UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Portret van Sven Romkes die zich inzet voor inclusiviteit binnen ABN AMRO.
Werken Interview

Aan het werk met een arbeidsbeperking

Sven heeft er op een succesvolle manier voor gezorgd dat ABN AMRO zich enorm inzet om mensen met een arbeidsbeperking aan werk te helpen.

keer gelezen
693

Sven Romkes werkt bij ABN AMRO en zet zich daar als medewerker binnen het programma B-Able in voor mensen met een arbeidsbeperking. Zelf heeft hij ook een aantal beperkingen. ‘Ik zei: laten we eerst maar eens wat mensen aannemen en kijken of het werkt.’

LET OP!

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor de Wajong en lijken de verschillende soorten Wajong (oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015) meer op elkaar. Het kan zijn dat de Wajong-informatie hieronder niet meer helemaal actueel is. Kijk op uwv.nl/veranderingenwajong wat de veranderingen voor jou betekenen.

‘Ik wilde wel eens een baan met behoud van salaris'

Sven werkt samen met 3 collega’s voor het B-Able programma. B-Able is verantwoordelijk voor de werving en selectie van medewerkers met een arbeidsbeperking, en zorgt voor de juiste ondersteuning. Het programma Warm Welkom is een van de programma’s van B-Able. Svens functie: People Development Consultant Diversity & Inclusion. Gevraagd naar wat dat precies inhoudt, zegt Sven: ‘Ik zorg ervoor dat mensen met een beperking het beste uit zichzelf weten te halen.’ Sven lijkt daar bij uitstek de geschikte persoon voor, mede doordat hij zelf tot de doelgroep behoort. ‘Ik heb 3 beperkingen’, vertelt hij. ‘Een lichamelijke beperking, een ernstige chronische longaandoening en een hersenbeschadiging.’ Deze omstandigheden hebben hem er nooit van weerhouden om een maatschappelijke loopbaan na te jagen. Integendeel. Hij studeerde eerst communicatiewetenschappen en deed ook de pabo. Maar voor de klas staan bleek niet het beste idee. ‘Omdat ik vanwege mijn hersenbeschadiging geen overzicht kan houden, dacht ik dat lesgeven wel eens een probleempje zou kunnen worden. Dat was ook zo’, zegt hij droog.

Gefronste wenkbrauwen

Vervolgens solliciteerde hij bij een zorgorganisatie. Daar werd hij in eerste instantie afgewezen omdat men geen goede ervaringen had met mensen met een beperking. Een keiharde boodschap natuurlijk, die ook bij de zorgorganisatie zelf een paar wenkbrauwen deed fronsen. Daarop kreeg Sven alsnog een tweede gesprek en werd aangenomen als persvoorlichter, maar na 6 jaar was er na een reorganisatie geen plek meer voor hem.

Via misdrijf aan werk

Sven beraadde zich op zijn volgende stap. Hij wilde een ‘echte baan’. Niet dat zijn werk als persvoorlichter niet echt was, maar, zegt hij, ‘dat was met behoud van uitkering, en ik wilde nu wel eens een baan ‘met behoud van salaris’.’ Op een bijzondere manier zorgde een misdrijf ervoor dat hem dat lukte. Toen zijn handbike, een speciale fiets, werd gestolen, deed hij zijn verhaal daarover op de regionale omroep. Het hoofd van Diversity & Inclusion bij ABN AMRO zag die uitzending en vroeg Sven of hij wellicht interesse had in een baan bij de bank. Dat had hij.

Gewoon doen

Sven: ‘Aanvankelijk was ik medewerker Communicatie. Ik zag in het jaarplan van ABN AMRO dat ze veel beleid hadden op het gebied van diversiteit en dat ze meer wilden doen met arbeidsgehandicapten. Ik heb gevraagd of ik daar de leiding in mocht nemen. Dat mocht. Sterker: ik kreeg in feite carte blanche.’ Sven ging meteen aan de slag. ‘Ik zie veel bedrijven moeilijk doen. Ze maken eindeloos beleid en plannen en zijn zomaar een paar jaar verder voor ze echt mensen aantrekken. Ik zei: laten we eerst maar eens wat mensen aannemen en kijken of het werkt.’ Dat bleek een goede methode.

Niet altijd succes

Natuurlijk waren er ook mislukkingen, maar daarvan werd veel geleerd. Sven: ‘Bij de eerste 5 werknemers die we in het kader van B-able aannamen, was er een die tijdens de sollicitatie niet alles over zijn beperking had verteld. Daar kwamen we op de werkvloer achter. Dus hebben we gezocht naar manieren om tijdens de sollicitatiegesprekken voldoende door te vragen.’

Samenwerking UWV

Inmiddels zijn er 108 mensen met een arbeidsbeperking in dienst bij ABN AMRO. Het doel is 225 in 2025 (die dan ook nog steeds in dienst moeten zijn, en dus niet tussentijds al zijn vertrokken). ‘We liggen dus op schema’, zegt Sven. Een groot deel van de mensen die via B-Able in dienst komen, zijn werkzaam op ‘normale’ functies bij ABN AMRO. Het andere deel werkt via de programma’s Warm Welkom en Gebarista. B-Able werkt nauw samen met het Landelijk WerkgeversServicepunt (LWSP) van UWV. Samen kijken ze naar geschikte kandidaten en of er voorzieningen nodig zijn, zoals aanpassingen van de werkplek.

Ruben Ham, landelijk adviseur werkgeversdiensten bij UWV, is blij met de inspanningen die ABN AMRO verricht op het gebied van diversiteit en inclusiviteit. ‘Ik besef hoe lastig het is om binnen een krimpende kennisorganisatie als ABN AMRO plekken te creëren voor mensen die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen’, zegt Ruben. ‘Door op deze manier en op deze schaal functies voor de banenafspraak te creëren, steekt ABN AMRO als eerste in de sector zijn nek uit. En doordat de bank dat doet, zien we dat andere organisaties binnen de financiële sector dat voorbeeld langzaam overnemen.’

Meer weten over werken bij ABN AMRO?

Ook interesse in een passende baan bij ABN AMRO? Kijk op de webpagina Diversiteit en inclusie voor meer informatie. 

Waar ken je Sven Romkes nog meer van?

  • Sven deed mee aan de verkiezing van de minister van Gehandicaptenzaken op 17 juni 2019. Hij zat bij de laatste 3 in de finale, maar verloor van Rick Brink.
  • Sven werkt aan het boek ’50 gegronde redenen om een gehandicapte te haten’
  • Sven is sit-down comedian en treedt af en toe op met een eigen show, en is vaste maandelijkse columnist op People Power Radio.
Gepubliceerd op: 25-07-2019

Reacties

Door Claudia op vrijdag 26 juli 2019, 11:07

Heel leuk dat ABN amro zo bezig is met diversity & inclusion. Dat neemt niet weg dat ik toen de crisis uit brak als 1 van de eerste weggebonjourd ben na 14 jaar trouwe dienst ik ben notabene ziek geworden op de werkvloer en heb 12 jaar uitstekend werk geleverd ondanks mijn beperking ik gaf toen al aan over een paar jaar gaan jullie op zoek Naar mensen zoals ik . En nu mag ik niet meer terug komen omdat ik toentertijd een afkoopsom gekregen heb. dat doet nog steeds heel veel pijn.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord