UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Jerome en Meike hebben allebei TOS
Werken Achtergrond

Werk vinden met TOS

Heb jij een taalontwikkelingsstoornis en ben je op zoek naar werk? Volg dan een online presentatie (webinar) van UWV over werk vinden met een taalontwikkelingsstoornis (TOS).

keer gelezen
1948

Heb jij een taalontwikkelingsstoornis (TOS)? Ben je op zoek naar werk? Volg dan een online presentatie (webinar) van UWV. Het gaat over werk vinden met TOS. Wie ben je, wat kun je en wat heb jij nodig om te kunnen werken? 

Het webinar vond plaats op 13 november 2019. Je kunt de presentatie terugkijken door op deze link te klikken

Meike en Jérôme hebben ook TOS. Zij hebben geholpen met het maken van het webinar. Waarom jij mee zou moeten doen? Jérôme: ‘Je kunt al je vragen kwijt over TOS.’ Meike: ‘Je leert meer over werk dat bij jou past. En je ontdekt dat je er niet alleen voor staat. Je hoeft je niet te schamen.’

Jérôme (28) over zijn leven met TOS

Jerome heeft een taalontwikkelingsstoornis

 

Jérôme: ‘Het kost mij veel energie om gesprekken te volgen en erop te reageren. Ik vind het best moeilijk om mijzelf te uiten. In een sollicitatiebrief of -gesprek moet je jezelf goed kunnen verkopen. Daarom vond ik het lastig om werk te vinden. Gelukkig werk ik nu bij de TOSfabriek als ervaringswerker. Het is afwisselend werk, ik heb elke dag iets anders te doen. Ook heb ik leuke collega’s met wie ik goed kan samenwerken.

Ik hoop dat er in Nederland meer bekendheid komt over TOS. Dan kunnen mensen rekening met ons houden. Daar zijn maar een paar kleine aanpassingen voor nodig. Denk aan rustig praten, niet te moeilijke woorden gebruiken, de tijd geven om iemand met TOS te laten praten en visuele ondersteuning zoals afbeeldingen, tekeningen en filmpjes.’

Meike (30) over haar leven met TOS

Meike heeft een taalontwikkelingsstoornis

 

Meike: ‘Hoe het is om TOS te hebben? Ik vind het lastig om dat in het kort aan iemand uit te leggen. Het leven met TOS is in ieder geval niet makkelijk. De maatschappij is steeds meer taalgericht en alles gaat in een sneller tempo. Doordat ik informatie traag verwerk, is dat snelle tempo soms lastig bij te houden.’ 

‘Werk vinden is voor mij nooit echt een probleem geweest. Ik bleef tijdens een sollicitatiegesprek altijd mezelf en dat konden mensen wel waarderen. Maar het behouden van werk was voor mij veel ingewikkelder. Het tempo lag te hoog, er waren te veel prikkels of dingen die ik niet begreep. Mezelf uiten was lastig. Het zat allemaal wel in mijn hoofd, maar het kwam er niet zo goed uit. Frustrerend. Ik werkte uiteindelijk op een lager niveau dan wat ik in theorie aankon. Gelukkig kan ik nu, in mijn werk als ervaringsdeskundige, mijn beperking omzetten naar mijn kracht. En andere mensen helpen dat ook te doen.’

‘Tegen vreemden zal ik niet snel zeggen dat ik iets niet begrijp. Je wordt snel gezien als dom of raar. Omdat TOS in Nederland zo onbekend is, kunnen mensen soms vervelend reageren. Als ik uitleg wat de stoornis inhoudt, zeggen mensen bijvoorbeeld dat zij ook wel eens iets niet begrijpen. Of niet op een woord kunnen komen. Ze bedoelen het misschien niet verkeerd, maar ik voel me niet serieus genomen. Met het webinar proberen we meer bekendheid te creëren over TOS. Bij het ontwikkelen hebben we goed gelet op de toegankelijkheid. Het webinar moet voor iedereen te begrijpen zijn, ook voor mensen met TOS. Anders is het een gemiste kans.’ 

UWV en TOS

UWV vindt het belangrijk dat de dienstverlening voor iedereen toegankelijk is. Dus ook voor mensen met TOS. Het webinar van UWV is ontwikkeld met hulp van ervaringswerkers van de TOSfabriek en experts van Kentalis, Werkpad en Gebruiker Centraal. Op deze manier kon rekening worden gehouden met de beperkingen van deze doelgroep. En hun specifieke uitdagingen bij het zoeken naar werk. Het webinar is toegankelijk voor mensen met TOS, maar ook voor hun ouders/verzorgers, begeleiders, werkgevers en andere geïnteresseerden. 

Je kunt het webinar hier terugkijken.

Wist je dat … 

  • het 18 oktober Wereld TOSdag is? Het thema van dit jaar is Houd het helder. Rond deze dag zijn er allerlei activiteiten bij verschillende organisaties te volgen rondom TOS.
  • ongeveer 266.000 kinderen en jongeren TOS hebben? In hun hersenen wordt taal minder goed verwerkt. Mensen met TOS hebben daarom veel moeite met het uiten en begrijpen van taal. Met extra hulp kunnen zij goed meekomen.
  • TOS vaker voorkomt dan autisme of ADHD? Desondanks is de stoornis in Nederland vrij onbekend.

Meer over TOS

TOS is een neurocognitieve ontwikkelingsstoornis en dat betekent dat taal in de hersenen minder goed wordt verwerkt. Het is uitdrukkelijk geen taalachterstand, maar een taalstoornis. Die is aangeboren, dus ‘je groeit er niet overheen’. Het proces van taalontwikkeling verloopt afwijkend doordat de hersenen taal niet optimaal verwerken.

Voor mensen met TOS is het belangrijk dat zij een duidelijke uitleg krijgen wat er van hun verwacht wordt en dat er een goede structuur van de dag wordt geboden. Gebruik eenvoudige taal en praat rustig. Voorkom vakjargon en ga niet door elkaar praten. Anders is het gesprek voor iemand met een TOS niet te volgen. Het is daarnaast heel belangrijk dat een werkgever en collega’s geduldig zijn en er voor open staan om een vraag te beantwoorden. Ook al is deze vraag al vaker gesteld.

Wil je reageren? Dat kan onder het artikel.

Gepubliceerd op: 17-10-2019

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord