UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Studeren met een beperking
Marieke is blind en studeert met apparatuur van yOUlearn
Werken Achtergrond

Studeren aan de Open Universiteit

De Open Universiteit (OU) biedt allerlei studiemogelijkheden voor mensen met een chronische ziekte of functiebeperking.

keer gelezen
7323

Wat wil je worden? Dat kan een pijnlijke vraag zijn als je een chronische ziekte of functiebeperking hebt. Maar de Open Universiteit (OU) biedt mooie kansen.

LET OP!

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor de Wajong en lijken de verschillende soorten Wajong (oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015) meer op elkaar. Het kan zijn dat de Wajong-informatie hieronder niet meer helemaal actueel is. Kijk op uwv.nl/veranderingenwajong wat de veranderingen voor jou betekenen.

De enige toelatingseis van de Open Universiteit is dat je 18 jaar of ouder bent. Je kunt een pakket op maat kiezen, gebaseerd op wat jij aankunt vanuit huis. Studiemateriaal kan, in samenwerking met Dedicon, ingesproken en/of gedigitaliseerd worden voor mensen die door een visuele beperking of hersenletsel moeite hebben met lezen.
Je kunt tentamenvoorzieningen aanvragen als je daar door een ziekte of beperking behoefte aan hebt. Denk hierbij aan extra tijd, aparte ruimte, tentamens thuis afleggen, gebruikmaken van een eigen laptop met vergrotings- of spraaksoftware, etc.

Zelf je tijd indelen

Elke student aan deze universiteit studeert vanuit huis. Je kunt hulp krijgen van een studieadviseur bij het maken van een studieplanning. Contact met docenten en medestudenten gaat via e-mail, telefonisch of via de digitale leeromgeving. Daarnaast heb je contact met docenten en medestudenten tijdens bijeenkomsten. Of op landelijke dagen die plaatsvinden in een van de studiecentra, die verdeeld zijn over het hele land.
Als je door een functiebeperking of ziekte niet kunt deelnemen aan deze fysieke (verplichte) bijeenkomsten, neem dan contact op met het aanspreekpunt voor studenten met een functiebeperking. Daar werken mensen die met je kunnen meedenken over eventuele oplossingen en alternatieven.

‘Ik dacht vanuit mijn beperking, maar door de Open Universiteit kwam studeren tóch dichtbij voor mij’

Studeren in je eigen tempo

Marieke Mulders heeft door de oogziekte retinitis pigmentosa in korte tijd haar zicht verloren. Ze moest stoppen met haar werk als docente in het speciaal onderwijs voor kinderen met ontwikkelingsproblemen. Marieke wilde psychologie studeren en vergeleek de Open Universiteit met andere universiteiten. Ze lette daarbij vooral op het aanbod voor studenten met een beperking. De mogelijkheid tot het studeren in eigen tempo gaf de doorslag. ‘Als je blind wordt, moet je weer opnieuw leren om te leren. Ik moest speciale computerprogramma’s onder de knie krijgen om op mijn manier weer te kunnen ‘lezen’. Met die programma’s gaat alles alleen wel langzamer. Kunnen studeren in mijn eigen tempo is dus noodzakelijk.’

Thuis studeren en begeleiding

‘Toen ik net blind was, vond ik naar buiten gaan en het openbaar vervoer maar eng. Maar de Open Universiteit maakte studeren toch mogelijk. Ik kreeg m’n speciale boeken thuisgestuurd, en wanneer het nodig was kon ik alles vanuit huis doen. Dat de Open Universiteit studiebegeleiders heeft die er speciaal zijn voor studenten met een ziekte of beperking is ook heel fijn.’

Vergoedingen van UWV

Voor UWV telt altijd de snelste weg naar werk. Als dat scholing is, dan wordt daar op ingezet. Er moet sprake zijn van een specifieke vacature waarvoor de werkgever een bepaalde cursus of opleiding noodzakelijk vindt. Het kan ook zijn dat er in de regio veel vraag is naar mensen met een bepaalde opleiding. Als je aan bovenstaande eisen voldoet, is dus vergoeding mogelijk van gerichte modules of cursussen aan de Open Universiteit, bijvoorbeeld binnen je re-integratietraject. Neem via de Werkmap contact op met UWV voor de mogelijkheden.

Kortingsregeling

In een aantal situaties geeft de Open Universiteit een korting van 50% of 80% op het wettelijk collegegeld aan studenten met een laag inkomen. Dit doen zij op grond van de Kortingsregeling Collegegeld Open Universiteit (KCOU). Je komt niet in aanmerking voor KCOU als je aanspraak kunt maken op het levenlanglerenkrediet (LLLK). Soms kun je studiekosten aftrekken via de aangifte inkomstenbelasting. Ben je bevoegd leraar in het primair, voortgezet, speciaal onderwijs of in het middelbaar of hoger beroepsonderwijs? Dan kun je bij DUO een Lerarenbeurs voor scholing aanvragen.

Ondersteuning

De Open Universiteit heeft veel ervaring met het bieden van ondersteuning bij beperkingen. Neem voordat je start met de studie tijdig contact op met adviseur Cleo Merckx. Zij kan aangeven welke voorzieningen er mogelijk kunnen zijn. Cleo is bereikbaar op nummer 045 576 2888 of per mail: drempelsweg@ou.nl.

Meer weten?

Meer over studeren met een functiebeperking op de Open Universiteit vind je op www.ou.nl/drempelsweg.

Handig!

  • StudieTool

De StudieTool-app geeft uitleg geeft over bepaalde chronische ziekten en beperkingen, zoals lymfeklierkanker, ITP, leveraandoening of psoriasis. Dit kan helpen bij het bespreekbaar maken van je aandoening en het bespreken van studiebegeleiding of een voorziening. Bekijk ook het introductiefilmpje.

  • Handicap+studie

Leren zonder belemmering? Op de website van Handicap + studie vind je veel informatie, tips en workshops voor studenten met een beperking.

  • Vlogs van studenten

Op het YouTubekanaal Wat anders? Studeren voor iedereen geven studenten met een ziekte of handicap een kijkje in hun leven. Hoe plannen zij lesdagen, wanneer leren ze, wat kunnen ze wel of niet?

Update artikel: 20 september 2019

Gepubliceerd op: 15-12-2017

Reacties

Door Bunt op dinsdag 16 januari 2018, 10:23

Jammer dat het vanaf 18 jaar is mijn kind is 16 en heeft hyperacusis. Ze is nu al vier jaar niet naar school geweest omdat er gewoonweg niets voor haar is!

Door Toufik op woensdag 17 januari 2018, 20:47

Kan men die leeracterstand of beperking hebt met licht verstandelijk ben je dam welkom ,

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord