UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Alle studenten met een medische beperking dezelfde studietoeslag
Werken Nieuwsbericht

Gelijke studietoeslag voor student met medische beperking

Studenten die niet kunnen bijverdienen naast hun studie vanwege hun medische beperking, kunnen via hun gemeente studietoeslag ontvangen. 

keer gelezen
715

Veel studenten hebben een bijbaan om hun studie te betalen. Voor studenten met een medische beperking geldt dit meestal niet. Zij kunnen in hun gemeente een individuele studietoeslag aanvragen; een bedrag van ongeveer € 300 per maand.

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft besloten dat vanaf 1 januari 2020 de individuele studietoeslag in elke gemeente hetzelfde moet zijn. Voor die tijd verschilde de hoogte van deze toeslag per gemeente. Het bedrag van rond de € 300 is gelijk aan de studieregeling in de Wajong2010. Deze regeling geldt voor studenten met een medische beperking die ook studiefinanciering ontvangen. Het betekent dat de toeslag voor veel studenten omhoog gaat.

Tamara van Ark: ‘Het mag voor de hoogte van de studietoeslag niet langer uitmaken in welke gemeente je woont. Deze studenten verdienen allemaal een financiële steun in de rug. We willen dat ze hun studie af kunnen maken.’ De staatssecretaris vindt het belangrijk dat ook jongeren met een medische beperking de mogelijkheid krijgen om een studie te volgen om zo een betere kans op een baan te maken. De individuele studietoeslag kan daarbij helpen.

Veranderde eis

Behalve dat de hoogte van de studietoeslag gelijk is getrokken, zijn ook de criteria voor de regeling aangepast. Voorheen was de regeling toegankelijk voor studenten die niet in staat waren het wettelijk minimumloon te verdienen. Dit veranderde in de eis dat iemand door een medische beperking structureel niet kan bijverdienen naast de studie. De uitvoering van de individuele studietoeslag blijft bij gemeenten. Zij mogen alvast vooruitlopen op de wetswijziging die per 1 januari 2021 ingaat.

Voorwaarden individuele studietoeslag 2020

De studietoeslag is een vorm van bijzondere bijstand. Er gelden daarom een aantal voorwaarden die ook gelden bij een bijstandsaanvraag. 

  • Je vermogen mag niet hoger zijn dan de vermogensgrens die geldt bij het aanvragen van een bijstandsuitkering. Voor een alleenstaande is dat in 2020 € 6.225, voor een alleenstaande ouder en voor mensen die gehuwd zijn of samenwonen is dat € 12.450. Het heeft geen zin de studietoeslag aan te vragen als je meer vermogen hebt in box 3. 

Naast de vermogenstoets gelden de volgende voorwaarden:

  • Je woont in de gemeente waar je de aanvraag indient.
  • Je bent tussen de 18 en 30 jaar oud.
  • Je hebt een beperking/handicap.
  • Je hebt recht op een uitkering volgens de wet studiefinanciering of WTOS.
  • Verandert je situatie, geef dan zo snel mogelijk de veranderingen door aan je gemeente
  • Elk halfjaar vindt er een controle plaats of je nog recht hebt op de studietoeslag.

Ook een individuele studietoeslag aanvragen?

Neem voor het aanvragen van de individuele studietoeslag contact op met de gemeente waar je ingeschreven staat. Vraag de toeslag op tijd aan, bij voorkeur voordat je je studie start. Krijg je de toeslag toegekend, dan ontvang je deze vanaf de datum van je aanvraag. Vraag je de toeslag later in je studie aan, dan ontvang je mogelijk minder toeslag. 

Bronnen: RijksoverheidBinnenlands Bestuur en Financieel.infonu.nl.

Gepubliceerd op: 22-10-2019

Lees meer over

Opleiding Toeslagen

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord