UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING

Werken Video

#Kansopwerk: werken als schilder

Anton liet zich omscholen van vakslager naar vakschilder. ‘Je bent aan het leren en werken tegelijk. Het geeft mij ook ontspanning.’

keer gelezen
744

Anton (30) heeft ADHD en kan niet stilzitten. Hij is graag bezig. Toen het bij zijn vorige werkgever niet lekker liep, liet hij zich omscholen van slager tot schilder. Daar zijn ze blij mee in de bouw, want er is een groot tekort aan vakmensen.

‘Je bent van huis, je bent onder de mensen’

Het leerwerktraject dat Anton volgt is een initiatief van Opstap Personeelsdiensten. Opstap is gespecialiseerd in zij-instroomtrajecten voor mensen die in de bouw willen werken. Zij werken samen met UWV, gemeentes, VluchtelingenWerk en diverse vakopleidingen en stagebedrijven. Anton volgt zijn opleiding bij Schildersvakopleiding Zutphen. En loopt stage bij De Variabele, een vastgoedservicebedrijf dat onder meer voor Het Dorp in Arnhem werkt. Samen met 7 andere zij-instromers – statushouders uit Syrië en Irak, Wajongers en een WW’er – knapt Anton direct op de bouwplaats diverse panden op. Een ervaren leermeester geeft ter plekke begeleiding bij het schilderen. Maar ook van de meer ervaren schilders uit Syrië leert hij een hoop. ‘Ik leer nu de basis. Als de stage goed verloopt wil ik graag doorleren om de andere niveaus te halen. Dan ben je volwaardig schilder en dat lijkt me heel erg leuk.’

Wat houdt het zij-instroomtraject in?

Opstap werft kandidaten via UWV, gemeentes en VluchtelingenWerk. Een leerwerktraject duurt tussen de 3 en 6 maanden. Zo’n traject kun je in zijn geheel bij een vakopleiding volgen, inclusief stage. Alle zij-instromers krijgen een leerwerktraject waarmee ze niveau mbo 2 halen, plus het diploma vakbekwaamheid (PVB=Proeve van Bekwaamheid). Begin juni start er (hopelijk) een leerwerktraject tot stukadoor. Je kunt je hier al voor aanmelden, maar de startdatum is afhankelijk van de situatie rondom corona. Een opleiding tot schilder start op een later moment weer (waarschijnlijk januari 2021). Voor meer informatie en vragen kun je terecht bij Opstap: 0800-0202800 of mail naar info@opstapnaarwerk.nl.

Meer weten over omscholing naar de bouw?

Bekijk de video van Opstap waarin antwoord wordt gegeven op de vraag: hoe kun je vanuit een uitkering een mooie baan in de bouw vinden?

Vacatures in de bouw

Op werk.nl kun je zoeken op trefwoord naar vacatures voor de bouwsector.
Bekijk ook op Werkblad de vacatures per beroepsgroep
En het overzicht van websites met bouwvacatures.

Gepubliceerd op: 30-03-2020

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord