UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Maaike heeft een bipolaire stoornis
Werken Blog

Maaike zoekt ... eenvoudige werktaken

Als je even niet zo lekker in je vel zit, vertel je dat dan op je werk? Maaike durfde dit aan en vertelt hoe dit uitpakte.

keer gelezen
1327

In Maaikes laatste blog beloofde ze terug te komen op de begeleiding van haar nieuwe jobcoach en de verlenging van haar contract bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Is ze nog steeds blij met haar jobcoach en is haar contract verlengd?

Toen het einde van mijn halfjaarcontract bijna daar was, had ik een gesprek met mezelf: 
Over 2 weken loopt mijn contract af. Zou het verlengd worden? Ik heb nog geen negatieve reacties gehad op mijn werkzaamheden, maar wat is dat waard? Zijn ze blij met mij als collega?
Mijn jobcoach en ik probeerden te peilen waar het CJIB stond. Wilden ze verder met mij of moest ik op zoek naar een nieuwe baan?

MIJN TIP: Probeer zo’n 2 tot 3 weken voor je contract afloopt te peilen of je werkgever je contract wil verlengen. Zo laat je zien dat je jouw carrière zelf in beheer houdt en interesse hebt om ook in de toekomst bij dit bedrijf te werken. Daarnaast weet je dan waar je aan toe bent en kun je, indien nodig, zoeken naar een andere baan.

Ik was aan het werk toen mijn collega vroeg of ik ‘s middags tijd had om even apart te zitten. Dat moest wel lukken, maar in mijn hoofd schoot ik in de stress. Had ik iets verkeerd gedaan? Omdat ik niet kon bedenken wat ik fout had gedaan, ging ik rustig verder met mijn werkzaamheden. Toch werd ik steeds zenuwachtiger. Toen riep mijn collega me en liepen we naar een hokje waar mijn manager al aanwezig was. DIT was het moment. Ik zou horen of ze een toekomst voor zich zagen met mij. In het begin praatten we over wat algemene zakelijkheden totdat mijn manager het woord nam. JA! Ze waren tevreden en wilden graag verder met mij. Ik begon te stralen en zei dat ik ook graag met het CJIB verder wilde.

MIJN TIP: Ik heb het al in een eerdere blog gezegd, maar ik blijf het herhalen: vier je mijlpalen! Ik ben zo blij met een nieuw halfjaarcontract. Zo trots op mezelf, want ík heb dat bereikt! Nog nooit heb ik zo veel waarde gehecht aan deze bevestiging van een werkgever. Ik ben het waard om in dienst te mogen blijven, ondanks mijn beperkingen. En dus heb ik met mijn zwager en zus lekker taart gegeten die avond!

‘Ik ben het waard om in dienst te mogen blijven, ondanks mijn beperkingen.’

De 2 maanden daarop gingen als vanouds. Ik deed mijn werk en het CJIB was tevreden met mijn werkzaamheden. Alleen toen kwam ik in de mindere periode van mijn bipolaire stoornis: mijn depressie. Het was winter en juist in die periode gaat het slecht met mij. Ik had geen zin om uit bed te gaan. En als ik dat al deed, was dat de grootste activiteit van de dag, als het aan mij lag. Hoe kon ik deze gevoelens combineren met 3 dagen in de week werken? Ik besloot een gesprek aan te gaan met mijn leidinggevende en eerlijk te zijn over dat het werken mij zwaar viel.

MIJN TIP: Wees open naar je manager/leidinggevende over hoe het met je gaat. Gaat het niet lekker? Zit je slecht in je vel? Dit heeft invloed op je werk. Bij mij heeft het invloed op bijvoorbeeld mijn creativiteit en ambities. In mijn depressie ben ik niet creatief en mijn ambities gaan niet verder dan de dag doorkomen. Als je werkgever dit weet, kunnen ze er rekening mee houden. Ze begrijpen het dan ook beter als je misschien minder goed werk verricht dan anders.

De wintermaanden vielen me zwaar. Naar het werk toe gaan was een opgave en ik meldde mij vaker ziek dan normaal. Mijn thuisondersteuner hielp me door mij naar het werk te brengen, wanneer dat mogelijk was. Op het werk gaf ik aan dat ik tijdens mijn depressie geen creatieve dingen moest doen. Als ik eenmaal op het werk was, deed ik simpele klussen waarbij ik niet hoefde na te denken.

MIJN TIP: Zoek uit wat voor jou werkt in een mindere periode en communiceer dit naar je leidinggevende/manager. Voor mij was het heel duidelijk dat ik op dat moment geen artikel moest schrijven waarbij veel creativiteit werd verwacht. Simpele klussen gaan mij in de winter beter af. Door dit te communiceren kreeg ik meer simpele taken die op dat moment het beste pasten bij mijn functioneren.

Na de winter belandde ik weer in mijn neutrale periode. Ik kreeg weer zin in dingen en vooral ook in werken. Toen ik dit aangaf op het werk kreeg ik weer wat moeilijkere klussen. Maar hoe keek mijn leidinggevende/manager aan tegen de afgelopen periode? De laatste maanden verliepen duidelijk anders dan mijn eerste halfjaar bij het CJIB. Was hij tevreden over mijn functioneren of ...? Volgende keer kom ik terug op deze vraag.

Lees ook de eerdere blogs van Maaike:

Gepubliceerd op: 12-07-2019

Lees meer over

Jobcoach Depressie Blog

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord