UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Tips voor werk zoeken met een arbeidsbeperking
Tips voor werk zoeken met een arbeidsbeperking
Werken Tips

Hoe verkoop je een arbeidsbeperking op je cv?

‘Maak met positiviteit en creativiteit reclame voor jezelf. Dat trekt de aandacht van werkgevers’, weet student Karlotte Valkema.

keer gelezen
6182

Een arbeidsbeperking kan voor werkgevers een reden zijn om je niet uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Karlotte Valkema, student Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, vertelt hoe je positief opvalt.

'Verberg je beperking niet'

‘Verberg je beperking niet, maar vertel werkgevers wat je wel goed kunt en hoe je de gevolgen van je beperking oplost’, is het advies van Karlotte. Samen met Shireen Meulema onderzocht zij vorig jaar in het kader van haar opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening hoe je een arbeidsbeperking op je cv het beste kunt verkopen. 

Vraag om aanbevelingen

‘Presentatie wordt steeds belangrijker ten opzichte van opleiding, wees daarom creatief en denk out of the box bij je presentatie aan een werkgever’, zegt Karlotte. ‘We hebben ons onderzoek gebaseerd op een enthousiaste jongeman met ADD. Dat is een concentratiestoornis waardoor hij moeite heeft met prikkels. En hij kan minder goed zijn aandacht vast houden. Om extra nadruk te leggen op zijn goede kanten hebben we een aantal van zijn familieleden, vrienden en collega’s gevraagd om positieve eigenschappen en vaardigheden van hem op papier te zetten. Deze uitspraken hebben we in een powerpointpresentatie gekoppeld aan de werkervaring op zijn cv.’ 

Maak een handleiding

‘We hebben hem ook het idee gegeven om een soort handleiding voor zijn beperking ADD te maken. Hierin kan hij kort en op een luchtige manier omschrijven hoe hij met zijn beperking omgaat en welke dingen hij goed kan. Daarbij krijgt de werkgever in de handleiding tips over hoe hij kan helpen om hem zo goed mogelijk te laten functioneren.’

Een gat in je cv

Met een arbeidsbeperking is de kans groter dat je niet aaneengesloten perioden hebt gewerkt. Of dat je een opleiding niet afgemaakt hebt. Het gevolg is een gat in je cv. Karlotte zegt: ‘Maak duidelijk wat je tijdens een gat hebt gedaan. Dat kan van alles zijn, zoals vrijwilligerswerk, een cursus, een reis of interessante boeken die je hebt gelezen.’

Bel na een afwijzing

‘Een afwijzing is natuurlijk niet leuk, maar blijf positief en probeer er iets mee te doen. Bel bijvoorbeeld met de werkgever en vraag waarom je niet bent aangenomen. Bereid je goed voor op het telefoongesprek door vooraf je vragen op te schrijven. Ga niet te snel akkoord met een simpele reden als ‘niet genoeg ervaring’, maar vraag door. Misschien heb je door dit gesprek meer kans bij een volgende sollicitatie’, besluit Karlotte.

Verschillende meningen 

De meningen zijn verdeeld over het feit of je bij je sollicitatiebrief je beperking al moet melden of niet. Veel mensen vrezen dat je brief dan sowieso weggelegd wordt. Volgens hen is het beter om pas bij een ontmoeting over je aandoening te vertellen. 

Gepubliceerd op: 06-03-2015

Je kunt niet reageren op dit artikel

Door Aspergerdame op dinsdag 14 juli 2015, 14:35

En wat als je nauwlijks een netwerk hebt?....

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord