gaan met grote bedrijven, waaronder farmaceutisch bedrijf Janssen Pharmaceutica, onderdeel van Johnson & Johnson.

Werk draagt bij aan kwalitatief leven

Sonja Willems, managing director Janssen Benelux licht toe: ‘Als producent van geneesmiddelen ontwikkelen we ook behandelingen tegen kanker. In dat opzicht is ‘Werk na kanker’ een prachtig initiatief dat in lijn ligt met waar wij mee bezig zijn. De laatste jaren zijn veel kankersoorten beter te behandelen, waardoor kankerpatiënten langer blijven leven en soms zelf een vergelijkbare levensverwachting hebben als de gemiddelde Nederlander. Het is dan uiteraard belangrijk niet alleen een langer, maar ook een kwalitatief leven te hebben. Daar hoort voor veel mensen werk bij; vanuit het sociale én het financiële aspect. Vandaar dat wij het convenant van oPuce hebben ondertekend. Een andere reden waarom we meedoen, is dat je nooit mensen mag wegsturen als het ze privé minder gaat. Als ik naar de medewerkers hier kijk, dan heeft iedereen wel ergens zorgen over. Ieder huisje heeft zijn kruisje. De één ligt in een vechtscheiding, de ander heeft een lastige puber. Weer een ander kampt met een burn-out. Die mensen stuur je niet de laan uit, dus waarom mensen met kanker wel? Als je dat doet, gooi je talent weg.’

Samen kijken naar mogelijkheden

Bij Janssen krijgen medewerkers die ondersteuning nodig hebben het Employee Assistance-programma aangeboden. Medewerkers kunnen dan terecht bij een professionele coach of adviseur. Sonja: ‘Ik geloof niet dat kankerpatiënten of ex-kankerpatiënten een aparte benadering nodig hebben. Wel leven er veel vooroordelen bij kanker, waardoor het opnieuw gaan werken soms onnodig fout gaat. Wat wij merken is dat ieder mens anders is in zijn of haar worsteling. De één spreekt er nauwelijks over, de ander wil er continu over praten. Het ene is niet beter dan het andere. Het belangrijkste is dat de leidinggevende hiermee om weet te gaan. Mensen moeten het gevoel hebben dat ze vrijuit kunnen spreken over hun ziekte, en dat dit niet gezien wordt als een zwakte.’ Volgens Sonja ligt de verantwoordelijkheid bij zowel de werkgever als werknemer. ‘We hebben vaak de neiging tegen mensen die ziek zijn te zeggen: “Maak je geen zorgen om werk, ga maar naar huis en kom maar terug als je je beter voelt”. Hiermee leg je de volledige verantwoordelijkheid bij de werknemer neer, terwijl je beter samen kunt kijken naar wat de medewerker nodig heeft om het werk te kunnen doen.

Werk zoeken met speciale app

Vanuit de oPuce Foundation werd onlangs de ‘Talent Connector’ ontwikkeld. Dit is het eerste onderdeel van het ‘Platform voor Werk en Kanker’ en is een ‘matching’ app. Door de app kunnen werkzoekenden die hersteld zijn van kanker rechtstreeks in contact komen met recruiters van de aangesloten bedrijven.

Sonja: ‘Wij werken hier ook aan mee. Het mooie is dat de kandidaat direct in contact komt met de recruiter. Het gaat om bestaande vacatures, geen gecreëerde banen.’ Omdat de matching app net bestaat, heeft het bij Johnson & Johnson nog niet geleid tot het aannemen van mensen. ‘Ze moeten de weg naar de Talent Connector nog weten te vinden. Maar ons streven is minimaal 5 à 10 mensen per jaar aan het werk te helpen. Voor ons is het belangrijk hiermee aan de slag te blijven, want mensen die zijn genezen van kanker kunnen en willen wel degelijk weer aan de slag.’

Meer informatie

Meer weten over werk vinden na kanker? Check de site Platform Kanker.nl en de site va de patiëntenorganisatie. Ook zijn er gespecialiseerde re-integratiebureaus waar je informatie kunt inwinnen, zoals www.re-turn.nl en www.stap.nu.

Gepubliceerd op: 17-12-2020

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord