UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Vrouw met psychische klachten poetst glazen in een restaurant
Werken Nieuwsbericht

Nieuw platform over werken met psychische kwetsbaarheid

Wist je dat mensen met ernstige psychische aandoeningen 30% minder kans hebben op een betaalde baan? Sterk door Werk wil daar verandering in brengen.

keer gelezen
784

Iedereen verdient het om mee te doen in de maatschappij. Ook mensen met een psychische aandoening. Het nieuwe online platform Sterk door Werk moet daarbij helpen. Ook in de lastige tijd waarin we zitten vanwege het coronavirus bieden de verhalen op het platform steun aan mensen met een psychische kwetsbaarheid. 

‘Werk helpt om niet in gedachten te verzinken. Ik ben dan minder somber’

Het online platform Sterk door Werk is een website voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met psychische kwetsbaarheid en werk. Werkenden, werkzoekenden, werkgevers en professionals kunnen er terecht. 

Wat vind je op het platform?

Sterk door Werk laat zien dat werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid goed mogelijk is, en dat werken je herstel bevordert. Je vindt er verhalen van mensen met een psychische kwetsbaarheid die vertellen wat het hebben van werk voor hen betekent. Iemand vertelt: ‘Ik heb een posttraumatische stressstoornis en last van depressies. Werk maakt mij gelukkig, ik verdien er mijn geld mee. En ik krijg er energie van. Maar het heeft me ook ziek gemaakt. Het is belangrijk dat mentale gezondheid bespreekbaar wordt op de werkvloer.’ 

Praktische tips en tools op het platform, maar ook praktijkvoorbeelden, een lijst met trainingen en bijeenkomsten helpen je bij het vinden en behouden van werk. Daarnaast vind je er verhalen van werkgevers die mensen met psychische kwetsbaarheden aannemen. En van professionals die zich voor (re-)integratie en behoud van werk voor mensen met psychische aandoeningen inzetten. 

Psychische kwetsbaarheid en corona

Vanaf 24 april vind je bij Sterk door Werk ook allerlei verhalen die in het teken staan van het coronavirus. Wat betekent de coronacrisis voor de begeleiding van mensen met een psychische kwetsbaarheid naar werk of bij behoud van werk? Op welke manier kan een professional in deze tijden mensen toch bijstaan? Wat betekent de coronacrisis voor werkgevers die werknemers met psychische kwetsbaarheden in dienst hebben? Wat doet ‘social distancing’ met je? Structuur en dagritme vallen weg, eenzaamheid en (financiële) onzekerheid, kunnen op de loer liggen. Verschillende medewerkers met een psychische kwetsbaarheid die nu noodgedwongen zonder werk thuiszitten of thuiswerken, vertellen wat dat voor hen betekent. Kijk hiervoor op Sterk door Werk onder het kopje ‘verhalen.’ 

Video Sterk door Werk

In de video Sterk door Werk vertellen werkgevers, professionals, werkenden en werkzoekenden uit eigen ervaring waarom werk belangrijk is, wat werk met je doet en hoe werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid haalbaar is.

Samenwerking

Sterk door Werk is een initiatief van het convenant Samen werken aan wat werkt! Dit convenant is een samenwerkingsverband tussen UWV, GGZ Nederland, Cedris, Divosa, Mensen met Mogelijkheden, MIND, Valente, Samen Sterk zonder Stigma, de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten en werkgeversvereniging AWVN.

Gepubliceerd op: 09-04-2020

Reacties

Door Stella op zondag 12 april 2020, 17:33

Ik zie de goede bedoelingen achter dit initiatief, maar ik ben sceptisch. Iedereen lijkt een inclusieve arbeidsmarkt belangrijk te vinden maar daadwerkelijk iemand met een psychische beperking aannemen of behouden? Wij staan onder aan de voedselketen van de arbeidsmarkt, het lijkt me sterk dat een nieuw digitaal platform daar verandering inbrengt. Dat is ontzettend jammer, want werk is waardevol. Mijn vorige werkgever heeft me opzij gezet toen mijn stoornis opspeelde: ik werd niet meer serieus genomen, geen terugkeermogelijkheden, afgeschreven. Toen ik weer aan het werk ging (andere werkgever) bleken het ritme, me nuttig voelen en weer zelf geld verdienen beter voor mijn herstel dan welk medicijn ook. Maar ik heb me heilig voorgenomen: mijn stoornis hou ik op mijn werk geheim. Dat is soms moeilijk en vaak heel zwaar maar de angst om anders en minderwaardig te worden bekeken is te groot. Er lopen vast veel mensen zoals ik rond met zo'n geheim. Er is nog een lange weg te gaan.

Door Monique op woensdag 29 april 2020, 19:30

Ik zelf ben door mijn psychische gezondheid panisch om weer aan het werk te moeten. Niet voor het werk zelf, maar voor de baas of medewerkers die mij (weer) "kapot" gaan maken en mij weer in een diepe depressie met burn-out laten wegzakken omdat ik mijzelf constant voorbij ren en alles te goed wil doen en te lief wil zijn, te behulpzaam.....te, te, te.... Mijn laatste baan was een baan bij een werkgever die ik al eerder kende en waar ik een vriendschappelijke band mee had. Uiteindelijk gunde hij mij een baan bij hem in het bedrijf. In het begin ging het prima....maar helaas ook hier kwam weer een einde aan door toedoen van de baas. Weer een bevestiging dat ik toch nergens voor deug, nergens goed in ben, alleen maar dingen fout doe, enz. En weer die bevestiging zie je nou wel, alle werkgevers/bazen/managers zijn het zelfde.....allemaal mooi kletsen maar uiteindelijk laten ze je barsten waar je bij staat en weigeren ze je te helpen en steunen bij de dingen waar ik hulp bij nodig heb.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord