UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
social label verbindt arbeidsbeperkten
social label verbindt arbeidsbeperkten
Werken Interview

Social Label koppelt topontwerpers aan mensen met een arbeidsbeperking

Bekende ontwerpers werken samen met mensen uit kwetsbare groepen. Het resultaat: creatieve producten, erkenning en begrip.

keer gelezen
6560

Een kledinglijn van tentdoek, een servies dat een verhaal vertelt. Volgens Simone Kramer ontstaan er mooie dingen als ontwerpers samenwerken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

'We maken dingen die ertoe doen'

Toen we iets gemaakt hadden, zag iedereen dat we bestonden. Deze dichtregel schreef dichteres Anne Vegter speciaal voor Social Label, het bedrijf van Simone Kramer en Petra Janssen. ‘Dit vat ons idee heel mooi samen’, legt Simone uit. ‘Wij willen design en kunst inzetten om mensen uit kwetsbare groepen bij de arbeidsmarkt te betrekken. Petra en ik zijn van huis uit ontwerpers en ideeënbedenkers. We zien allebei wat het met mensen doet als ze dingen maken. Het is geweldig om te doen en je kunt trots zijn op het resultaat. Dat gevoel gunnen we iedereen.’ 

Vakmanschap

Simone en Petra worden regelmatig benaderd door (sociale) werkplaatsen die op zoek zijn naar vernieuwing. Zij kijken vervolgens naar het vakmanschap van de werkplaats. Waar zijn ze goed in? En zoeken vervolgens een bekende ontwerper die daar goed bij past. Simone: ‘Vervolgens gaat de ontwerper met de werknemers aan de slag. Hij kijkt wat de mogelijkheden van de werkplaats zijn, maakt daarop een ontwerp en de medewerkers nemen vervolgens de productie over. Het gaat altijd om originele, duurzame en creatieve producten. Bijvoorbeeld een tafelset van sloophout, een kledinglijn van gerecycled tentdoek of een servies dat met alle illustraties samen een verhaal vertelt. Die spullen worden vervolgens tentoongesteld en verkocht in ons Werkwarenhuis in Den Bosch.’ 

Waardevol werk

‘We maken met z’n allen waardevolle producten’, gaat Simone verder. ‘Zo willen we laten zien dat ook kwetsbare groepen tot veel in staat zijn. Door het hele proces ‒ ontwerpen, maken, tentoonstellen en verkopen ‒ voelt iedereen zich gewaardeerd. Bovendien brengt het mensen dichter bij elkaar. Dat vinden wij belangrijk. En niet alleen wij. Door de invoering van de Participatiewet zal de samenleving veel meer initiatief moeten tonen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij werk en arbeid te betrekken. Dit is een van die initiatieven. En het werkt.’ 

Social Label

Social Label is bedoeld voor mensen met onder andere een beperking, psychische en verslavingsproblemen, langdurig werklozen, jonge schoolverlaters, actieve ouderen en vrijwilligers. Het is een landelijk platform dat topdesigners en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt samenbrengt. In het samenwerkingsconcept komen kunst, werk en zorg samen. Aan elke unieke samenwerking met een ontwerper wordt een ‘social label’ gekoppeld.

Meer info www.sociallabel.nl.
Beeld banner: fotograaf Rene van der Hulst

Gepubliceerd op: 29-06-2015

Reacties

Door Sylvie Jacobs op dinsdag 7 juli 2015, 09:59

Wie zijn die 'mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt'? De arbeidsmarkt is als een God in dit verhaal begrijpen wij.

Realiseert u zich dat er vrijwel geen 'arbeidsmarkt' meer is?

Dus als er vrijwel geen arbeidsmarkt meer is zal 'de afstand' groter worden. En kunnen er meer en meer van die 'sociale' bedrijfjes instappen en gebruik maken van gratis slaven. Dat is het doel v/d Participatiewet

Wij vragen u dan ook of die mensen met een goed salaris worden beloond? Dit zie ik nergens expliciet genoemd. Het doel namelijk van de Participatiewet is dat mensen gedwongen kunnen worden door de geldstraffen die hen opgelegd worden als ze niet doen wat hen opgedragen wordt door het systeem/God.

http://basisinkomenpartij.nl/?p=3846

Door Marjolein Koudstaal op donderdag 23 juli 2015, 12:44

Mooi initiatief en mooie reactie... ik ben geen arbeidsgehandicapte en ik heb geen afstand tot de arbeidsmarkt, ook al heb ik een wajonguitkering. Ik ben mens, met mijn kwaliteiten, sterke en zwakke punten. Als ik werk, wil ik werken als mens niet als de "wajonger van de organisatie" of als "de arbeidsgehandiapte", voor een volwaardig loon - op mijn niveau. Ik zou een oproep willen doen aan bedrijven als social label om hier ook over na te gaan denken. Juist deze bedrijven die hier nu mee beginnen kunnen ook hierin het verschil maken.
Hoe kunnen we met zijn allen zorgen voor een eerlijke, menswaardige en goedwerkende "arbeidsmarkt" waar we samenwerken en waar we allemaal een goed (basis)inkomen hebben?

Door A. Reven op donderdag 23 juli 2015, 14:32

'Toen we iets gemaakt hadden, zag iedereen dat we bestonden',
Schei toch uit met die genante flauwekul!
Gewoon mensen met respect behandelen, dus een gewoon salaris bieden met fatsoenlijke menswaardige arbeidsvoorwaarden en er geen participatie slaafjes van maken. Simone Kramer en Petra Janssen ga rustig door met kreatief met kurk te zijn, we begrijpen best dat jullie ook tot een kwetsbare groep behoren maar sleep daar anderen niet in mee.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord