UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
realisten van Fnv
werk zoeken met arbeidsbeperking met de de realisten
Werken Tips

Jongeren met een arbeidsbeperking zoeken werkgevers op

Werkgevers weten te weinig over het aannemen van jonge mensen met een arbeidsbeperking. CNV Jongeren gaat dat veranderen.

keer gelezen
6308

Door onbekendheid bij werkgevers komen te weinig jonge mensen met een arbeidsbeperking aan een baan. Via CNV Jongeren zoeken deze mensen werkgevers op en vergroten zij de bekendheid.

Regionale aanpak brengt werkgevers en Realisten makkelijker tot elkaar

CNV Jongeren zet zich al jaren in voor jonge mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit doet de vakbond onder andere met een Realisten Promoteam. Dit team bestaat uit jonge mensen met een arbeidsbeperking, de Realisten, die moeilijk aan het werk komen. De Realisten gaan bij werkgevers langs om uitleg te geven over de Participatiewet. Ze vertellen over zichzelf en de motivatie om te werken, maar ook over wettelijke regelingen en mogelijkheden. Deze aanpak werkt. Nadeel: soms moet een Realist uit het noorden van het land op bezoek bij een werkgever in het zuiden. De kans op werk is dan klein, omdat de afstand te groot is. Daarom is er nu een meer regionale aanpak: de Realisten Roadmovie. 

Realisten Roadmovie

Deze aanpak zorgt ervoor dat werkgevers in contact komen met Realisten uit de eigen regio. Doordat de Realisten hun gezicht laten zien en in gesprek gaan met werkgevers, wordt onbekendheid verminderd. Maar voor het zover is, is er al een en ander aan voorafgegaan.

Hoe werkt het?

  • De Realisten uit het Promoteam krijgen ondersteuning van een projectteam uit de regio. Een projectteam bestaat uit 5 à 6 professionals: arbeidsdeskundigen van UWV, accountmanagers van WerkgeversServicepunten, grote werkgevers en gemeenten. Op dit moment zijn de teams in 7 regio’s in Nederland actief.
  • De Realisten leren zichzelf te presenteren aan werkgevers. Waar zijn ze goed in, waar hebben ze moeite mee, wat zijn hun ambities?
  • De professionals sporen werkgevers aan om Realisten uit te nodigen. Dit kan op al geplande events voor werkgevers, of bij bedrijven zelf. Realisten kunnen hier bijvoorbeeld een korte presentatie houden en vertellen over zichzelf. Werkgevers worden zo enthousiast gemaakt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen.
  • Het project is succesvol als de Realisten een baan overhouden na hun contact met een werkgever. 

Realisten aan het woord

Brendan Koster, Promoteam Amersfoort: ‘Ik zat een tijdje zonder werk en besloot me aan te sluiten bij de Realisten. Daar heb ik geleerd mezelf beter en zelfverzekerder te presenteren tijdens sollicitatiegesprekken.’

Debbie Willems, Promoteam Rivierenland: ‘Door de presentaties leer je beter vertellen wat je belangrijk vindt in je werk. Ik merk dat ik makkelijker een netwerkgesprek in ga. Ik vond het leuk maar ook spannend om te doen. Je leert jezelf te ontwikkelen.’ 

Meedoen?

Binnenkort starten de Realisten Promoteams ook in de regio’s Groot-Amsterdam en Rijk van Nijmegen. Heb je interesse om als Realist mee te doen in een van deze regio’s of wil je ook binnen jouw eigen regio een Roadmovie organiseren? Neem dan contact op met Robin de Rooij van CNV Jongeren via r.derooij@cnvjongeren.nl. 

Gepubliceerd op: 07-04-2016

Reacties

Door Jeroen2 op dinsdag 12 april 2016, 11:28

Deze pdf zegt alles over de CNV en hoe ze naar mensen met ene beperking kijken: http://www.cnvjongeren.nl/wp-content/uploads/2014/06/sollicitatiebijslu…

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord