UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Deverra heeft Q koorts en is chronisch ziek
Vrouw voelt zich winnaar als ze kopje koffie drinkt
Mijn ziekte/beperking Blog

Wat is succes als je chronisch ziek bent?

Deverra heeft sinds een aantal jaren Q-koorts. Haar leven is hierdoor enorm veranderd. Waar status, werk en geld vroeger belangrijk waren, zijn nu heel andere zaken van belang. 

keer gelezen
5292

Deverra (43, WIA) stortte bijna 5 jaar geleden in, ze viel letterlijk op de grond. Waar kwam dat vandaan? Ze bleek Q-koorts te hebben. Haar lijf is kapot, maar haar geest is sterk. Ziekte verandert je, en ze staat dan ook heel anders in het leven nu. Deverra geeft haar huidige visie op succes. 

‘Succes is een goede dag hebben’

‘Wat is succes? Zelfs na 5 jaar ziek zijn merk ik dat ik succes associeer met werk, status, waar ik woon, welke auto ik rijd. Maar ook met hoe ik eruitzie, welke kleren ik draag en een stukje identiteit. 

De vraag die regelmatig voorbijkomt: ‘En wat doe jij voor werk?’, blijft voelen alsof ik geen succes heb. Mijn ego slaat op tilt en soms doet het nog steeds pijn dat het antwoord is: ‘Ik zit in de WIA, ik ben afgekeurd.’ Sommige mensen stellen de ‘waarom-vraag’, anderen zwijgen en weten niet goed hoe ze moeten reageren. Er ontstaat een ongemakkelijke situatie en meestal red ik deze door te vertellen wat ik wel doe in plaats van wat ik niet doe.’

Wat is succes?

‘Succes is getransformeerd ‒ door de jaren heen ‒ van status, geld en materialisme naar: in verbinding staan met mijzelf. Nu is succes dat ik de winter redelijk ben doorgekomen zonder heel diepe dalen. Succes is wanneer ik een dag naar buiten kan met mijn fotocamera, of kan schilderen. Succes is het contact met mede-Q-koortspatiënten, waarbij we onze ervaringen delen en her- en erkenning vinden bij elkaar. Succes is een goede dag hebben, kunnen schrijven, een goed gesprek voeren. Succes is een keer zo hard lachen dat de tranen over mijn wangen lopen. En succes is ook loslaten en accepteren. 

Het chronisch ziek zijn heeft mij tot de kern gebracht van waar het leven echt om gaat. Als dat geen succes is!’

Praat mee

Wat is voor jou succes? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

Gepubliceerd op: 29-03-2018

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord