UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Marieke begon een nieuwe opleiding
Marieke werd blind en werkt hard aan haar nieuwe toekomst
Werken Interview

Marieke werkt hard aan haar nieuwe toekomst

Marieke werd blind. Ze verloor daardoor vrienden, woning én baan. Ze gaat helemaal voor haar nieuwe, zinvolle toekomst. 

keer gelezen
3047

Marieke verloor haar zicht en daarmee haar werk. Een moeilijke tijd volgde. Nu studeert ze psychologie om weer nieuw werk te kunnen vinden. 

Marieke Mulders (38, IVA) heeft de oogziekte retinitus pigmentosa. Ze kon tot haar 25e redelijk normaal zien. Daarna ging haar zicht zo snel achteruit dat ze binnen korte tijd blind werd. ‘Veel vrienden en vriendinnen zaten niet te wachten op een blinde vriendin. Mijn toenmalige woning kon ik niet behouden en mijn werk kon ik niet meer uitvoeren. Zo ben ik dus in korte tijd vrienden, m’n woning én baan verloren. In de eerste periode daarna leefde ik meer vanuit angst en ervaarde ik veel vanuit m’n beperking. Gelukkig is daar uiteindelijk weer verandering in gekomen.’

‘Ik dacht: ik word 100, maar niet achter de geraniums’

Denken vanuit mijn beperking

Marieke werkte als docente in het speciaal onderwijs. ‘Ik vond het erg fijn om kinderen met ontwikkelingsproblemen te kunnen helpen. Toen dat niet meer ging, kwam ik in de WW terecht. Ik moest weer gaan solliciteren. Dat lukte helemaal niet, want als je ineens blind wordt, moet je jezelf weer helemaal opnieuw uitvinden. De deur uitgaan of reizen met het openbaar vervoer vond ik allemaal nog hartstikke eng. Laat staan aan een nieuwe baan beginnen. Mijn sollicitatieplicht leverde alleen maar stress op. Toen mijn arbeidsdeskundige bij UWV deze stopzette, voelde dit dan ook als een cadeautje. Hij zou een coach voor me regelen om te praten over het probleem. Maar ik wilde daar helemaal niet over praten, ik wilde mijn toekomst terug! In plaats van een coach kreeg ik toen een opdracht: ik zou me de komende 3 maanden zo goed mogelijk ontwikkelen, en nadenken over wat ik daarna wilde.’

Niet achter de geraniums

‘Lang nadenken hoefde ik niet: ik wilde psychologie studeren. Dat sloot aan op mijn vroegere baan, en hiermee zou ik weer nieuw werk vinden. Op dat moment was ik 25. Ik dacht toen: ik word 100, maar niet achter de geraniums! Ik moest en zou weer iets zinvols gaan doen.’ Marieke zette alles op alles. Ze leerde braille en oefende met speciale computerprogramma’s waarmee ze teksten kan lezen door ze te beluisteren.

Een nieuwe toekomst

Marieke studeert nu psychologie aan de Open Universiteit. ‘Daar wordt goed rekening gehouden met studenten met een beperking. Ik kan thuis en in mijn eigen tempo studeren. Dat laatste is ook echt nodig. Zonder zicht moest ik echt weer opnieuw leren om te leren. En dat gaat niet zo snel als vroeger. Mijn boeken zijn auditief dus ik verwerk teksten door ze te beluisteren. Teksten scannen is er niet bij. Want als ik iets oversla, weet ik niet wát ik oversla.’ Tijdens het studeren heeft Marieke ook weer een baan gevonden. Ze werkt Als maatschappelijk werkster. ‘Mijn arbeidsdeskundige had meteen vertrouwen in mij, bood me een nieuwe kans en nam me serieus. Ik kreeg het gevoel dat er weer een toekomst voor mij was. Zo kreeg ik weer het lef om te solliciteren en kon ik met zelfvertrouwen aan deze nieuwe baan beginnen.’ Na haar studie wil ze wetenschappelijk onderzoek gaan doen om daarmee kinderen met ontwikkelingsproblemen nog beter te kunnen helpen.

Inspiratie

‘Het zou fijn zijn als ik met mijn verhaal andere mensen met een beperking kan inspireren en motiveren om gewoon iets leuks van hun leven te maken, zoals ze dat ook deden voordat ze een beperking hadden. Probeer zo veel mogelijk te kijken naar de nieuwe uitdagingen die de handicap eventueel weer voor je oplevert.

Heb jij door je beperking ook bepaalde dromen moeten laten gaan? En eventueel weer nieuwe dromen gevonden of doelen bereikt? Deel het met andere lezers via de reacties hieronder.

Gepubliceerd op: 26-02-2018

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord