UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING

Werken Nieuwsbericht

31 Wajongers aan het werk met hulp UWV en John Williams

In sommige sectoren is het moeilijk om personeel te vinden. John Williams en UWV losten dit op door mensen, met een Wajong-uitkering, te koppelen aan werkgevers in Zeeland.

keer gelezen
759

In maart startte John Williams een project in samenwerking met UWV om werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen. Het blijkt een succes. Steeds meer jongeren melden zich aan om te werken als schoonmaker in vakantieparken in Zeeland.

Alle huidige deelnemers aan het project behoren tot de Wajong-doelgroep. Dankzij het werkplein van UWV Rijnmond hoorden zij over deze kans en hebben zij zich aangemeld als kandidaat. Het feit dat de kandidaten geen ervaring hebben in de schoonmaakbranche is geen belemmering, waardoor de drempel voor aanmelding een stuk lager is. Ook het feit dat deelnemers met een bus opgehaald en thuisgebracht worden maakt het makkelijker voor Wajongers om aan de slag te gaan. De mogelijkheid om trainingen te volgen, certificaten te behalen en de doorgroeikansen zorgen ervoor dat ze extra gemotiveerd zijn.

Tamara van Ark, staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid, sprak begin juli met UWV, John Williams en de deelnemers over hun ervaringen: ’Het is mooi om te zien hoe enthousiast deelnemers zijn. UWV en John Williams hebben hier echt een mooi project neergezet. Werk is voor Wajongers heel belangrijk. Alle initiatieven om hen aan het werk te krijgen juich ik toe. Van dit soort projecten kunnen we leren. Om zo nog meer bedrijven te inspireren om veel meer vergelijkbare projecten te starten. Bedrijven hebben baat bij een diverse groep medewerkers, ook gezien de krapte op de arbeidsmarkt.’

Vanuit de Wajong aan het werk

Deelnemer Ferdi Boonstra: ‘Ik wil meedoen in de maatschappij en een rolmodel zijn voor mijn kinderen door te laten zien dat je moet werken en dat je je eigen broek moet kunnen ophouden.’

Mitchell Bisch en Leila Kievit hebben een moeilijke tijd achter de rug en deze nieuwe baan is voor beiden een nieuwe start en daarmee een lichtpunt: ‘We hebben een zware tijd gehad en door nu weer aan de slag te zijn, hebben we het gevoel dat we deel uitmaken van de samenleving. We kunnen ons nu richten op een betere toekomst.’

Meer weten?

Omroep Zeeland maakte een mooie video over het project: Niet lullen, maar poetsen: tv-presentator John Williams helpt werkloze jongeren aan een schoonmaakbaan.

Gepubliceerd op: 10-07-2019

Reacties

Door Ghislaine Belvroy op donderdag 11 juli 2019, 14:23

Wat leuk om dit te zien! Ik ken John Williams nog van mijn tijd dat ik bij EndeMol werkte achter de schermen als visagiste, hairstylist. John was toen presentator bij Call TV en was één van mijn eerste mensen die ik ging opmaken ? Mooi programma dit! Super leuk!

Door CC op donderdag 11 juli 2019, 22:00

Minder prettige ervaringen met John en team. Probleem opgelost maar niet heus en zij over mijn rug een leuk programma omdat je wordt meegesleurd in het happy-end-verhaal, dat er hoe dan ook moet komen, ook al is het er niet, dus ben niet zomaar overtuigd.

Door andre op vrijdag 12 juli 2019, 15:24

Ik heb ook best wel wat negatieve dingen gelezen over John toen hij host was van de televisie serie: Een dubbeltje op zen kant. Hij staat bekent als iemand die het heel mooi kan brengen, maar dat het achter de schermen heel weinig voorstelt of doet.

Ik heb dan toch een paar vragen: Stel je zou daar gaan werken krijg je dan ook een opleiding op MBO niveau, of is het alleen werken zonder dat je iets leert? Als tweede zou ik wel willen weten wat nou concreet de doorgroei mogelijkheden zijn, dus geen zweverige taal, maar concreet zijn. Als derde zou ik wel eens willen weten hoe het werkt met loon betalingen, en welke CAO er van toepassing is. Als vierde: Het is belangrijk dat werken direct beloond wordt, dus geen zweverige taal, maar wat is nou concreet de beloning die in dit geval in geld of opleiding uit te drukken moet zijn?

Dat zijn vragen die ik in de video niet beantwoord zie. Kijk dat zweverige dat kennen de meeste wel, maar wat levert het nou concreet op naast een werkplek.

Door UWV Perspectief op woensdag 17 juli 2019, 11:28

Beste André,
ik heb antwoord op je vragen. Zie onder.
1. Krijg je een Mbo-opleiding? Nee, je krijgt geen Mbo-opleiding, wel krijg je op termijn een interne opleiding die gericht is op schoonmaakwerkzaamheden.
2. Zijn er doorgroeimogelijkheden? Ja, iedereen start als ‘schoonmaker’ maar je kan doorgroeien naar de functie ‘controleur’ of ‘objectleider’.
3. Hoe zit het met loon? Vanuit de Wajong start iedereen met een proefplaatsing van 2 maanden. Wordt deze succesvol afgesloten dan volgt er een contract van 6 maanden en betaling conform CAO (schoonmaak).
Redactie UWV Perspectief

Door andre op zaterdag 20 juli 2019, 17:35

Deel 1

Beste UWV, bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen. Ik zal het proberen het probleem aan te duiden: Je kan in dit geval doorgroeien, er is dus een kans aanwezig. Op het moment dat het doorgroeien niet gebeurt binnen 6 maanden, dan kom je dus weer op straat te staan. Dan heb je 6 maanden voor het minimum loon schoongemaakt, en 2 maanden met behoud van je uitkering daar gewerkt.

Promotie maken binnen een bedrijf is niet voor iedereen weggelegd, omdat er gewoon simpel niet genoeg plaatsen zijn. Daarom is het behalen van een opleiding belangrijk, zodat je ook iets hebt, mocht je niet doorgroeien. Je kan dan een andere baan zoeken.

In het filmpje zag ik bijvoorbeeld dat er een jongen die al 3 maanden op zijn contract aan het wachten was.

Het is gewoon een geval van vertrouwen hebben en goede bindende afspraken maken. Ik heb op televisie en forums over John gelezen, en het zijn vooral negatieve dingen. De reden waarom is puur omdat er gewoon heel weinig concreets uit komt.

Door andre op zaterdag 20 juli 2019, 17:50

Deel 2
Wat ik dus niet goed begrijp is waarom er dan niet concreet geïnvesteerd word in de doelgroep. Je werkt daar 2 maanden met behoud van je uitkering. Dan kan John bijvoorbeeld best een fors gedeelte voor een MBO opleiding naar keuze betalen. Als er dan naar 12 maanden geen promotie gemaakt is dan heb je wel een erkende MBO diploma en zou je het bij een andere werkgever kunnen proberen.

Nu zie ik in het filmpje een man die heel zweverig praat. En je ziet een jongen die een maand langer op zijn contract moet wachten op 0:24 geeft hij aan dat hij 3 maanden bezig is. Ik denk gewoon dat John gewoon niet te vertrouwen is. En dat baseer ik gewoon op zijn resultaten bij de televisie serie een dubbeltje op zijn kant, en de soms negatieve reacties die hij kreeg. En dat gevoel word bevestigd door zijn zweverige gepraat.

Misschien is het goed om alle Wajongers via het form up-to-date te houden over dit traject. Ik ben zelf heel benieuwt, en zal het zeker met belangstelling volgen.

Door andre op zaterdag 20 juli 2019, 17:54

Deel 3
Nog één laatste toevoeging: Natuurlijk is een MBO opleiding niet voor iedereen geschikt, maar ik geloof er wel in om het maximale uit je zelf te halen. En als een MBO opleiding geen optie voor je zou zijn dan kan een interne opleiding bij wat voor een bedrijf dan ook echt wel een goede oplossing zijn. Het moet natuurlijk wel goed afgesproken worden.

Ik wil iedereen het beste toewensen die in dit traject werkt en ik hoop dat er een goede leuke toekomst uitkomt. Ik zal het zelf zo goed mogelijk volgen net als een paar andere verhalen op dit forum.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord