UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Samen werken werkt!
Extra hulp voor mensen met psychische klachten
Werken Nieuwsbericht

Meer (financiële) hulp voor mensen met psychische problemen

Het is voor mensen met psychische problemen vaak lastig om werk te vinden en te houden. Door nieuwe afspraken tussen UWV, GGZ NL, gemeenten en andere organisaties moet dit snel veranderen.  

keer gelezen
1951

Er komt meer aandacht, samenwerking en geld om mensen met een psychische kwetsbaarheid te helpen bij het vinden en houden van werk. UWV, GGZ Nederland, gemeenten, professionals en cliëntorganisaties tekenden tijdens het Kennis- en Participatiefestival op 24 mei 2018 afspraken om dit voor elkaar te krijgen. 

Werk als medicijn

Bijna 43% van alle Nederlanders krijgt ergens tijdens zijn leven te maken met psychische problemen. Extra aandacht voor mensen met psychische aandoeningen is hard nodig. Het is voor hen vaak lastig om werk te vinden en te behouden. Uit onderzoek blijkt dat zij 3 tot 4 keer vaker werkloos zijn dan mensen zonder een psychische kwetsbaarheid. Maar door werk nemen psychische klachten over het algemeen juist af. Werk heeft een positief effect op de gezondheid omdat het structuur biedt, voor sociale contacten zorgt en het zelfvertrouwen vergroot. 

Jacobine Geel, voorzitter van GGZ Nederland: 'Mensen met een psychische kwetsbaarheid willen door te werken graag meedoen, in hun eigen onderhoud voorzien en gewaardeerd worden. En zo iets hebben wat de dag zin en richting geeft. Maar het is helaas niet vanzelfsprekend dat je met een psychische kwetsbaarheid je baan houdt, of gemakkelijk weer een baan vindt. Jammer!' 

Fred Paling, voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV, vult aan: 'Er is lang gedacht dat werk helemaal niet goed is als je psychische problemen hebt. Inmiddels is duidelijk dat passend werk ook een medicijn kan zijn.'

Vooroordelen tegengaan

Er wordt flink ingezet op ondersteuning naar betaald werk. Zo komt er onder andere meer aandacht om vooroordelen over mensen met een psychische kwetsbaarheid tegen te gaan. Werkgevers denken bijvoorbeeld vaak nog dat een werknemer met psychische problemen een terugval kan krijgen, of dat diegene zich minder goed kan concentreren. En nemen iemand dan niet aan. Een ander vooroordeel is dat zulke mensen gevaarlijk of onvoorspelbaar zijn. Het is belangrijk om dergelijke vooroordelen weg te nemen, omdat zij een hindernis vormen bij het vinden van een baan. Binnenkort starten er daarom pilots om verder te onderzoeken waar werkgevers tegenaan lopen als ze een werknemer met een psychische kwetsbaarheid in dienst nemen. En om te bekijken wat juist goed werkt. 

Routewijzer naar werk

Heb jij een psychische aandoening en wil je graag (weer) aan het werk? De Routewijzer van het Landelijke Platform GGz en de Landelijke Cliëntenraad kan je verder helpen met de juiste informatie bij het zoeken naar werk.

 

Kennis- en Participatiefestival

De afspraken tussen alle partijen zijn vastgelegd in het convenant ‘Samen werken aan wat werkt!’. De ondertekening hiervan vond 24 mei 2018 plaats tijdens het drukbezochte Kennis- en Participatiefestival in Den Bosch, waar professionals uit de zorg, gemeenten en het domein werk en inkomen elkaar troffen. Staatssecretarissen Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en haar collega Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) waren hierbij aanwezig. Staatssecretaris Paul Blokhuis: ‘Ik word blij van zo’n dag met zoveel mensen die er samen de schouders onder willen zetten. Fantastisch dat het zo breed leeft. Laten we samen mensen aan het werk helpen.’ Staatssecretaris Tamara van Ark: ‘Veel mensen met een psychische kwetsbaarheid hebben gelukkig ‘gewoon’ een baan. Maar er staan ook een heleboel mensen langs de kant. Ik wil dat we hen niet afschrijven. Ik geloof in mogelijkheden.’

Convenant Samenwerken aan wat Werkt

Betrokken partijen convenant ‘Samen werken aan wat werkt!’

De volgende partijen tekenden de overeenkomst: GGZ Nederland, UWV, Cedris, Divosa, de Federatie Opvang, Mensen Met Mogelijkheden, MIND, RIBW Alliantie, Stichting Samen Sterk Zonder Stigma en VNG. Met de ondertekening wordt de samenwerking uit 2012 tussen UWV en GGZ Nederland geïntensiveerd en verbreed. De ministeries van SZW en VWS en werkgeversorganisatie AWVN zijn nauw betrokken bij het nieuwe convenant.

Het convenant heeft inmiddels geleid tot een platform: 'Sterk door werk'.

Meer weten over psychische problemen en werk?

 

Bronnen: Factsheet Psychische kwetsbaarheid en werk (Kennis- en Participatiefestival), www.samenvoordeklant.nl

Reacties

Door harrie vossen op donderdag 7 juni 2018, 19:50

veel beloven, weinig geven
doen de gekken in vreugde leven

Door harrie vossen op maandag 18 juni 2018, 17:22

hoe kom ik in de pers(pectief)?
of ben ik te impulsief ?
en te actief ?

dichten is werken
dat kan ik merken
maar ik hou het niet binnen de perken

geld kan ik er niet meer verdienen
al krijg ik tienen
toch kan het ergens voor dienen

een goed doel
is wat ik bedoel
ik doe het op mijn gevoel

mijn hart begint harder te kloppen
wanneer de rijmwoorden kloppen
en ik niet meer kan stoppen

mensen moeten steeds maar werken
dat is aan hun humeur te merken
werken voor minder geld is voor de sterken

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord