UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING

Werken Video

Open Hiring: aan de slag zonder sollicitatie of cv

Zonder sollicitatiegesprek of cv meteen aan het werk? Bij bakkerij De Koekfabriek kan dat. Je schrijft je in, en zodra er een plek vrij is, kun je beginnen. Zo makkelijk is het echt!

keer gelezen
800

Soms kan het zoeken naar werk een loodzware opgave zijn. Een sollicitatiegesprek voeren bijvoorbeeld, is spannend en niet altijd makkelijk. Hoe geweldig is het als je gewoon meteen aan de slag kan wanneer er een arbeidsplek vrijkomt? Dat kan bij De Koekfabriek en heet open hiring. ‘We richten ons op wat iemand kan en niet op wat iemand niet kan.’

‘We bakken koekjes om mensen in te huren’

Het idee van open hiring is simpel: zodra er ergens een werkplek is gaat de inschrijving open voor nieuwe mensen. Tot die tijd kom je op een wachtlijst. Zijn er weer nieuwe mensen nodig dan kom je aan de beurt, ongeacht je achtergrond, cv of ervaring. Zo heeft iedereen een gelijke kans op een baan. 
Het concept is over komen waaien uit Amerika. De Amerikaanse bakkerij Greyston bedacht het al in 1982 in New York. Zij creëerden werkplekken voor mensen die maar niet aan werk konden komen. In de loop der jaren hielpen ze zo 3.500 mensen aan werk.

Iedereen is welkom

De Koekfabriek nam dit principe over. Arthur de Nerée is directeur en legt uit: ‘Het motto van De Koekfabriek is: kijk naar wat mensen wél kunnen en niet alleen naar wat ze niet kunnen. Wij huren geen mensen in om koekjes te bakken, maar we bakken koekjes om mensen in te huren. We zijn een gewone werkgever met een sociale missie. Daarom nemen we iedereen aan. Iedereen is welkom. Je achtergrond maakt ons niet uit.’

Ook mensen die maar moeilijk aan de bak komen, kunnen hier werken. Zoals de zeer slechtziende Giovanni. Hij werkte eerder in Zeist. Het vervoer van en naar zijn werk ging per taxi waardoor hij vaak drieënhalf uur per dag onderweg was. Toen hij bij De Koekfabriek ging werken, kon zijn familie hem brengen en halen. Dat betekent voor Gio – zoals iedereen hem noemt – niet alleen minder reistijd, maar ook veel meer vrijheid.

Werken als je slecht ziet

Voor zowel Gio als De Koekfabriek was het spannend welke werkzaamheden hij zou kunnen gaan doen. Gio wil steeds iets nieuws leren, iedere dag is er een gevarieerd werkaanbod voor hem. Van meegaan met bestellingen wegbrengen, koek opleggen en inpakken, tot het rondleiden van belangstellenden in De Koekfabriek. Maar hij legt ook uit op presentaties wat De Koekfabriek doet en wat dat voor hem betekent.

Overal koekjes

En kan hij van de koekjes afblijven? ‘Mijn favoriet is Chocolat Chip. De eerste maanden snoepte ik veel, nu alleen nog om te testen en te proeven.’ De Koekfabriek is tevreden met het enthousiasme en de inzet van Gio. Hij is een voorbeeld voor veel anderen. Gio op zijn beurt is blij met zijn werk. ‘De collega’s accepteren je. Wat voor beperking je ook hebt.’

Meer weten over werken bij De Koekfabriek?

De Koekfabriek is flink aan het groeien: er zijn nu 6 vestigingen in Nederland.  Er is plek voor nieuw personeel. Dus zie je op tegen solliciteren en ben je onzeker over je cv,  dan is dit misschien wel iets voor jou! 

  • Kom langs en schrijf je in.
  • Maandag t/m donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur.
  • De Koekfabriek, Agro Businesspark 75 in Wageningen

Op de website van de Koekfabriek vind je nog veel meer informatie, bijvoorbeeld over de werkzaamheden, de uren die je kunt werken en de werktijden.

Gepubliceerd op: 21-11-2019

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord