UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Werken met multiple sclerose
Wat is MS
Mijn ziekte/beperking Achtergrond

Wat is MS?

MS, is dat niet een spierziekte? Dan kom je toch in een rolstoel? Waar staat MS eigenlijk voor? Uitleg en ervaringsverhalen over de ziekte MS.

keer gelezen
4883

Op 30 mei is het Wereld MS Dag. Wat is multiple sclerose, in het kort MS, precies? En welke gevolgen heeft de ziekte voor je werk en dagelijkse leven?

In Nederland zijn ongeveer 17.000 mensen met MS. Multiple sclerose (MS) is een ziekte waarbij de isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen is beschadigd. De ziekte komt 2,5 keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen en treft vooral jonge mensen tussen 20 en 50 jaar.

Symptomen MS

MS begint met aanvallen (relapses of schubs) die de myelinelaag beschadigen. Periodes van aanvallen en verbetering wisselen elkaar af. Klachten worden steeds heviger en de mate van invaliditeit neemt steeds meer toe. Veelvoorkomende verschijnselen zijn moeheid, cognitieve stoornissen, slecht zien, tintelingen, krachtsverlies, evenwichtsstoornissen, verlies van emotionele controle en problemen met plassen, stoelgang en seks.

Diagnose MS

De oorzaak van MS is onbekend. De diagnose kan lastig zijn omdat de symptomen wisselen. Meestal wordt er een MRI-scan van de hersenen en het ruggenmerg gemaakt om de diagnose MS te bevestigen en andere ziektes uit te sluiten. MS is niet erfelijk, wel lijken bepaalde genen een rol te spelen bij het ontstaan van de ziekte. Genezing van MS is niet mogelijk.

In Nederland hebben ongeveer 17.000 mensen MS

Gevolgen MS

Het horen van de diagnose MS is een schok en brengt vaak heftige emoties met zich mee. Veel mensen zien zichzelf al snel in een rolstoel belanden. In de praktijk kan zo’n 80% van de mensen 10 jaar na de diagnose nog steeds lopen. Na 20 jaar geldt dat nog voor 50%. MS heeft tot gevolg dat je bepaalde dingen niet meer kunt doen die je vroeger normaal vond. Je kijkt vaak anders naar jezelf en de omgeving kan anders naar jou gaan kijken.

Werken met MS

Mensen met MS kunnen wel blijven werken. Hoeveel uren dat zijn verschilt echter per persoon. Door de lichamelijke beperkingen en vaak ernstige vermoeidheid kunnen er problemen ontstaan op het werk. Er kunnen dagen zijn dat je bij het opstaan al of nog steeds moe bent. Mensen ervaren vaak problemen met het kortetermijngeheugen, plannen en organiseren en informatie verwerken. Door verminderde concentratie, traag denken, moeite met het vinden van woorden, slecht zien of een onduidelijke uitspraak kan de communicatie moeizaam verlopen. De psychische en emotionele gevolgen kunnen groot zijn. Het is belangrijk om goed te bespreken met een werkgever wat er nodig is om te kunnen blijven werken.

Leven met MS

Er bestaan geen middelen die de ziekte genezen. Interferon-injecties en corticosteroïden helpen de ziekte af te remmen en de symptomen te bestrijden. Er komen steeds meer nieuwe medicijnen op de markt die de kans op nieuwe aanvallen en het ontstaan van invaliditeit verminderen. Veel mensen hebben baat bij behandelingen door de revalidatiearts, fysiotherapie, ergotherapie of logopedie.

Tips voor leven met MS

  • Voorkom stress, eet gezond en leid een regelmatig leven;
  • Vermijd zware lichamelijke inspanning;
  • Hoge temperaturen kunnen klachten veroorzaken.

Meer informatie over MS:

Hier vind ik hulp voor mijn MS:

Kijktips over MS:

Lees verhalen van verschillende mensen met MS op UWV Perspectief:

Niet werken:

Wel werken:

Gepubliceerd op: 28-05-2018

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord