UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING

Werken Video

Re-integreren met niet-aangeboren hersenletsel

3 jaar geleden liep Kelly hersenletsel op. Nu wil hij graag weer aan het werk. Bij Coffeemania By Boogh kan hij in zijn eigen tempo ontdekken wat hij aankan.  

keer gelezen
2229

Kelly Swaan (41, WIA) heeft niet-aangeboren hersenletsel. Bij Coffeemania By Boogh krijgt hij de kans om als vrijwilliger te werken. Hier kan hij rustig onderzoeken wat zijn arbeidsmogelijkheden zijn. Zo hoopt hij uiteindelijk door te stromen naar een betaalde baan die goed past bij zijn belastbaarheid. 

Kelly weet niet meer precies hoe het is gegaan, maar in 2016 stoot hij tijdens het uitgaan keihard zijn hoofd. Het volgende wat hij zich herinnert, is dat hij thuis is en zich raar voelt. Hij blijkt 3 maanden in coma gelegen te hebben en heeft verschillende operaties gehad aan zijn hersenen. Zijn geheugen is aangetast en hij kan zijn oude werk bij de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat niet meer uitvoeren. Wat dan wel? 

 

Kelly start met re-integreren en hij komt in aanraking met Boogh. Boogh is gespecialiseerd in het begeleiden, behandelen en re-integreren van mensen met hersenletsel. Onderdeel van Boogh is Coffeemania By Boogh, een werk- en leerplek in Utrecht voor mensen met hersenletsel. Kelly is heel blij met het werk dat hij hier kan doen; hij bakt taarten en maakt broodjes klaar. Omdat hij bij Coffeemania in zijn eigen tempo zijn mogelijkheden kan (her)ontdekken, is er voor hem geen druk dat hij bepaalde doelen moet halen. Kelly: ‘Het is heel prettig om met mensen samen te werken die hetzelfde ervaren. Bijna iedereen heeft een probleem met het geheugen, of een slechte concentratie. Het is heel fijn om niet uit te hoeven leggen wat dat probleem dan is.’

Ilse Claessen is consulent Participatie bij Boogh en begeleidt de vrijwilligers die werken bij Coffeemania By Boogh. Ze vertelt: ‘Mensen kunnen hier naar eigen vermogen en op eigen tempo meedraaien in de brasserie. Het is mooi om te zien dat mensen superblij zijn om hier te kunnen werken. Ze doen hier weer mee en hebben toekomstperspectief.’

Meer weten over re-integreren met hersenletsel?

Boogh behandelt en begeleidt mensen die willen leren omgaan met de gevolgen van hersenletsel, na bijvoorbeeld een beroerte, ongeluk of hersentumor. Doel is dat mensen met hersenletsel weer zo optimaal mogelijk mee kunnen doen in de samenleving. Kijk voor meer informatie op boogh.nl

Gepubliceerd op: 24-04-2019

Reacties

Door Noor op donderdag 25 april 2019, 20:24

Zijn er soortgelijke initiatieven in West-Brabant.
En hoe ervaart deze man de omgevingsprikkels in zijn vrijwilligerswerk?
Is dit op indicatie of hoe wordt Boogh hierin gefinancierd? Mogelijk via een werkfit-traject?

Ben benieuwd.

Door Frans op donderdag 25 april 2019, 23:02

Ik word boos, pisnijdig als ik dit soort verhalen lees.
Het UWV heeft nooit ook maar 1 vinger uitgestoken, iets gedaan om mij, na mijn uitvallen op 24 november 2011, 7 1/2 jaar geleden weer ergens aan het werk te krijgen.
Dan zijn dit soort verhalen wrang, zuur.
Hoe is Kelly geholpen, waarom, vanaf wanneer, wie nam het initiatief ? Wat zijn de regels in deze?

Door Ries Wink op maandag 29 april 2019, 13:32

Fijn voor Kelly.
Ik wens hem echt heel veel succes en sterkte.

Wat betreft het UWV:
Een leuk filmpje natuurlijk, maar - zoals schrijver hierboven al probeerde duidelijk te maken - UWV doet weinig of niets.

Uit eigen ervaring:
Eigen initiatieven of ideeën vond men steeds helemaal niets. Het kon niet. Het was niets voor mij. Het was te duur. Men wilde niet meedenken etc. etc.

Wèl liet UWV dure video-sollicitaties maken door een ongelooflijke amateur.
Resultaat? Nul.

Uiteindelijk zèlf werk gevonden in de branche die UWV niets voor mij vond en vervolgens afwees. Ja, die luitjes hebben er echt veel verstand van.

Ook het digitaal administratieve communiceren met UWV is bagger.
Ik heb op het UWV-kantoor zèlf achter hun PC voor moeten doen hoe e.e.a. werkte en waar betreffende info te vinden was. Ergerlijk, ongelooflijk en te gek voor woorden. Wat een amateurs.

Maar natuurlijk wel MIJ steeds op niet gemaakte fouten wijzen. Pffff.

Blij dat ik niets meer met UWV te maken heb.

Door Ries Wink op maandag 29 april 2019, 15:56

Karakter van UWV dat men mijn reactie geplaatst heeft.
Had ik echt niet verwacht.

Door Ilse Claessen op maandag 6 mei 2019, 17:21

allen bedankt voor jullie reacties. Begrijpelijk dat er nog veel vragen zijn. Voor zo ver wij weten zijn er geen andere initiatieven van een horeca gelegenheid specifiek waar mensen met een NAH kunnen werken. Daarom zijn we dit ook in 2017 gestart ism met de sociaal onderneming Coffeemania. Het is dus echt een samenwerking tussen zorg en sociaal ondernemen. Het UWV staat hier dan ook verder los van. In zo verre dat mensen die een uitkering hebben bij het UWV en bijvoorbeeld in een werkfit traject zitten bij ons werkervaring op kunnen doen. Ook is het mogelijk om met een indicatie (arbeidsmatige) dag begeleiding bij ons te komen werken. We proberen iedereen die weer op zoek is naar zijn of haar mogelijkheden een plek te bieden en er zijn dus ook diverse instroom mogelijkheden mogelijk. Voor meer informatie kan je altijd terecht op www.boogh.nl

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord